DE EERSTE KEER… KOKEN VOOR JE GELIEFDE

Sergio Herman en Ellemieke Vermolen © LISELORE CHEVALIER

Drie topkoks vertellen over het eerste gerecht waarmee zij hun partner inpalmden. Met hun recepten zit je tijdens je eerstvolgende culinaire date alvast gebeiteld.

De blunderkreeft van Sergio

Hij woonde nog boven zijn restaurant Oud Sluis, toen Sergio Herman zijn toekomstige vrouw Ellemieke Vermolen ontmoette. Het was daar dat hij de eerste keer voor haar kookte. Tijdens het seizoen van de Zeeuwse kreeft, dus in de koelkast lag het ideale exemplaar. Sergio maakte de kreeft klaar en presenteerde het vlees in een zomerse salade. Zijn spontane creatie was helaas een blunder : Ellemieke houdt niet zo van kreeft en heeft een hekel aan poeha. Gelukkig viel de begeleidende salade wél erg in de smaak.

Vandaag, negen jaar later, kookt hij anders voor Ellemieke en gaat hij voor gerechten met een salade of groenten in de hoofdrol, en met een lekker stukje vis erbij. Wanneer Sergio thuis op zijn gemak is, kookt hij met plezier voor zijn gezin, en in het bijzonder voor zijn vrouw die van Amsterdam naar Knokke verhuisde om er met veel energie een nieuw leven op te bouwen.

The Jane : Paradeplein 1, 2018 Antwerpen. 03 808 44 65. thejaneantwerp.com

Pure C : Strandhotel, Blvd. de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad. 031 117 39 60 36. pure-c.nl

Maarten Bouckaerts poontje

Hij is een opkomende chef-kok en eigenaar van restaurant Castor, dat elf maanden na opening een eerste Michelinster kreeg. De 34-jarige Maarten Bouckaert deed onder meer ervaring op in de Karmeliet en Hof Van Cleve. Vlak na zijn afstuderen werkte hij in de keuken van Hostellerie St. Nicolas, waar hij zijn toekomstige vrouw Stefanie Vandewalle ontmoette.

Stefanie studeerde voor vertaler en vertrok daags na hun ontmoeting naar Parijs, om er op een beurs te werken. Hoewel Maarten haar maar kort gesproken had, reisde hij haar op zijn vrije maandag achterna, zogezegd om de beurs te bezoeken. In die tijd huurde hij een appartement in Ieper en daar bereidde hij niet veel later zijn eerste gerecht voor Stefanie. Het werd rode poon, omdat rood de kleur van de liefde is. Een geslaagde keuze want toen hij naar Engeland vertrok om er in The Fat Duck te werken, zei Stefanie haar bureaujob op en ging ze mee.

Castor : Kortrijkseweg 164, 8791 Beveren-Leie. 056 19 01 21. cas-tor.be

Julie Baekelandt verlamt Yana

Met haar vriend Céderic De Mey opende Julie Baekelandt het restaurant C-Jules. De twee kenden elkaar van beroepsschool Ter Groene Poorte, gingen aan de slag bij Wout Bru in de Provence en hadden samen twee jaar lang de leiding over de keuken van Brasserie Vinois in Sint-Martens-Latem.

C-Jules draait heel goed : Julie werd bekroond tot ‘Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2016’, en voor een tafeltje in het weekend moet je weken op voorhand reserveren. Maar na zestien jaar gingen Julie en Céderic uit elkaar.

Enkele maanden later ontmoette Julie Yana De Beer, die ook in de horeca werkte en nu haar souschef is. Het eerste gerecht dat Julie voor Yana en haar ouders maakte, was een gerecht met lamszadel uit Wales. Yana was danig onder de indruk en de twee zijn nog altijd een koppel.

C-Jules : Markt 15, 9620 Zottegem. 09 279 11 18. c-jules.be

Tekst Pieter van Doveren & Foto’s Kris Vlegels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content