De Egg Chair: 60 en in topvorm

60 jaar Egg: de luxeversie in 1958 exemplaren. © EGON GADE

1. Je kunt de originele appelblauw-zeegroene Egg vandaag nog bewonderen in kamer 606 in het Radisson Blu Royal Hotel in Kopen-hagen. Dat hotel werd, net als de beroemde stoel, door de Deen Arne Jacobsen ontworpen.

2. Jacobsen maakte het eerste gips-model van de stoelhuls in de garage van zijn zomerhuis. Hij voegde er gips aan toe om het vervolgens weer af te veilen, en zo dé perfecte vorm te creëren.

3. De Deense designfabrikant Fritz Hansen produceert de stoel al sinds zijn geboorte. De fabrikant geeft tips om een replica te herkennen. Kun je makkelijk in de bekleding van de zetel knijpen, en zitten er plooien of rimpels in het naadwerk? Dan heb je helaas geen echte Jacobsen in je bezit.

4. De bekleding van de stoel wordt altijd manueel gestikt. Voor de stoffen versie zijn meer dan 500 steken nodig, voor de leren versie zo’n 1100.

5. In het ontwerp van de Egg worden geen rechte lijnen gebruikt, alleen maar bogen. Dat maakte de stoel technologisch innovatief in 1958.

6. Om de 60ste verjaardag te vieren werd een speciale taupekleurige Egg uitgebracht in anilineleer, met een aluminium frame gegalvaniseerd met 23-karaats goud, exact in 1958 exemplaren.

fritzhansen.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content