Drie veelbelovende koks kregen een doos met daarin: tonijn, aardappelen, prei, tomaat en kaas. De opdracht was om daar iets lekkers van te bereiden. Benieuwd naar wat ze ervan maakten.

De ingrediënten van de doos werden gekozen omdat ze veelzijdig zijn. Tonijn, aardappels, prei, tomaat en kaas: het zijn stuk voor stuk producten waar je als kok via diverse bereidingstechnieken allerlei kanten mee op kan. Vervolgens werd er gezocht naar drie jonge, getalenteerde koks, die durf genoeg hadden om de handschoen op te nemen. De opdracht luidde: “Vertrek van deze vijf ingrediënten en maak daar iets moois en lekkers van.”

Lionel Rigolet heeft samen met zijn schoonvader Pierre Wynants de leiding over de keuken van het wereldberoemde restaurant Comme chez Soi. Wanneer je als jonge kok van de Comme chez Soi de taak krijgt toegewezen om van vijf ingrediënten iets bijzonders te bereiden, dan weegt dit extra zwaar. De creatie dient immers van een grensoverschrijdende fijnheid te zijn. Lionel sloeg aan het piekeren: wat kon hij presenteren dat de reputatie van de Comme chez Soi waardig was? Uiteindelijk werd het een rozet van witte en rode tonijn met kaas van Lathuy, segrijnslakjes, gesmolten prei, gekonfijte tomaten en verse koriander.

Filip Dewijnants begon acht jaar geleden met een weekendrestaurant. Hij was toen 23 jaar oud. Na drie jaar waren er genoeg klanten om ook op weekdagen te openen. Filip houdt het klein zodat hij alles zelf kan doen. Hij is een doorzetter met het geschikte profiel om zich vast te bijten in deze opdracht. Ook Filip sloeg aan het denken en vertrok van truffelkaas. Deze kaas heeft een eigen smaak, die in de voorgestelde bereiding versmelt tot een homogeen geheel waarin je aardappel, tomaat en truffel proeft. In het gerecht zorgt de prei voor de contrastsmaak.

Tom Decroos was lang de rechterhand van superster Yves Mattagne en opende recentelijk het restaurant Vismet. Daar scoort de jonge kok met no-nonsensegerechten. Voor deze opdracht hield Tom zich zoveel mogelijk aan de basisproducten: enkel aan de saus werden andere ingrediënten toegevoegd. Port, rode wijn en sjalot verschenen ten tonele omdat er naast de gesmoorde prei iets krachtigs nodig was. De tomaat vormde een struikelblok: in de winter is het moeilijk om een lekkere tomaat te vinden, vandaar dat Tom koos voor kerstomaatjes. Het aardappeltaartje was een spontane creatie. Het viel onmiddellijk in de smaak en is voor herhaling vatbaar. Zo zie je maar weer: ook in de keuken gebeuren de meeste uitvindingen toevallig!

Comme chez Soi: Rouppeplein 23, 1000 Brussel. Tel. 02-512 29 21.

De Fidalgo: Outgaardenstraat 23, 3300 Tienen. Tel. 016-81 73 58.

Vismet: Sint-Katelijneplein 23, 1000 Brussel. Tel. 02-218 85 45.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content