De groen(t)e stad

© getty images

“Deze zomer heb ik courgettes geoogst”, zegt een jonge collega. We zitten tijdens de lunchpauze in het bedrijfsrestaurant. “Woon jij niet in een appartement ?” vraag ik haar. Ze bekijkt me alsof ik niet helemaal mee ben. “Natuurlijk, maar je kunt net zo goed groenten kweken op je terras.” Ik krijg een hele uitleg over welke groenten je wanneer en in welke bloem- of plantenbakken moet zetten. En dat van een 29-jarige op een lifestyleredactie. Een andere dertiger vertelt over haar moestuin. Zoonlief van 5 heeft er een serre waar hij zijn gang kan gaan. Ik leer diezelfde middag ook dat nog een andere collega op zoek is naar een stuk landbouwgrond, omdat zijn moestuinambities verder reiken dan zijn stadstuin.

We hebben in dit blad al bericht over ‘groentenieren’. Het succes van volkstuintjes en de bij jonge mensen groeiende aantrekkingskracht van een eigen moestuin is absoluut een trend. Dat het Vlaamse platteland met uitsterven bedreigd is, zoals recent te lezen stond in De Standaard, is niet eens een tegenindicatie voor al het gegroentenier. Het bericht gewaagde van slechts drie overgebleven plattelandsgemeenten. Met iets soepeler criteria kom je ook maar aan twintig.

In veel steden worden tegenwoordig oplossingen gezocht om braakliggende terreinen een nuttige bestemming als moestuin te geven. Stedelingen zonder tuin leggen almaar vaker een ‘moestuin in potten’ aan. Husqvarna, de marktleider van tuingereedschap, bestelde bij het gereputeerde Britse trendwatchbureau The Future Laboratory een uitgebreid rapport over tuintrends in de hele wereld. Het resultaat is het Global garden report 2010. Daarin blijkt een moestuin wereldwijd de grootste trend. Geld besparen (zeker in tijden van economische crisis), het terugdringen van ‘voedselmiles’ (waar nu ook heel wat hippe restaurants op inspelen) en vooral de zekerheid te weten waar en hoe de groenten gekweekt zijn, vormen de belangrijkste drijfveren om zelf aan de slag te gaan. De moderne tuin, aldus de onderzoekers van The Future Laboratory, evolueert naar een functioneel instrument. Het is het belangrijkste hulpmiddel in onze zoektocht naar een levensstijl waarin we zelfvoorzienend zijn. Het rapport omschrijft verder nog de stad van de nabije toekomst als een stad waarin elke braakliggende centimeter gecultiveerd zal worden en waar tuinen langs muren en op daken, via technologische snufjes, nieuwe ecosystemen en biodiversiteit zullen creëren.

Wie wil mee zijn, kan alvast beginnen oefenen. “Is het ondertussen al niet wat laat op het jaar ?”, vraag ik onze redactiegroenteniers met een air alsof ik er iets van afweet. Maar er is geen ontsnappen aan. “Je kunt nog proberen met radijzen”, is het antwoord. “Of met winterspinazie.” U moet weten, zelf groenten kweken is een hele stap voor iemand die koken al eens ruim durft te interpreteren door een kant-en-klare maaltijd op tafel te zetten. Helemaal zelf gekocht ! Goed, ik heb vorig jaar een schuchtere poging ondernomen. Met de kruiden lukte het perfect, dat is een fluitje van een cent. Het sla-experiment was dan weer, laat ons zeggen, interessant. Het liep goed, niets aan te merken op de eerste kroppen. Helaas, even niet opletten en de rest van de oogst bestond uit slasculpturen van bijna een halve meter hoog. Of dacht u dat het gemakkelijk was om een moderne mens te zijn ?

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

zelf groenten kweken is een hele stap voor iemand die koken al eens ruim durft te interpreteren door een kant-en-klare maaltijd op tafel te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content