De familie Pinot

Markus Molitor

Pinot noir is wereldberoemd als de druif van de grote rode bourgognes. Maar ook de witte en grijze variant leveren mooie wijnen op. Maak kennis met de hele familie.

PINOT BLANC

Wijnen van pinot blanc dringen zich nooit op: ze zijn subtiel, rond en romig, met een vleugje kruiden op de achtergrond. Daardoor zien wijnliefhebbers de druif weleens onterecht over het hoofd. Maar net dat heeft een aantal wijnbouwers uitgedaagd om er wijnen van te maken die de kwaliteiten van deze druif volop tot ontplooiing brengen.

PINOT GRIS

Pinot gris kennen de meeste wijndrinkers van de halfzoete en zoete versies uit de Elzas. Maar er worden ook verrukkelijke droge wijnen van gemaakt, met kruidige toetsen van muskaat en kamperfoelie, en verleidelijke impressies van peer en honing. Wijnen die je kunt combineren met gerechten uit alle windstreken.

PINOT NOIR

Pinot noir is zonder twijfel een van de bekendste druiven ter wereld. Wijnliefhebbers rekenen pinot noir steevast tot hun meest geliefde druiven, ze levert wijnen op die tegelijk fijn en krachtig zijn, vol en elegant, zacht en complex. Om dat resultaat te bereiken, heeft de druif wel een koel klimaat nodig.

Markus Molitor, Haus Klosterberg, Mosel, Duitsland 2016 (13,80 euro), axybel.be

Deze topwijnbouwer uit de Moezelstreek staat bekend om zijn uitmuntende rieslings, maar heeft van pinot blanc ook een opmerkelijk expressieve wijn gemaakt.

Amélie & Charles Sparr, Elzas, Frankrijk 2016 (14,95 euro), vinetiq.eu

Deze biodynamische wijnbouwers tonen dat pinot blanc, met de nodige zorg en lage opbrengsten, tot bijzonder elegante en geconcentreerde wijn kan leiden.

Hugel, Alsace, Frankrijk 2016 (15,89 euro), magnuswijnen.be

Hugel is een van de historische topdomeinen in de Elzas, en bewijst met deze uitstekende pinot gris dat het zijn status niet gestolen heeft.

Kooyong ‘Beurrot’, Mornington Peninsula, Australië 2017 (19,95 euro), vinetiq.eu

Pinot gris werd vroeger in Bourgogne pinot beurrot genoemd, vandaar de naam van deze wijn uit dit schiereiland met koel klimaat, wat garant staat voor pit en frisheid.

Parigot, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2016 (19,50 euro), boutelegier.be

Alexandre Parigot behoort tot een nieuwe generatie topwijnbouwers in Bourgogne en maakt deze wonderlijk goede bourgogne: vol, intens en evenwichtig.

Michel Magnien, Bourgogne, Frankrijk 2015 (19,75 euro), vinetiq.eu

Voor wie dacht dat bourgogne niet meer betaalbaar is: ook deze heeft alle kwaliteiten van een volwaardige bourgogne en blijft toch onder de kaap van 20 euro.

Amélie & Charles Sparr
Amélie & Charles Sparr© CWF&PH
Hugel
Hugel
Kooyong 'Beurrot'
Kooyong ‘Beurrot’
Parigot
Parigot
Michel Magnien
Michel Magnien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content