DE GOEIE GENENCLUB

Modellencarrière van moeder op dochters: Jill, Yvana en Jenna. © Alex Salinas

Modellenlooks, soms zitten ze in de familie. Een moeder met haar dochters of zonen, tweelingzussen, een koppel : deze gezinnen ogen picture-perfect, en schitteren samen voor de lens of op de catwalk. Een gesprek buiten de spotlights.

JENNA (19) EN ZUS JILL (29) MET MAMA YVANA (53) Alle drie kregen ze een contract bij Dominique Models.

YVANA : Mijn carrière begon op mijn zestiende. De eerste keer dat ik het vliegtuig nam, was voor een shoot in Senegal. Ongelooflijk was dat voor mij, als dochter van een arme Italiaanse familie. Het voelde alsof ik een andere wereld was binnengestapt.

JILL : Modereizen zijn iets bijzonders. Vooral die van Flair vergeet ik nooit. Tien dagen in een paradijselijk oord, werken met het leukste team, verblijven in de prachtigste hotels. Luxe went snel.

JENNA : (knikt) Toen ik in Londen mocht shooten voor lingeriemerk Agent Provocateur, werd ik ontvangen als een ster. Dan is het wennen als je in een studio komt waar er geen verwarming of wifi is. Maar je doet dat zonder klagen, ook als de kleren prikken of de schoenen te klein zijn. Divagedrag zit niet in ons.

YVANA : Mocht ik daarvan horen, dan zou ik kwaad worden. Model zijn draait om looks, maar je moet zorgen dat je vanbinnen sterk genoeg bent. Want wat als je een ongeluk krijgt en het op een dag ophoudt ?

JENNA : Toen ik negen jaar was, begon ik als model. Ik zie het echt als een job, want in het dagelijkse leven ga ik mij niet schminken of opkleden. Op school weet niemand dat ik dit doe.

JILL : Model worden was voor ons geen droom, omdat we al zo vroeg begonnen. Mijn eerste fotoshoots beleefde ik in mama’s buik en als baby stond ik al voor de lens.

YVANA : Toen Jill vier jaar was, vroegen ze haar voor een soloshoot. Maar ik kon haar die dag niet brengen omdat ik een opdracht had in Zwitserland. “Zet haar gewoon in een taxi”, kreeg ik als antwoord. Dat was de druppel. Het was even genoeg geweest. Later kon ze opnieuw beginnen als ze dat zélf besliste, wat Jill ook deed toen ze twaalf was. Ik wilde geen pushende moeder zijn. Ooit werkte ik samen met een zevenjarig jongetje dat net zijn voortandjes kwijt was. Zijn moeder liet een kunstgebit maken, zodat hij kon blijven verderwerken. Dat vond ik zo zielig. Natuurlijk ben ik wel trots op mijn dochters. Ik koop alle magazines waar ze in staan, al vond ik het zelf stom toen mijn moeder dat destijds deed (lacht).

MINNE (31) EN HAAR MAN DOMINIQUE (29) Minne werkte tien jaar voor Models Office en zit nu zes jaar onder contract bij Dominique Models, net als haar man.

MINNE : Op mijn vijftiende liep ik het jaarlijkse defilé voor de modeacademie van Sint-Niklaas. Die dag wandelde ik voor het eerst op hakken. Een styliste had mij gespot en een maand later stond ik op de cover van Flair.

DOMINIQUE : Ik zag Minne tijdens mijn allereerste opdracht. Iemand had mij gescout toen ik in de tuin rondliep – ik woonde naast een fotostudio – en voor ik het wist zat ik op het vliegtuig naar Thailand.

MINNE : Twee weken verbleven we daar en op dag zeven sloeg de vonk over. Ik had mij nog nooit zo gevoeld en was er helemaal ondersteboven van.

DOMINIQUE : Al snel waren we close en ik betrapte mezelf erop dat ik de hele tijd in haar buurt wilde zijn. Minne moest na Thailand meteen naar een andere klus vliegen, dus spraken we af om onze ontmoeting twee weken te laten bezinken.

MINNE : De omgeving werkte betoverend. Denk : palmbomen en een bed met uitzicht op de sterrenhemel. We wilden niet te hard van stapel lopen.

DOMINIQUE : Enkele dagen na de reis wandelde ik een krantenwinkel binnen. Voor mij stond een meisje met krullen. Het was Minne.

MINNE : Een vriendin had mij ge-sms’t dat ik in Le Figaro stond, dus holde ik naar de winkel. Toen ik hem daar zag, voelde het alsof het zo moest zijn. Daarna kwam alles in een stroomversnelling.

DOMINIQUE : Het leukste is dat we elkaar beter begrijpen doordat we samen in de modellenwereld zijn beland. Van andere modellen hoor ik soms dat hun vriendin jaloers is bij een koppelshoot. Maar wij weten hoe professioneel dat eraan toegaat. Je houdt een ander niet langer vast dan nodig.

MINNE : Soms moeten we elkaar missen. Dan vlieg ik naar hem toe, of hij naar mij. Maar dat houdt de pit erin. Ik kan nog altijd met volle overtuiging zeggen dat ik heel verliefd ben.

DOMINIQUE : Eén seizoen woonden en werkten we in Kaapstad. Geweldig om dat samen te mogen beleven.

MINNE : Als we de kans kregen, zouden we zo teruggaan.

