DE GOUDEN WIJZER GAAT NAAR…

1

Jaarlijks worden in november de Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) uitgereikt. Aan deze zestiende editie namen net geen tweehonderd horloges deel in maar liefst twaalf categorieën. De ultieme bekroning is de Aiguille d’Or, in se de Oscar voor het beste horloge van het jaar.

1.AIGUILLE D’OR

Binnen de Grand Prix d’Horlogerie de Genève is de Aiguille d’Or Grand Prix de belangrijkste prijs die het beste horloge in alle categorieën beloont. Dit jaar werd de Gouden Wijzer weggekaapt door de Chronomètre Ferdinand Berthoud FB 1 van La Chronométrie Ferdinand Berthoud, sinds 2013 onderdeel van de Chopardgroep, dat het gelijknamige horloge- en juwelenhuis herbergt.

2. FAVORIET DAMESHORLOGE

De Limelight Gala van Piaget met trendy Milanese polsband. De horloges in deze categorie beschikken over maximum twee van de volgende complicaties : datum, gangreserve, klassieke maanfase, tweede tijdzone, en zijn voor maximum vijf karaat bezet met stenen. Met uitzondering van de tweede tijdzone gelden dezelfde voorwaarden voor het Favoriete herenhorloge. Dat was dit jaar de 1941 Remontoire van Grönefeld.

3. FAVORIETE TOURBILLON

La Esmeralda Tourbillon van Girard-Perregaux. Om kans te maken op deze bekroning moet het horloge over minstens één tourbillon beschikken. Een tourbillon is een complicatie die de invloed van de zwaartekracht op het gangwerk neutraliseert.

4. FAVORIET HIGH-MECH- DAMESHORLOGE

In deze categorie draait het om dameshorloges die zich onderscheiden door hun mechanische complexiteit en creativiteit. De winnaar was de Cat’s Eye Tourbillon with Gold Bridge van Girard-Perregaux.

5. FAVORIET HORLOGE MET KALENDER

De prijs beloont mechanische horloges met ten minste één kalender of astronomische complicatie. Hij ging naar de Legacy Machine Perpetual van MB&F.

6. FAVORIET TRAVEL TIME- HORLOGE

De prijs voor horloges met verschillende tijdzones zoals bijvoorbeeld wereldtijd, twee tijdzones enzovoorts ging naar de Fabergé Visionnaire DTZ van Fabergé.

7. FAVORIETE CHRONOGRAAF

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition. Alleen mechanische horloges met minstens één chronograaf kunnen kans maken op deze erkenning.

8. DE PETITE AIGUILLE-PRIJS

Ging naar de Heritage Black Bay Bronze van Tudor. In deze categorie strijden horloges met een prijs van minder dan 8000 Zwitserse frank (ca. 7.500 euro) met elkaar.

9. FAVORIET JUWEELHORLOGE

Les Éternelles de Chanel ‘Signature Grenat’, een secret watch met een karmijnrode granaat van 52,61 karaat die de wijzerplaat verbergt. Horloges in deze categorie getuigen van exceptioneel vakmanschap in de juweelkunst of het zetten van edelstenen.

10. DE MECHANICAL EXCEPTION-PRIJS

Wordt uitgereikt aan een horloge met een speciaal mechanisme. Hij ging naar de Royal Oak Concept Supersonnerie van Audemars Piguet. Een horloge met een sonnerie met een uitzonderlijk fijne geluidskwaliteit en de heldere, harmonische toon van een traditioneel zakhorloge.

11. FAVORIET SPORTHORLOGE

Het Scafograf 300-duikhorloge van Eberhard & Co. In deze categorie moeten de gebruikte materialen, het design en de functies zich uitermate lenen voor fysieke activiteiten.

12. DE ARTISTIC CRAFTS WATCH-PRIJS

Hier draait het om vakmanschap in artistieke technieken als email, lak, gravure, skeletteren… De winnaar is de Protocole XXL ‘Secrets & Lights’ Venice Micro-Mosaic van Piaget.

gphg.org

Door Anja Van Der Borght

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content