De grootste Belgen in de mode

Wie zijn vandaag de spilfiguren in de Belgische mode ? Wie haalt de frontpagina’s van de wereldpers of zet België van achter de coulissen op de wereldkaart ? Knack Weekend ging op onderzoek en presenteert de dertig grootste namen in fashion.

De Belgische mode speelt al jaren mee in de hoogste regionen van de modewereld. Ons land scoort dan wel amper met Eurosong of het EK Voetbal, maar onze mode hoort, samen met onze pralines, tot de absolute wereldtop.

Sinds ‘De Zes van Antwerpen’ in de jaren tachtig het verschil maakten, is mode voor Knack Weekend altijd een belangrijke pijler geweest. Elk jaar verschijnt ontzettend veel talent op onze moderadar. Zowel lokaal als internationaal is mode een onuitputtelijke bron van verhalen voor ons blad.

Na meer dan twintig jaar Mode dit is Belgisch, onze halfjaarlijkse themanummers rond mode van eigen bodem, vonden we het hoog tijd voor een groot onderzoek. Wie zijn vandaag de spilfiguren in de Belgische mode ? Welke ontwerper kreeg de meeste aandacht ? Wie zijn de beslissers in de schaduw ? Hoe machtig zijn de investeerders in jong talent, de beeldvormers, de inkopers, de internationale uithangborden en de raadgevers ?

De redactie stelden een lijst samen van 128 Belgische modefiguren. Van modeontwerpers tot make-upartists, van fotografen tot scenografen, van inkopers tot docenten. ‘Macht’ definieerden we zowel hard (economisch of beleidsmatig) als zacht (beeldvorming en creativiteit).

De jury, dat was de sector zelf. We stuurden deze enquête enkel uit naar modeprofessionals. Wie kent de sector beter dan de mode-experts zelf ? De respons op onze enquête bedroeg zestig procent.

We vroegen de professionals om hun persoonlijke top drie aan te vinken in onze lijst, de drie namen die zij als ‘machtigste figuren’ naar voren zouden schuiven. Ontbrak er een belangrijke speler in de lijst ? Dan konden ze een extra naam aanvullen en opnemen in hun top drie.

Op de volgende pagina’s presenteren we u de dertig namen die het hoogst geëindigd zijn. Onder aan de lijst was het dringen. De verschillen daar bedroegen slechts enkele stemmen. De nummer één stak er wel met kop en schouders bovenuit. Dat Raf Simons sinds april creatief directeur is bij Dior, is voor de hele sector een big thing.

Uiteraard is deze top dertig een momentopname. Net als de modetrends zelf zijn ‘macht’ en ‘groot’ relatieve begrippen, die in golven evolueren. Sommige namen hebben hun positie in de modewereld al lang geconsolideerd. Anderen timmeren nog met groot geweld aan de weg.

Onze enquête is een ode aan iedereen die rimpelingen veroorzaakt in de sector, zowel vanuit de schaduw als in de spotlights.

Met dank aan Agnes Wené van het Flanders Fashion Institute, David Flamée van het ModeMuseum en Elke Timmerman van Modo Brussels.

SAMENSTELLING ELLEN DE WOLF EN ELKE LAHOUSSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content