De banaan op de taart

© Diane Hendrikx

In studentenkoten gebeuren soms verrassende culinaire experimenten. Via een welwillende ‘infiltrant’ ontdekten wij een variatie op de traditionele Britse banoffee pie. Let wel: het recept lijkt eenvoudig, maar je hebt misschien meerdere pogingen nodig om de juiste harmonie inzake knapperigheid, zoetheid en romigheid te bereiken.

Banoffee pie Voor 6 personen:

1 blik (305 ml) gezoete gecondenseerde melk, 560 g (4 pakjes) Walker’s Shortbread-koekjes met of zonder gluten

(of Digestive McVitie’s),

90 g boter, een handvol pecannoten,

1 el golden syrup (of ahornsiroop),

3 rijpe bananen,

1 el gembersiroop,

het sap van een citroen,

25 cl room

1. Zet de dag ervoor, of minstens drie uur van tevoren, het blikje gezoete gecondenseerde melk helemaal onder water in een kookpan. Laat twee uur koken en zorg ervoor dat het water het blik blijft bedekken. Gebruik desnoods een kookpot die hoger is, zoals die voor het koken van asperges. Zet opzij en laat afkoelen.

2. Doe de koekjes in een blender en maal ze fijn. Smelt 90 g boter in een pan. Meng in een kom de gemalen koekjes met de gesmolten boter. Spreid uit in een bakvorm met uitneembare bodem (diameter 25 cm). Druk met de vingers de bodem goed aan. Laat minstens een halfuur tot een uur in de vriezer opstijven.

3. Verwarm de oven voor op 180°C.

4. Breek de pecannoten met de hand in grove stukken. Leg ze op een bakplaat. Giet de golden syrup erbij en meng met een lepel. Zet ca. 15 minuten in de oven.

5. Haal de vorm uit de vriezer zodra de koekjes-boterbodem hard is. Bekleed deze bodem met de gezoete gecondenseerde melk, die nu dulce de leche is geworden. (Wij gebruikten ongeveer 3/4 van het blik, maar je kunt dit aanpassen naargelang hoe zoet je het wilt. Bewaar de rest eventueel voor op de boterham.)

6. Haal de pecannoten uit de oven zodra ze mooi gekaramelliseerd zijn. Snijd ze met een mes in fijne schilfers.

7. Snijd de bananen in plakjes en doe ze in een kom. Voeg citroensap en gembersiroop toe. Meng.

8. Schik de plakjes banaan op de laag dulce de leche en dek toe.

9. Klop de room tot slagroom. Verdeel met een spatel over de bananen.

10. Werk af door de pecannotenschilfers erover te strooien.

Tip: je kunt de blikjes gezoete gecondenseerde melk ook vooraf al klaarmaken en in de koelkast bewaren, zodat het dessert vlugger klaar is.

2
2© Diane Hendrikx
4
4© Diane Hendrikx
7
7© Diane Hendrikx
De banaan op de taart
© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content