De iPad is sinds zijn verschijning in april 2010 een innovatiemagneet : met zijn grote touchscreen was het het eerste toestel waarbij de consument het internet echt kon aanraken. Er zijn volgens Apple intussen zo’n zestigduizend ‘apps’, stukjes software die je erop kunt installeren. Wij zochten de leukste ‘apps’ uit.

A ls je de doos van je iPad opent, zul je wat teleurgesteld zijn : een maagdelijke iPad kan niet zo heel veel kunstjes. Er is alleen mail, een browser, een muziekwinkel, een bookstore voor elektronische boeken. Er zit zelfs geen rekenmachine op. Daarvoor moet je aparte apps kopen.

Apps zijn de singletjes van onze tijd : ze kosten zelden meer dan vier euro (soms ook gratis), elke app heeft zijn hoesje op de iPad (een icoontje), je kunt ze meteen na je aankoop tonen aan je vrienden, en er komen er elke dag nieuwe. Apple was de eerste om een heuse winkel te creëren waarin je op schattenjacht kunt gaan : de app store. Bedenk iets wat je zou kunnen doen met de iPad, en de app bestaat wellicht al ! Zo’n app hoeft geen echt computerprogramma te zijn, soms is het een kinderprentenboek, een magazine, of zelfs een stripverhaal. De iPad kan duizenden apps bevatten. Het geheim achter de eenvoud van de iPad is precies dat elke app slechts één ding echt héél goed kan. Net zoals een echte man.

1. DE FAMILIEMAN

Een tabletcomputer lijkt op het eerste gezicht zeer asociaal. Meestal is het de man die er eentje in huis haalt, maar al snel zullen vrouw en kinderen de iPad inpalmen. Het probleem dat dan meteen opduikt : je e-mail en kalender zijn meteen voor alle huisgenoten zichtbaar. Het zou ideaal zijn als elk gezinslid een account kon hebben op de iPad. Elk een iPad is vooral ideaal voor Apple.

Toch zijn er nu al apps die de iPad gezinsvriendelijker maken. Je vindt prentenboeken in de app store, puzzels met je eigen foto’s, enzovoort. Met de app Little Composers Trumpet 2 en Piano Virtuoso kun je dan weer samen liedjes naspelen. Je maakt de kinderen op die manier vertrouwd met technologie. De opvallendste family-app is Ping Pong Battle. Je iPad wordt dan plots een pingpongtafel. Je hebt wel een iPhone of een iPod-touch nodig die je als pingpongpaletjes gebruikt. Net zoals bij de Wii of de Microsoft Kinect, kun je een denkbeeldige bal met een beweging in de lucht wegslaan. De iPad regelt de puntentelling, en gebeurt volgens officiële internationale standaarden. Leuk is dat je snel een pingpongspelletje in de bus of tijdens het wachten in de rij van de supermarkt kunt spelen. Wie helemaal gek wil doen, sluit de iPad aan op een projector : de tafel verschijnt in het groot op de muur. Natuurlijk kun je voor de prijs van één iPad en twee iPhones ook een gewone pingpongtafel kopen, maar heb jij al eens een mail verstuurd met een pingpongbatje ? Aha !

App : Ping Pong Battle (3,99 euro). Je hebt ook twee iPhones of iPod Touch nodig.

Andere family-apps : Little Composers Trumpet 3 (gratis), Piano Virtuoso 3 (gratis), My first Puzzles HD (1,59 euro of gratis)

2. DE MAN MET EEN PLAN

Vergis je niet : de iPad is ook inzetbaar als werkpaard. Het feit dat hij zowel voor entertainment dient als voor werk, maakt hem zo populair. Als de toekomstige concurrenten (de Motorola Xoom, de Playbook van Blackberry, en de toestellen van Samsung) alleen maar zouden focussen op business, dan lopen ze bij voorbaat een verloren koers. Drie op de vier bedrijven experimenteren intussen met de iPad. De klassiekers zijn Pages (tekstverwerker), Numbers (rekenblad) en Keynote van Apple zelf, maar kijk ook eens naar apps zoals Prezi (presentaties in een bijzondere vorm) en MyMind of iThoughts HD waarmee je Mindmaps kunt maken. Met Planli of Omnifocus kun je todolijsten aanleggen, en die grafisch in een tijdlijn voorstellen. Omnifocus is de duurste app, maar die kun je synchroniseren met een Mac, zodat de takenlijst nooit dubbel ingevoerd hoeft te worden. Ook voor een tekstverwerker let je er best op dat je kunt synchroniseren naar je Mac.

