De geur van het geheugen

Ruth Goossens, hoofdredacteur

Elk seizoen heeft zijn eigen parfum. De lente ruikt naar frisgroen en bloesem, terwijl de zoete geur van jasmijn mij aan de zomer herinnert. Aan de herfst valt niet te ontsnappen, nu een bouquet van bladeren en vochtige aarde mijn neus prikkelt.

Een geur, of hij nu onfris of juist lekker is, kan herinneringen oproepen, maar kan evengoed triest of gelukkig maken. Dat geuren zo suggestief zijn, komt omdat onze reukzin in de hersenen rechtstreeks in verbinding staat met ons geheugen en onze emoties.

Parfums zijn daarom veel meer dan lekkere geurtjes (zie p. 38). Voor een date grijpen we naar een verleidelijke odeur, maar ook voor andere gelegenheden kan een welgekozen luchtje wonderen doen. Zo kan een geur waar je blij van wordt je zelfvertrouwen een boost geven, handig bij vervelende onderhandelingen.

Ik ken een parfumeur die enkel voor speciale gelegenheden een parfum draagt en nooit hetzelfde. Geuren zijn voor haar als foto’s in een fotoalbum, haar manier om herinneringen op te slaan. Zelf heb ik een vast vakantieparfum, Voyage d’Hermès, dat altijd mee in mijn koffer gaat. Een vleugje van dat magisch elixir en ik ben op slag in vakantiemodus. Zit vakantie er nog niet meteen aan te komen, dan kan een snufje van dat parfum al eens soelaas bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content