Sinds hij kleurkaarten voor verffabrikanten samenstelt, ontdekte ontwerper Chris Mestdagh hoe kleur een huis compleet kan omtoveren. In zijn tweede boek maakt hij een reis naar inspirerende en kleurrijke toevluchtsoorden. Reizen waaruit iedereen kan leren.

Of het nu als graficus, mode- of interieur-ontwerper is, Chris Mestdagh werkt altijd met kleuren. Hij heeft zelfs een hekel aan de combinatie zwart-wit : “Saai, koud en agressief !” Zijn vorige boek dateert van vijf jaar geleden, deze week komt zijn tweede uit, Colorful retreats.

“Sinds het vorige boek heb ik veel nieuwe bagage rond kleur opgedaan”, vertelt Chris Mestdag. “Bovendien wilde ik vertellen dat kleur ook emotie kan betekenen. Louter door het juiste kleurenpalet te kiezen kun je voor jezelf een plekje maken waar je je goed voelt. Kleur is de gemakkelijkste manier om sfeer te geven aan je huis, een muur schilderen is per slot van rekening maar een halve dag werk. Kleur is als een accessoire.”

Welke boodschap wilde u meegeven met het boek ?

Chris Mestdagh : Ik zie het als een inspiratiegids met aanstekelijke ideeën. Ik selecteerde een aantal huizen, van appartementen tot vakantiehuizen, elk met hun eigen palet. In elk hoofdstuk krijg je een sfeerbeeld en een pagina met een foto van een stalenboekje waarin kleuren, stoffen en behang samenzitten. Dit om mensen te laten zien hoe ze voor zichzelf een inspiratiebundel kunnen samenstellen voor hun favoriete ruimte. Foto’s van bijvoorbeeld een donker geverfd plafond of een blauwe woonkamer helpen de lezers om meer te durven met kleur. In het boek zit ook een hoofdstukje met mini retreats, waarin er voorbeelden staan van geverfde objecten, bijvoorbeeld een oud kastje waarvan elke lade een andere tint van groen kreeg of kistjes die op de bodem een behangpapiertje kregen en dan aan de muur werden bevestigd als een soort boekenrekje. Op de achterflap staat nog een klein todolijstje voor wie aan de slag wil.

Wat is het mooiste compliment dat u ooit kreeg over uw kleurkeuze ?

Dat mensen er rustig van worden. Ik wil graag helpen om de mensen zich daarvan bewust te maken.

Het lijkt wel wat op een esoterische therapie ?

Nee, daar ben ik niet mee bezig, want iedereen beleeft kleuren op een andere manier.

Is niet alles al gezegd over kleur ?

Juist niet. We beginnen nog maar aan een nieuw tijdperk : dat van de emotionele waarde van kleur.

Hoe kunt u kleuren nog heruitvinden ?

Dat kun je niet, alle kleuren zitten in de natuur. Kleur is een vormloos en abstract gegeven. Het enige wat je kunt doen, is ze vastleggen.

Wat is uw lievelingskleur ?

Alle blauwen. Veel mensen deinzen ervoor terug om ze te gebruiken in een interieur, maar de juiste combinatie kan een heel warme kleur opleveren.

Hoe verklaart u de populariteit van uw stijl ?

De tijdloosheid, denk ik. Trendsetter zijn ligt mij niet. Ik wil iets creëren wat blijft. Het doet mij bijvoorbeeld nog altijd plezier als ik iemand zie die een kledingstuk aanheeft van mij. Je moet weten dat die al is gestopt sinds 1996.

U begon ooit als modeontwerper. Zou u nog terug naar de mode willen ?

Ik zou die draad zo weer kunnen opnemen, maar ik wil nooit meer in collecties werken. Het idee dat iets waar je zo hard aan gewerkt hebt, een half jaar later in de uitverkoop moet hangen, blijf ik verwerpelijk vinden. Als ik al iets doe in die richting, zou het een tijdloze collectie zijn, met basics die je altijd kunt gebruiken, maar concrete plannen zijn er echt niet. Ik werk wel nog mee aan de collectie van Xandres Golf.

Wat is het verschil tussen mode en interieurs ontwerpen ?

Het ligt in het verlengde van elkaar, maar als interieurontwerper ben je veel vrijer. Toen ik nog in de mode zat, kon ik geen drie weken na elkaar vrij nemen. Ontwerpen, productie, verzending,… er was altijd wel wat te doen. Ik ontwierp toen het interieur van mijn eigen winkels al volledig zelf en omdat ik dat zo graag deed, heb ik de overstap uiteindelijk gemaakt. Mijn tijd gaat hoofdzakelijk naar ontwerpen : verfcollecties, beddengoed, huistextiel, noem maar op. Ik richt ook interieurs in, maar daar wil ik niet mijn hoofdberoep van maken. Dat ligt aan mezelf, ik wil alleen maar werken voor mensen met wie het klikt. Dat bespaart een hoop stress en ellende op termijn.

Hoe blijft u bij op het vlak van ontwer-pen ?

Ik reis veel en haal daar veel uit, daarnaast doe ik regelmatig beurzen. Die zijn voor mij een soort check-up : zien of ik zelf nog wel goed bezig ben.

Waar werkt u nu aan ?

Er staan door de crisis wat projecten on hold, maar ik ben nu in gesprek met een Tibetaans tapijtenbedrijf voor een nieuwe tapijtcollectie. Ik vind het heel fijn om me in die cultuur te verdiepen. En verder doen met waar ik mee bezig ben.

Colorful Retreats, Sophie Allegaert, Verne, Peter Verplancke, Chris Mestdagh, Stichting Kunstboek, 978-90-5856-336-1, 24,95 euro, Info : www.stichtingkunstboek.com, www.chrismestdagh.com

Tekst Soetkin Bulcke Portret Ann Vallé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content