Apps : Pages, Numbers, Keynote (van Apple) : 7,99 euro ; iA Writer : 1,59 euro (eenvoudige tekstverwerker) ; My Mind : 5,49 euro ; iThoughtsHD : 7,99 euro ; Omnifocus : 31,99 euro.

3. DE LETTERMAN

De iPad wordt weleens vergeleken met de Kindle van Amazon. Dat is een echte e-reader. Het grote verschil zit hem in het scherm : de Kindle heeft geen kleurenscherm en geen achtergrondverlichting, je kunt er geen spelletjes op spelen of foto’s op tonen. Net als papier, weerkaatst de Kindle het omgevingslicht, en je hebt dus net als bij een boek een leeslampje nodig om een elektronisch boek op de Kindle te lezen.

Toch is ook de iPad een ideale e-reader. De app iBooks van Apple is tegelijk een boekenkast en een boekwinkel. Maar er zitten nog niet bijzonder veel toffe boeken tussen. Die vind je wel… in de Kindle-app van Amazon. Vooral magazines met fotomateriaal of strips lezen vlot weg op de iPad. De man in kamerjas, Hugh Hefner, kondigde aan dat hij een app zou uitbrengen van Playboy. Dat verbaasde iedereen, omdat Apple geen naakt toelaat en achteraf bleek het gerucht ook niet te kloppen. Er komt wel een app, maar zoals het cliché wil, zul je er enkel de goeie interviews van Playboy op terugvinden. Het betere interview kun je ook gewoon in Knack voor de iPad terugvinden.

Echte strips zijn bijzonder populair op de iPad. De app van Marvel Comics is absoluut de moeite waard, mét enkele gratis strips. Ook Suske en Wiske zijn aanwezig op de iPad, met een luisterverhaal, De Stuivende Stad. Het verhaal doet de ronde dat zelfs die strip niet ontkwam aan de puriteinse kramp van Apple (en andere populaire Amerikaanse bedrijven, zoals Facebook, trouwens) : de app-strip zou een tijdlang tegengehouden zijn omdat de Zwarte Madam erin voorkwam : zwarte magie ! Gelukkig valt er blijkbaar altijd te praten bij Apple.

Playboy app (0,79 euro). Maak je eigen magazine op basis van Facebook en Twitter : Flipboard (gratis). Interessante magazines (omwille van de vorm) : étapes, Cool hunting, Pulp Magazine, BMW Magazine, The Daily (News Corp), Project.

CIJFERS

De miljoenste iPad werd al na 28 dagen verkocht.

4,2 van de 4,8 miljoen tabletcomputers die in het derde kwartaal van 2010 verkocht werden, waren iPads. Dat zegt het onderzoeksbureau IDC. In heel 2010 schat IDC dat er zo’n 17 miljoen tabletcomputers verkocht zijn, waarvan dus wellicht bijna 90 procent iPads. Apple zelf geeft geen verkoopcijfers vrij.

In 2011 zullen er volgens IDC 44,6 miljoen tablets verscheept worden.

In het derde kwartaal haalde Apple 4,61 miljard omzet alleen uit de verkoop van iPads, bijna een zesde van de totale recordomzet.

