Ligging : buiten het dorp, in de natuur I Sfeer : hedendaags I Reistijd : vijf kwartier vliegen naar Marseille, daarna een uur rijden I Prijzen : correct.

We waren al eens eerder te gast in Maison Valvert in de Lubéron, maar dit keer is er een heel bijzondere reden. Via 21 treden bereikt de bezoeker er sinds kort de boomhut, om daar een paradijsje te ontdekken vier meter boven de begane grond. Gastvrouw Cathy Herssens is aan haar derde seizoen toe in de Provence, en verwierf in die korte tijd een gedegen reputatie. Verwonderlijk is dat niet : het domein van vijftien hectare ligt op een uitzonderlijke plek, weg van de drukte en met uitkijk op de beboste hellingen van de Petit Lubéron. De service is super, en het geheel, in terrasvorm en met een mooi zwembad, zorgde sinds de start voor een reeks enthousiaste habitués. Met de creatie van een boomhut door buurman Alain Laurens, dé specialist ter zake, wordt een nieuwe dimensie toegevoegd.

De eerste indruk boven is ronduit overweldigend. Omgeven door een geur van cederhout staat de bezoeker opeens met twee voeten in de natuur en tussen het wiegend gebladerte. Door de vloer van het terras schieten zomaar twee stammen omhoog, het uitzicht valt nauwelijks te beschrijven. Zodat de gasten er even bij gaan zitten, aan het zwarte metalen tafeltje, om te kijken en stil te zijn. Maar ook wie eventjes gaat rusten in de kamer hoeft het uitzicht niet meteen te missen : de hele zuidelijke wand wordt ingenomen door zes ramen die helemaal open- plooien.

Het interieur is sober en toch compleet, met een halfrond tafeltje, een muziekinstallatie, een dubbelbed van Blanc d’Ivoire. De badkamer met douchecel en een heel aardige wastafel is helemaal gescheiden van het toilet, en dat vinden we altijd een goede zaak. Wie er eenmaal is gesetteld, heeft geen zin om er veel op uit te trekken : het deugddoende isolement werkt aanstekelijk, en niet zelden wordt de boomhut dan ook door koppeltjes, oud of nieuw, gereserveerd. Nu is een compleet isolement ook weer niet echt mogelijk, omdat het ontbijt op het terras van het hoofdgebouw wordt geserveerd, samen met de gasten van de andere kamers. Maar nog voor het zover is, worden koffie en thee op de begane grond in een speciaal bakje gedeponeerd dat via een koord met de boomhut is verbonden. Als daar een sjaal is rond geknoopt, staat de koffie warm en kunnen de bewoners van de boomhut het bakje aan boord halen. Om voor het ontbijt in alle stilte ‘boven’ van een eerste slok te genieten.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content