DE BEROEMDE TIJD

Clive Owen met zijn Gyrotourbillon.

Evenzeer als een juweel, brengt een uurwerk een emotie teweeg bij wie het draagt. Dat blijkt uit een korte rondvraag bij enkele mannen met persoonlijkheid.

JACKY ICKX (1945)

Belgisch autocoureur. Twee maal vicewereldkampioen in formule 1, zes overwinningen in de 24 uur van Le Mans, één overwinning in de rally Parijs-Dakar.

“Als piloot is tijd altijd zeer belangrijk voor mij geweest. Mijn hele leven was ermee verbonden. En nu ik ouder word is het nog steeds zo. Terwijl de weg die nog te bewandelen valt korter wordt, lijkt de tijd sneller voorbij te gaan. Ik ga graag naar Afrika want daar hoor ik vaak zeggen vous avez l’heure, nous avons le temps. Maar ik blijf er mijn horloge aanhouden. Mijn eerste horloge was een eenvoudige Omega met twee wijzers die mij door piloot Jim Clark aangeboden werd in 1965. Onderaan op de kast stonden mijn naam en zijn handtekening gegraveerd. Ik heb die nog altijd, ze heeft een grote sentimentele waarde voor mij. Maar ik draag ondertussen al een kwarteeuw uurwerken van Chopard. Vijfentwintig jaar geleden geraakte ik tijdens de Mille Miglia in Italië bevriend met Karl-Friedrich Scheufele, de baas van dat huis. Hij heeft mij sindsdien alles van horlogerie geleerd en straks komt de vijfde editie van een Jacky Ickx van Chopard op markt.”

KEVIN EN JONATHAN BORLÉE (1988)

Brusselse atleten (tweeling) gespecialiseerd in de 400 m en de 4 x 400 m estafette. Beiden mikken op een podiumplaats tijdens de Europese Kampioenschappen in Zürich in augustus.

Jonathan: “Tijd is in een sport zoals de onze permanent aanwezig. Wij vechten ertegen en het is van het grootste belang hem tot in de kleinste fracties te kunnen meten. Vorig jaar, tijdens de Wereldkampioenschappen in Moskou, heb ik op twee honderdsten van een seconde na een bronzen medaille gemist.”

Kevin: “Hoewel de tijd tegenwoordig overal aanwezig is, misten wij toch een uurwerk tijdens onze trainingen. We hebben ons toen allebei een Nike aangeschaft om onze prestaties te meten. We waren zeventien. Vandaag draag ik een Omega Speedmaster Moonwatch. Naast de voor mij belangrijke chronometerfunctie is het voor mij emotioneel belangrijk te weten dat dit model op de maan gedragen is. Droom en precisie, daar gaat het voor mij om.”

Jonathan: “Ik draag ook een Omega maar een eenvoudiger model, de Seamaster Aqua Terra waarvan het Co-Axial 8501 kaliber via het glas onderaan de kast zichtbaar is. Ik heb dan wel geen chronometer, maar ik kom — buiten de piste — vaker op tijd waar ik moet zijn dan Kevin.”

FELIX BAUMGARTNER (1969)

Oostenrijkse skydiver die in 2012 van negenendertig kilometer hoog uit een heliumballon sprong en de geluidsbarrière doorbrak met een snelheid van 1357 km/u.

“Tijdmeting en tijd in het algemeen betekenen veel in mijn leven omdat ik een nogal ongeduldig type ben. Alles gaat te traag voor mij. Ook in mijn professionele activiteit heeft tijd altijd een belangrijke rol gespeeld. Ik heb meerdere uurwerken gedragen zonder er veel belangstelling voor te hebben. Tot ik de manufactuur Zenith ontdekte. Daarvan droeg ik eerst de Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT en nu de El Primero Stratos Flyback Striking 10th. Dat horloge heeft samen met mij de geluidsbarrière doorbroken. Zenith heeft mij al gevraagd of ze het terug kunnen krijgen. Maar dat is voor mij emotioneel onmogelijk. Dit uurwerk herinnert mij dagelijks aan mijn sprong.”

CLIVE OWEN (1964)

Brits acteur. Met The Bourne Identity kende hij in 2002 zijn internationale doorbraak. In Blood Ties (2013) van Guillaume Canet met Marion Cotillard en ‘onze’ Matthias Schoenaerts schitterde hij onlangs weer.