4. DE ‘IK WIL PILOOT WORDEN’-MAN

Je kent ze wel : speelgoedhelikopters op afstandsbediening. Ze kosten meestal minder dan vijftig euro, maar ze leven ook zelden langer dan tien minuten : je kunt ze heel moeilijk stabiel houden in de lucht. Dat kan wel met de Parrot AR.Drone, omdat die vier motoren heeft. Je bestuurt hem draadloos (via wifi) door de iPad (of iPod/iPhone), naar links of rechts, naar voren of naar achteren te kantelen. Hoe meer je je iPad kantelt, hoe sneller het ding wegvliegt. Er zijn ook apps te koop waarmee je kunt gamen of elkaar kunt beschieten. Het vergt behoorlijk wat stuurmanskunst om het toestel pakweg achtjes te laten cirkelen, en ja, ons toestel is ook eens in een boom beland, maar de ervaring is echt wonderlijk. Om een eventueel gebrek aan stuurmanskunst te maskeren, kun je uitpakken met weetjes als : de maker van de AR.Drone is Parrot, en maakt ook car kits. Ze hebben slechts één chip die ze overal instoppen. De AR.Drone heeft twee gyroscopen, een accelerometer en een ultrasone hoogtemeter aan boord.

Ikeagewijs kun je elk onderdeeltje van de AR.Drone kopen en zelf vervangen. Er ontbreekt wel een degelijke handleiding, er zijn alleen YouTube-instructiefilmpjes. Toegegeven, de AR.Drone heeft een bijzonder lage WAF ( wife acceptance factor). De piepschuimstootrand voor binnenshuis rond de motoren helpt misschien om je huwelijk te redden, eventueel kun je de Drone proberen te gebruiken als dienblad : hij kan gewoon ter plaatse in de lucht hangen. In principe mag je er echter geen gewichten opzetten. De twee camera’s in de helikopter kunnen in extremis zelfs nuttig zijn : om te kijken of de dakgoten uitgekuist moeten worden, bijvoorbeeld.

AR.Drone van Parrot : 299 euro. Apps : AR.Drone Freeflight (gratis), Drone Escape (2,39 euro), AR. Pursuit (2,39 euro), DronePad (2,39 euro) en nog veel meer spelletjes waarvoor je de helikopter nodig hebt.

Echt vliegen met de iPad : in kleine vliegtuigjes zoals de iCub (http://icub.aero) doet de iPad dienst als instrumentenpaneel. Je ziet specifieke apps : om te landen, met topografische kaarten, enzovoort. Tot nu toe was de iPad voor grotere vliegtuigen alleen maar spielerei, maar nu is hij écht gecertifieerd voor Fokker 50 vrachtvliegtuigen (in Zweden), en voor vliegtuigen van Bombardier, Airbus en Boeing. De piloten hoeven geen papier meer mee te sleuren dankzij Electronic Flight Bag voor iPad.

Meer info : www.fokker.com/iPad-EFB

5. DE FEESTJESMAN

Een man doet al eens gek als er een feestje is thuis. Zelf koken. Of zelf dj’en vanaf nu. Een van de meest spectaculaire apps van het moment is Djay van het Duitse Algoriddim, geen onbekende naam in de professionele dj-wereld. De app tovert je iPad om in twee draaitafels en de muziek haal je uit iTunes. Als je de moeite hebt gedaan om je muziek mooi in iTunes te parkeren op je gewone computer, dan staan alle nummers normaal ook op je iPad, en vervolgens kun je er echt mee dj’en. Ook als je nog nooit een echte draaitafel hebt aangeraakt, kun je snel twee platen in elkaar mixen, scratchen, een cue-point instellen, het tempo verhogen of verlagen, enzovoort. Djay analyseert ook de plaat en geeft aan welk tempo de muziek heeft, terwijl je dat vaak bij gewone draaitafels zelf nog moet uitvissen.

Als je een links-rechtssplitter hebt voor de hoofdtelefoonuitgang (te koop in elke doe-het-zelfzaak), dan kun je met een hoofdtelefoon de volgende plaat voorbeluisteren. Zelfs gereputeerde dj’s nemen hun petje af voor deze app. Oefen wel eerst je gevoel voor ritme voor je roept : “Waar zijn die handjes ?” Je kunt je dj-mix ook opnemen en op het feest afspelen. Terwijl die dj-mix loopt, kun je alsnog zelf koken.