TWEELINGZUSSEN HADASSA (26) EN ESTER (26) Vroeger zaten ze bij New Models en IMM. Nu zijn ze freelance model.

ESTER : Onze band is erg intiem. We bellen elke dag en zien elkaar minstens drie keer per week.

HADASSA : Net omdat we zo dicht bij elkaar staan, kibbelen we graag. Daar zijn we goed in. Vroeger vlogen we elkaar al eens letterlijk in de haren, nu houden we eerder van verbale steken. Soms zijn die pittig, maar dan kijken we elkaar in de ogen en barsten we in lachen uit.

ESTER : Wij willen geen seconde van elkaars leven missen. Samen werden we op ons zeventiende gescout. Het modellenbureau was direct overtuigd en toen we er buitenstapten, voelden we ons even onoverwinnelijk als in zo’n Beyoncé-GIF.

HADASSA : Het allerleukste is dat je altijd je beste vriendin bij je hebt, want doorgaans worden we samen geboekt. We plagen elkaar, maken mopjes, doen sketches. Door onze eigen bubbel te creëren, is elke klus plezant.

ESTER : Als we lang moeten wachten, of we krijgen een scheve blik of harde kritiek, relativeren we dat. Samenwerken is altijd fun.

HADASSA : We lachen wat af en soms komen we niet meer bij, zoals toen ik voor een haarshoot van top tot teen ingesmeerd werd met zwarte inkt. Achteraf kreeg ik dat er amper nog af.

ESTER : En zij maar schrobben…Maar als je de artistieke weg opgaat, meten ze je de gekste outfits aan. Eén keer droeg ik duizelingwekkend hoge hakken met een kort, fleurig rokje. Ik moest vrolijk huppelend over de catwalk lopen maar toen ging ik tegen de vlakte. Net als alle modellen, want iedereen heeft in die show de vloer gekust.

HADASSA : Mijn zus was nog sexy maar in diezelfde show zag ik er precies een monster uit. Een Italiaanse ontwerper gaf mij een dik motorpak, waarbij alleen mijn lies ontbloot was. Ik liep dus al wat ongemakkelijk rond, en omdat ik een motorhelm op kreeg, zag ik de helft niet.

ESTER : Toen stond er een catwalkfoto van Hadassa in een modeblad, al wist niemand dat zij het was. (ze gieren het uit)

FLOOR (35) MET ZOONTJES EMILE (10), MATISSE (2,5) EN RÉMY (7 MAANDEN) Ze is al zeventien jaar model en werkt onder meer voor Jackie Lee, net als haar zoontjes.

FLOOR : Emile was zes weken oud toen de babysitter op het laatste nippertje moest afhaken. Ik kon niet anders dan hem mee te nemen naar de shoot, met zijn speeltapijt en verzameling speelgoed om hem bezig te houden. Na een poosje kwam het voorstel om samen met Emile te poseren. Enkele weken later waren we samen aan het werk voor Libelle, Bel&Bo… Ook na de geboorte van Matisse en Rémy werd die vraag opeens gesteld. Natuurlijk ben ik fier om mijn zoontjes als model te zien, maar het belangrijkste is dat ze het graag doen.

EMILE : Ik vind het leuk om samen met mijn mama te tennissen, muziek te maken, voor mijn broers te zorgen maar ook om modellenwerk te doen. Net als Matisse: op weg naar de studio was hij dolenthousiast.

FLOOR : Matisse herkent zichzelf al op de foto’s. “Mooi !”, zegt hij dan.

EMILE : Soms herken ik mama wel amper op foto’s (lacht).

FLOOR : Ik was al een secretaresse, maar ook een verpleegster, een chef-kok en een advocate. In hun ogen heb ik zoveel meer gedaantes dan hun mama die thuis in een jogging rondsloft en “Komen eten !” of “Tanden poetsen.” roept.

EMILE : Soms speel ik de zoon van een andere mama. Dat is raar, omdat je doet alsof. Maar ik vind dat leuk. Eén keer deed ik een reclame voor Lunch Garden en daarvoor at ik koude frietjes. Ik had een brede glimlach maar dacht : wat is dat vies, zo koud. Nadien kregen we wel lekker warm eten en mocht ik zelfs een ijsje kiezen.

FLOOR : De shoot die ik nooit ga vergeten, was met zanger Marilyn Manson. Iedereen was er om negen uur stipt en hij daagde pas tegen de avond op. Tot die tijd zaten we op hem te wachten in zwarte lingerie en met maskers op. We hadden zulke lange nagels opgeplakt gekregen dat je niet eens een sandwich kon eten. Pas toen hij zin had, kwam hij de studio binnengewandeld.

EMILE : Wat een divagedrag !

FLOOR : Ja, al bleef vooral zijn toenmalige echtgenote Dita Von Teese me bij. Dat was zo’n lieve vrouw.

Tekst Melissa Janssens & Foto’s Alex Salinas

“We weten allebei hoe koppelshoots verlopen. Je houdt een ander niet langer vast dan nodig” MINNE (31) EN HAAR MAN DOMINIQUE (29)

“Doordat we vaak samenwerken, hebben we altijd onze beste vriendin bij” TWEELINGZUSSEN HADASSA (26) EN ESTER (26)

“Het belangrijkste is dat mijn zoontjes het graag doen” FLOOR (35) MET ZOONTJES EMILE (10), MATISSE (2,5) EN RÉMY (7 MAANDEN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content