DE DONKERE KAMER

Het licht valt rijkelijk binnen in dit appartement, de zwarte muren zorgen voor een mooi en warm contrast. Tegen de muur werk van Albert Pepermans met tekst van Hugo Claus. © FOTO'S TIM VAN DE VELDE

Een filmset, een stijlvolle kunstgalerie, of een knusse plek ver boven de wereld om je terug te trekken ? Dit appartement uit de jaren dertig in Borgerhout heeft het allemaal in zich.

Ingrid Deuss is galeriste, fotohandelaar en art buyer in hartje Borgerhout. Haar dakappartement ligt in een levendige buurt waar ook acteurs als Matthias Schoen-aerts, Michaël Pas, Nathalie Meskens en MuHKA-directeur Bart De Baere wonen. Klaas Janzoons, muzikant bij die andere Deus, runt een huiskamercafeetje even verderop. Luc Tuymans’ atelier zit om de hoek, en ook zijn galeriehouder Frank Demaegd nam er onlangs zijn intrek in een verbouwde melkfabriek.

“Borgerhout was vroeger het hart van de diamantslijperij. Hier waren veel kleine ateliers, die nu lofts of kunstenaarsstudio’s zijn geworden. Het bruist hier echt”, vertelt Olivier Fimmers. De man van Ingrid Deuss is decorbouwer voor filmsets. En dat is te merken aan hun interieur. Links en rechts doet Olivier op draailocaties vondsten, die in hun woning een nieuw leven krijgen. “De industriële lampen boven de keuken vond ik in een verlaten fabriek. De lamp boven de eettafel komt uit het Militair Hospitaal in Antwerpen. De tafel zelf, een vergadertafel van het Belgische leger, kocht ik bij een bevriende antiquair. Het is leuk dat ze niet rechthoekig is. Ook op de eetkamerstoelen botste ik toevallig. Geen idee wie de ontwerper is. Van het meeste wat hier staat, ken ik de herkomst niet. Ik breng het mee omdat ik het mooi vind.”

Opmerkelijk is ook het Engelse theetafeltje in het salon : een opklapbare picknicktafel uit de jaren veertig waar Ingrid nu haar tijdschriften en boeken op etaleert. De winkeltoog vond Olivier dan weer bij een brocanteur om de hoek. Hij kwam oorspronkelijk van een Borgerhoutse hemdenmaker, maar doet nu dienst als keukenblad. “Toen we net de inox keuken hadden geïnstalleerd, zei mijn vader : ‘Nu nog geld sparen om die oude toog te vervangen.’ Wij vinden hem net zo mooi passen bij dat strakke keukenblok. Het enige wat we nog willen vervangen, is de sofa. We zoeken al maanden naar een betaalbare Togo van Ligne Roset. Liefst een zwarte.”

SM-RECHTER

Lang voor Ingrid en Olivier hun stek kochten, waren ze al verliefd op het appartementsblok uit de jaren dertig in Borgerhout. Ingrid fietste er vaak voorbij. En Olivier kende het gebouw ook: zijn grootmoeder woonde om de hoek. “Toen het tien jaar geleden plots te koop stond, waren we de eersten die toehapten”, zegt Ingrid. “We kochten de benedenverdieping en de bovenste etage. Beneden zit mijn galerie, waar ik fotografietentoonstellingen organiseer. De galerie diende ooit zelfs als filmset voor SM-rechter met Veerle Dobbelaere. Boven wonen we. Ik wou per se de bovenste verdieping, ook al was die er het slechtst aan toe. Daar hebben we geen last van bovenburen. En we konden er een dakterras installeren. Het zicht op het Centraal Station en de Zoo is er prachtig. En er is lekker veel zon.”

Ook in het appartement zelf valt het zonlicht rijkelijk binnen langs de prachtige stalen ramen. Daar zit intussen overal dubbel glas in. De ramen zijn niet de enige originele elementen die Ingrid en haar man wilden behouden of restaureren. Op de benedenverdieping werden de kapotte cementtegels vervangen door nieuwe in oude stijl. En ook de halfronde binnendeuren in haar appartement zijn nog authentiek.

Op de zwarte wanden worden Deuss en haar man dikwijls aangesproken. De kleur is inderdaad niet evident, en zeker over zo’n grote oppervlakte. Maar het geeft het appartement een zeer huiselijke sfeer. “Er is hier toch licht genoeg. En door het zwart komen de meubels, de foto’s en de kunstwerken mooier tot hun recht”, zegt Olivier. “Kijk maar naar het werk van Albert Pepermans, met een tekst van Hugo Claus. Tegen die zwarte wand lijkt het alsof het gemaakt is voor onze living.”

FOTOSHOOTS

Naast galeriste is Ingrid Deuss ook part- time art buyer : ze regelt fotoshoots voor klanten uit de reclame- of modewereld. Voor Douwe Egberts organiseerde ze bijvoorbeeld een campagneshoot met fotograaf Carl De Keyzer, voor topfotograaf Mario Testino en Vogue regelde ze een shoot met Lady Gaga in Antwerpen. “Voor veel fotoshoots ben ik al in de meest waanzinnige interieurs geweest. Maar telkens als ik hier terugkom, voel ik mij de koning te rijk. Ik zal al een serieuze aanbieding moeten krijgen om hier nog ooit weg te gaan.”

Info: www.ingriddeussgallery.com.

DOOR THIJS DEMEULEMEESTER & FOTO’S TIM VAN DE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content