Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Zon en zee lijken een positieve invloed te hebben op een onzuivere huid. Maar net die zijn de voorwaarden voor een nieuwe aanval. Eens de vakantie voorbij, steken pukkels de kopjes weer op.

Je hebt het vast al gemerkt: een vakantie in het Zuiden doet wonderen voor een geplaagde huid. De zon droogt immers uit, waardoor ontstekingen worden afgeremd. Maar tegelijk verdikt de hoornlaag, wat een natuurlijke verdedigingsreactie van de huid tegen de UV-stralen is. Meer dode huidcellen dus, die de talgkliertjes (overgeactiveerd door vochtige warmte en vette zonnecrèmes) makkelijker verstoppen. De poriën slibben dicht, raken geïnfecteerd en broeden een flinke puist uit. Terug thuis en vervallen in een jachtig werkritme, krijg je dan ook de volle laag.

Stress is een bijkomende factor die de talgsecretie de hoogte injaagt. Als je nerveus bent, komt er adrenaline vrij in het bloed. Die stimuleert de productie van testosteron, het mannelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor de sebumafscheiding. Stress in combinatie met vakantiesouvenirs als een verhoogde talgproductie en een verdikte hoornlaag zijn het succesrecept voor een pukkelinvasie.

Acne is een huidletsel dat op de juiste manier behandeld moet worden om littekens te voorkomen. Een dermatoloog is de aangewezen persoon om een diagnose te stellen en een aangepaste, persoonlijke verzorging voor te schrijven. Zeker bij zware acne. Middelmatige tot lichte uitslag kan behandeld worden met producten die vrij bij de apotheek of in de parfumerie te koop zijn. Beide kregen er onlangs een efficiënte verzorging bij: het antiacnegamma van Louis Widmer en de Anti-Blemish-lijn van Clinique.

Het antiacnegamma van apothekersmerk Louis Widmer telt vier parfumvrije producten die allemaal antibacteriële, ontsmettende en exfoliërende ingrediënten bevatten. Uit het standaardgamma komt de lichtjes geparfumeerde reinigingsgel (350 fr.). Die is ph-neutraal en zorgt samen met de ontsmettende Lipo Sol Lotion (350 fr.) voor een zachte, maar grondige reiniging. De echte probleemoplosser is de Acné Plus Crème (326 fr.), die twee actieve ingrediënten combineert: antibacterieel Miconazole (2%) en Benzoylperoxide (5%), dat exfolieert, ontsmet en de talgproductie afremt. Het is een efficiënt product dat enkel op doktersvoorschrift of op aanraden van de apotheker wordt verkocht. De eerste week voorzichtig beginnen om de huid te laten wennen aan de actieve bestanddelen: slechts eenmaal per dag, daarna tweemaal. In geval van irritatie: een dag overslaan. De Sebofluide (390 fr.) is een vetvrije dag- en nachtcrème die reinigt en de sebumafscheiding afremt. Onzuiverheden kunnen, om ze te ontsmetten, meerdere malen per dag aangestipt worden met de Clear Skin stick (295 fr.).

Clinique, een parfumeriemerk met een dermatologische achtergrond, heeft een antipuistjesgamma ontwikkeld dat de huid zuivert zonder haar uit te drogen of te irriteren. Alle producten in de Anti-Blemish-lijn hebben exfoliërende, antibacteriële, verzachtende en talgregulerende bestanddelen. Met het reinigingsschuim (870 fr.) verwijder je make-up of zonnecrème, en wordt de huid voorbereid op een diepgaande reiniging met de zachte gezichtszeep (650 fr.) die de huid ontsmet. De Night Treatment Gel (955 fr.) kan je ’s nachts lokaal of op het hele gelaat gebruiken. Hij helpt puistjes vlugger genezen, nieuwe te voorkomen en verkleuringen van acneletsels te verminderen. De Spot Treatment Gel (660 fr.) kan je onder of over make-up gebruiken. Hij sluit de pukkel af, droogt ze uit en zuivert de porie. Een vetvrije concealer (660 fr.) camoufleert en verzorgt tegelijkertijd onzuiverheden. Kan onder of over foundation gebruikt worden, net zoals de Stay-Matte Oil-Blotting Sheets (50 stuks: 480 fr.). Deze blaadjes absorberen glans en vet zonder de make-up aan te tasten.

Sofie Albrecht

Partner Content