Châtellerie de Schoebeque I Cassel I Frans-Vlaanderen

Het Franse Cassel ligt op amper tien kilometer van België, dertig kilometer van Ieper, en heeft een historisch hotel.

De Châtellerie de Schoebeque zal op 15 oktober één jaar open zijn, nadat er twee volle jaren aan gewerkt is door een ploeg van vijftig arbeiders. En dat was nodig : het pand had twaalf jaar leeg gestaan. De eeuwenoude geschiedenis van het gebouw was niet altijd even fraai en vreedzaam. Oorspronkelijk was het de riante woonst van ene baron Pierre Langlé , Seigneur de Schoebeque, subdélégué general de la Flandre maritime en burgemeester van Cassel, ook in 1789, het jaar van de Franse Revolutie. Wegens zijn adelstand en in naam van de égalité werd hij gevangen genomen en in Parijs letterlijk een kopje kleiner gemaakt.

Ook de Eerste Wereldoorlog ging dit stille dorp niet ongemerkt voorbij. “Van 23 oktober 1914 tot 21 juni 1915 logeerde maarschalk Foch in dit gebouw”, melden gouden letters op een marmeren gedenkplaat aan de hotelgevel. Ferdinand Foch was de commandant van de legers aan het noordelijke front en moet hier de angstige dagen van zijn leven gekend hebben, tijdens de veldslagen van Verdun en Ieper.

Dat ook de Duitsers hier hun intrek namen tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar bestaat geen trotse gedenkplaat van, maar wel een bescheiden zwart-witfotootje op een schoorsteen in een zaaltje dat nog niet is afgewerkt. Maar dat de Gestapo overal de mooiste gebouwen inpalmde, is algemeen geweten.

In de jaren vijftig werd het eerst een hotel, daarna een dancing en toen werd het twaalf jaar stil, tot Muriel en Hervé Diers het verkommerde gebouw eind 2003 kochten. Ze knapten het op, tot een Hôtel de grande renommée et de prestige. Muriel heeft verstand van decoreren : tien jaar lang had ze een zaak waar ze mooie meubelen, antiek en snuisterijen verhandelde. Toen ze dit pand aankochten, was het de bedoeling dat Muriel het wat rustiger zou krijgen. “Wat een misvatting”, lacht ze.

Muriel heeft het huis weer status en grandeur gegeven, en dat was een hele klus. Nu heeft het hotel vijftien kamers, die allemaal verschillend zijn, zowel wat grootte als inrichting betreft. Ze hebben namen als La vie en rose, La mer, Moulin rouge (die laatste is een suite onder het dak, met een rond bed van 2,30 meter doorsnede). En elke kamer heeft een design muziekinstallatie met cd’s vol muziek die past bij de sfeer van de kamer.

Het hotel is nog te jong om door de sterrencommissie te zijn gekeurd, maar Muriel mikt op vier, en heeft alvast alle kamers voorzien van een flatscreen tv, haardroger, strijkplank en strijkijzer, koelkast en telefoon.

Ontbijt is er wel, maar geen middag- of avondmaal. Daarvoor verwijst men de gasten naar restaurants in de streek. Het hotel stelt daartoe een gratis auto met chauffeur ter beschikking. Die rijdt de gasten naar het etablissement van hun gading, en haalt ze daarna weer op. En ze hebben de keuze uit restaurants en staminees met namen als ’t Kasteelhof, ’t Kerelshof, In Den Goedendag, La taverne Flamande, Au Lion des Flandres. Want al is Cassel geen voorschoot, maar amper een zakdoek groot, eetgelegenheden zijn er bij de vleet.

IN DE BUURT

Het hotel is een uitstekende uitvalsbasis om le Pays de Cassel te exploreren, een prachtige, landelijke streek met 250 km wandel- en fietspaden.

Het hotel verhuurt mountainbikes.

PRAKTISCH

Châtellerie de Schoebeque, +31 3 28 42 42 67 fax + 31 3 28 42 21 86, 32, rue du Maréchal Foch, 59670 Cassel, Frankrijk, www.schoebeque.com

Kamerprijs : 239 euro voor de suite Maréchal Foch. De goedkoopste kamers kosten 155 euro per nacht. Twee ervan zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.

Korting van 15 procent in het laagseizoen (van 16 oktober tot 14 maart).

De hond mag mee, voor 5 euro per nacht.

Ontbijt : 12 euro in de ontbijtzaal en 15 in de kamer.

Verwarmd buitenzwembad en sauna.

Lichaams- en schoonheidszorgen in het bijbehorende Institut Privilège.

Samengevat

– Authentiek

– Rustig

– Romantisch

– Zwembad

– Wellness

– Kindvriendelijk

Door Griet Schrauwen – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content