De Gentse restaurateur Jan Van Looveren verhuist met de regelmaat van de klok en richt zijn appartementen heel karaktervol in. We volgen hem al jaren en zijn steeds nieuwsgierig naar zijn recentste interieurcreaties.

De prachtige flat die Jan Van Looveren tegenwoordig bewoont zou niet misstaan in een oud Brits landhuis. Het appartement ligt bovendien op een vrij unieke plek in het hart van Gent : rechtover het Gerard Duivelsteen en de vermaarde Sint-Baafskerk waarin het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck hangt. Een markante ligging, zeker voor iemand als Jan die zelf schilderijen restaureert.

Een van Jans passies is het bezoeken van piepkleine musea, het liefst interieurs van kunstenaars of wetenschappers. Historische woningen vindt hij uitermate boeiend, omdat je er telkens binnenstapt in een aparte wereld die gevoed is door de verbeelding van de vroegere bewoners. Maar ook in zijn eigen woning ontdekken we deze bijna mysterieuze intimiteit. Dat is vandaag vrij ongewoon. Veel interieurs, klassiek of modern, zijn pastiches van voorbeelden uit magazines of lijken rechtstreeks geplukt uit de showroom van een interieurzaak.

Meer dan wat je ziet

Jan Van Looveren heeft zijn interieur onbewust gecreëerd rond het thema van de grand tour . “Dat is vanzelf gekomen, omdat ik al jaren prenten en schilderijen verzamel. Op veel afbeeldingen herken je arcadische landschappen of monumenten uit de oudheid. En op een dag merkte ik dat ze bij elkaar hoorden en deel uitmaakten van eenzelfde verhaal.” Jan leest ook graag de klassieke literatuur, is vertrouwd met de oudheid en reist niet zelden rond de Middellandse Zee. Maar zijn grand tour resulteert toch in een eerder Brits of Scandinavisch aandoend interieur. Hij verwijst dus naar twee culturen met een rijke classicistische kunsttraditie. Het originele interieur van het gebouw is trouwens uitgevoerd in deze stijl, maar de vorige bewoner had de flat heel minimalistisch ingericht. “Dat was wel mooi, maar niet mijn ding”, bekent Jan, die houdt van een rijk interieur met objecten en meubels. “Voor mij is een esthetisch interessante leefomgeving levensnoodzakelijk. Ook op reis ben ik daar gevoelig voor, hoewel ik me soms toch soepel opstel. Een interieur beleven is immers geen banale ervaring. Het gaat om meer dan wat je ziet. Wat je voelt, telt ook. Neem bijvoorbeeld een kasteel als Versailles. Daar doorheen wandelen is wonderlijk. Iedereen die bezig is met architectuur, decoratie of interieur zou dat moeten doen voor hij iets ontwerpt. De ervaring van zo’n ruimte, dat decor, dat licht… is onwaarschijnlijk pakkend.” Ze is te vergelijken met het beluisteren van een stuk muziek : ongrijpbaar, immaterieel. Vroeger werden veel interieurs vanuit zo’n ervaring geconcipieerd. In de negentiende-eeuwse Japanse theesalons bijvoorbeeld moesten de bezoekers zich even in het Verre Oosten wanen. Het was niet de bedoeling decors te ontwerpen die perfect klopten met hun voorbeelden, de versiering diende alleen om een ongewone sfeer te scheppen waardoor je even wegdroomde en de banaliteit van elke dag vergat.”

Als Jan van Looveren thuiskomt en de deur dichtdoet, waant ook hij zich hier even op reis.

Door Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content