Piet Swimberghe

Met de geschikte architect wordt bouwen of verbouwen een boeiend avontuur zonder nare verrassingen. De Orde van Architecten helpt een handje door honderden woningen een weekend lang open te stellen.

Niet het kiezen van de badkamertegeltjes is de moeilijkste klus voor wie een woning laat bouwen, de juiste architect vinden is zoveel belangrijker, omdat elke bouwmeester zo’n beetje een eigen pad bewandelt.

De grote namen zijn beroemd genoeg, maar de meeste van hun collega’s, vaak zeer getalenteerde ontwerpers, zijn minder bekend. De kandidaat-bouwer of -verbouwer weet ze moeilijk te vinden, kijk maar eens hoeveel architecten in het telefoonboek vermeld staan.

Ook het kiezen van een bouwstijl of het vinden van een ingenieuze oplossing voor bouwproblemen blijkt een hele opgave. Daarom is het interessant je licht op te steken bij anderen.

De Orde van Architecten stelt tijdens het weekend van 24 en 25 maart meer dan driehonderd woningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië open voor het publiek. Het initiatief Mijn huis, mijn architect bestaat al langer, maar voor het eerst kregen de kijkdagen in noord en zuid dezelfde data. Bovendien zijn er ook meer deelnemers dan vroeger. Alleen het Limburgse aanbod valt wat mager uit: amper negen woningen. In Antwerpen, architectonisch de top van het land, zijn er liefst vijftig.

Het valt de organisatoren op dat er tijdens zulke kijkweekends gemakkelijk flinke afstanden worden overbrugd, wat toch wijst op enthousiasme bij het publiek.

De moderne woningbouw draagt overigens nog altijd een regionaal stempel: het loont dus de moeite om ook elders op bezoek te gaan. In Wallonië zijn de projecten iets klassieker dan in Vlaanderen, hoewel er uitzonderingen zijn op die regel. Het aanbod van de opendeurdagen is overigens niet echt representatief, de jury selecteerde liever moderne woningen dan klassieke fermettes.

Het initiatief is zeer verrijkend, want je krijgt woningen te zien waarover nooit eerder werd gepubliceerd. De tocht is ook interessant voor wie al een woning heeft, maar nog op zoek is naar een keuken, bibliotheek of originele badkamerinrichting. Overal vallen er ideeën te rapen en je kunt bovendien met de bewoners over hun ervaringen spreken.

De woningen worden gratis bezocht met een gezinspasje dat je terugvindt in de catalogus. Die beschrijft de rol van de architect in het bouwproces, en staat bovendien vol praktische tips over veiligheid, bouwvergunningen, honoraria en verzekeringen.

“Mijn huis, mijn architect”, 250 fr. in elke Standaard Boekhandel, of op bestelling (+ 100 fr. verzendingskosten): President Rooseveltplein 17a, 8500 Kortrijk. Info: 056-25 51 56, website: www.mijn-huis-mijn-architect.org

foto 1-2-3:

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content