“Tijd is het geschenk dat ik het vaakst geef. Zowel in mijn privéleven als in mijn beroep is het heel belangrijk hem precies te kunnen meten. Mijn eerste horloge was een onbekend model uit de jaren ’50 dat ik kreeg van een vriendinnetje dat later mijn vrouw is geworden. Ik heb altijd van horloges gehouden, maar het werd pas ernstig toen ik Jaeger-LeCoultre ontdekt heb. De nauwkeurigheid waarmee die uurwerken gemaakt worden, is indrukwekkend. Ik draag vandaag een Gyrotourbillon. De mechanische vernuftigheid van dat uurwerk is verbluffend mooi. Zo’n horloge is voor mij net als een kunstwerk aan de pols dragen.”

LEONARDO DICAPRIO (1974)

Amerikaans filmacteur, onlangs te zien in The Wolf of Wall Street en eerder in talloze prenten, zoals The Aviator, Titanic en Gangs of New York.

“Tijd is wat alles mogelijk maakt. Wat wij ermee doen, hangt van onszelf af. We maken dus best de juiste keuzes : verantwoordelijke keuzes die de volgende generaties helpen op de weg naar een betere toekomst. Ik heb meerdere uurwerken en weet echt niet meer wat mijn eerste was. Ik heb ze allemaal bijgehouden. Mechanische horloges hebben mij altijd al gefascineerd maar pas toen een TAG Heuer mijn collectie verrijkte, besefte ik plots hoe ingewikkeld zo’n binnenwerk is. Die ateliers lijken op wetenschappelijke laboratoria, waar mannen achter microscopen en vergrootglazen met minuscule onderdeeltjes bezig zijn. Daardoor ben ik nog meer gehecht geraakt aan de TAG Heuer Carrera Calibre 1887 Automatic Chronograph die ik nu draag.”

PIERRE NINEY (1989)

Franse acteur die opeens wereldberoemd werd na zijn rol in Yves Saint Laurent van Jalil Lespert. In 2010 speelde hij met onze landgenoot Benoît Poelvoorde in Les Emotifs Anonymes van Jean-Pierre Améris.

“Tijd is een veranderende realiteit voor mij. Een erg relatieve realiteit. Alles kan veranderen in functie van wat ik doe of bij wie ik ben. Als ik schrijf, kan ik bijvoorbeeld ieder besef van tijd verliezen. Dan weet ik noch hoe laat het is, noch hoe lang ik al bezig ben. Het meten van de tijd is voor mij zowel mathematisch kil als zeer poëtisch. Het heeft mij altijd gefascineerd en doen dromen om de tijd te kunnen bepalen aan de hand van de zon of de maan. Mijn eerste uurwerk was een goedkope Flik Flak waar ik erg van hield. Ik kreeg het toen ik tien werd. Ik legde het horloge elke avond op mijn nachttafeltje en was dolblij het daar iedere ochtend opnieuw te ontdekken. Vandaag draag ik een Montblanc Star Classique. Ik ben er erg aan gehecht want het is eenvoudig, elegant en tijdloos. Het doet mij aan mijn grootvader denken, die nogal geraffineerd was en discrete elegantie erg op prijs stelde.”

USAIN BOLT (1986)

Jamaicaanse atleet. Wereldrecordhouder, wereldkampioen en olympisch kampioen op de 100, 200 en 4 x 100 m. Behaalde zes gouden olympische medailles.

“Het is een kwestie van respect om de tijd van anderen en van mijzelf in acht te nemen. Ik ben ambassadeur van Hublot geworden omdat wij op dezelfde manier omgaan met tijd. Ik loop snelle tijden en zij meten de tijd. Zij hebben een model naar mij genoemd en dat draag ik natuurlijk. De commerciële kant daarvan stoort mij niet. Het is een stimulans om aan de top te blijven. Zodra ik derde of vierde zou worden bij wedstrijden, zouden de merken die mij steunen mij al vlug laten vallen omdat ik dan de gewenste boodschap niet meer overbreng. De King Power Usain Bolt die ik draag heeft mijn logo op de wijzerplaat. Het armbandje is van hetzelfde gouden materiaal als de spikes die ik droeg tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking.”

DOOR SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content