Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (428), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Bordeaux is de paniek nabij : na vele records de vorige jaren is de export in de eerste helft van 2014 opeens teruggevallen met achtentwintig procent. Dat komt vooral door het wegvallen van de Chinese markt. De anticorruptiepolitiek van de Chinese overheid – het offreren van een fles Lafite aan een hooggeplaatste ambtenaar om een contract binnen te rijven was heel gewoon – deed de markt van de erg dure wijnen krimpen. Voeg daarbij dat de Europese boycot van spotgoedkope Chinese zonnepanelen aanleiding gaf tot soortgelijke invoerbarrières voor Europese wijn, en het bordeauxdebacle is grotendeels verklaard. De magere oogstjaren 2012 en 2013 creëerden daarenboven een wijntekort dat de uitvoer extra bemoeilijkte. De kwaliteit van bordeaux 2013 bleef ook ver onder die van de excellente jaren 2009 en 2010.

Voor bourgogne is China maar goed voor zes procent van de totale uitvoer. Het exportverlies is er veel geringer : drie procent in waarde en veertien procent in volume. “Wij hebben het volumeverlies van de kleinere oogsten 2012 en 2013 gecompenseerd met een prijsverhoging”, klinkt het bij het grote handelshuis Louis Latour : “Dertig procent in twee jaar tijd.”

Ook champagne ontsnapt niet aan de Chinese greep : in 2013 dronken de Chinezen slechts 1,6 miljoen flessen op een totaal van 305 miljoen geëxporteerde. De export van champagne steeg in het eerste halfjaar van 2014 met zes procent in volume en acht procent in waarde.

Alles bij elkaar is China alleen al verantwoordelijk voor dertig procent van de export- daling van wijn en gedistilleerd in het deel van 2014 dat achter ons ligt. Ook het twintig procent verlies op de Engelse markt is gedeeltelijk aan de Chinezen toe te schrijven : de Engelse markt is een draaischijf voor wederuitvoer naar China.

Ondertussen ziet 2014 er voor Frankrijk wat volume betreft weer goed uit : ze verwachten er 47 miljoen hectoliter wijn, tegenover 42,3 miljoen in 2013. Bordeaux zou 5,2 miljoen hectoliter oogsten : vijfendertig procent meer dan in 2013.

Nu nog de kwaliteit.

Bourgogne Passe-tout-Grain 2013, La Chance au Roy

Licht van kleur maar met een nuance van vers en een fijne, discrete neus. De smaak is dun, zuur en kort. Geen gastronomische mogelijkheden.

Delhaize : 5,49 euro.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2011, Domaine Moillard

Goede rode kleur en een neus met wat fruit en diepte. De smaak is wat kort maar ook aangenaam en soepel. Past bij geroosterde kip.

Carrefour : 10,59 euro.

Bourgogne Gamay 2012, Louis Latour

Lichte kleur, haast rosé, en een fijne, ruime fruitneus. De smaak is aangenaam en soepel met wat lengte. Moet passen bij geroosterde kip.

Delhaize : 8,69 euro.

Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2012, Albert Bichot

Goede, mooi rode kleur en een fijne neus van fruit met wat diepte. In de mond komt een smakelijk goed evenwicht met mooie lengte. Kan bij pluimwild.

Colruyt : 10,95 euro.

Bourgogne 2011, Cave d’Augustin Florent

Heel mooie geconcentreerde kleur maar een massieve, wat lompe neus. Ruwe tafelwijnsmaak met oxidatieschade. Geen gastronomische toepassingen.

Carrefour : 8,99 euro.

Coteaux Bourguignons 2012, Patriarche

Kleur is licht met een nuance van vers. De neus is wat dun en persistent fijn. Aangenaam fijne smaak met een typisch bourgogneparfum. Moet passen bij kip en pluimwild.

Colruyt : 5,30 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content