Apps : Djay (15,99 euro). Muziek (artiest, nummer) herkennen met de iPad : SoundHound. Liedjes componeren door met je vingers blokjes te verschuiven : MixxMuse DJ HD (gratis). Lawaai maken : Drums ! (0,79 euro). Recepten : Epicurious (gratis)

6. DE VOETBALMAN

De iPad kan je relatie redden, en meer bepaald omdat er apps bestaan waarmee je je iPad omvormt tot een tv-scherm. Als je met vrienden naar het voetbal wilt kijken, kan vrouwlief met de iPad elders (het liefst buitenshuis) Sex and the City volgen. Geen protest : het kan ook andersom ! De beste, maar ook de duurste oplossing is de Slingbox Pro HD. Dat is een apart toestel dat je verbindt met je televisie, Telenet/Belgacom digitale tv, en eventueel de satellietontvanger. De slingbox zorgt ervoor dat je het tv-signaal via het internet op andere toestellen kunt bekijken. De locatie maakt niet meer uit : op een hotelkamer in San Francisco of op je bureau op zolder. Je kunt tv-kijken op een computerscherm of op een iPhone/iPad. Op de iPad zorgt dat voor een bijzonder effect, omdat je de televisie dan letterlijk in je handen hebt. Ook de originele afstandsbediening van Telenet/Belgacom kun je gebruiken via het aanraakscherm van de iPad.

Een goedkopere oplossing is de EyeTV Netstream DTT van Elgato. Het is een DVB-T-ontvanger (voor digitale televisie zonder abonnement), die je op je thuisnetwerkje aansluit. Alle computers en ook de iPad kunnen dan draadloos het tv-signaal opvangen. De app is kinderlijk eenvoudig en de kwaliteit is zeer hoog. Je kunt de voetbalmatch zelfs opnemen en terugspoelen. Op de iPad heb je een bijbehorende app nodig. Je kunt twee tv-zenders tegelijk oproepen op verschillende toestellen. Helaas : alleen VRT is bereikbaar via dit systeem (DVB-T).

Een gratis oplossing voor Telenetklanten heet Yelo. De app werkt alleen als je iPad via wifi verbonden is. Je kunt voorlopig gratis naar tien zenders kijken, waaronder Prime Sport. Interessant is dat je via de tv-programmagids ook je gewone digicorder (bovenop de tv) van op de iPad kunt programmeren. Je kunt opgenomen programma’s helaas niet bekijken via Yelo. Dat kan uiteraard wel met de slingbox-oplossing. Belgacom heeft voorlopig alleen een oplossing voor tv-kijken op pc of op iPhone, nog niet op iPad.

Wil je het voetbal iets actiever beleven, installeer dan Foosball HD om tafelvoetbal op de iPad te spelen.

Slingbox Pro HD : 290 euro (toestel), app : Slingplayer Mobile (23,99 euro). Elgato Eyetv Netstream DTT : 249,95 euro (toestel), app : Eyetv (3,99 euro). AirVideo : 2,39 euro (app waarmee je films van pc naar iPad streamt). Foosball HD : 2,39 euro (app)

KAPERS OP DE KUST ?

Er wordt weleens gezegd dat de iPad te groot is om in je zak te steken, en te klein om op te werken. Een 7-inch zou iets mannelijker zijn omdat die in een achterzak past, en omdat je er Joeri-gewijs mee kunt telefoneren (met een stoer, groot tablet tegen je oor, dus).

Andere merken experimenteren met andere grootten en andere vormen. Ze hebben wel één ding gemeen : een app store. Als er in de loop van 2011 andere tablets opduiken, zoals de Blackberry Playbook (7 inch) of de Motorola Xoom (10 inch, maar er kan meer op het scherm), dan zul je via een specifieke app die op die toestellen geïnstalleerd staat, ook kunnen zoeken naar nieuwe programmaatjes. Het principe is dus overal hetzelfde, alleen zullen niet alle app stores hetzelfde aanbod hebben. Niet elke app-bouwer heeft namelijk zin om zijn applicatie op alle besturingssystemen (Apple, Blackberry, Android) te laten werken. Omdat de iPad op dit moment nog zowat de volledige markt beheerst, bekijken we hier alleen maar apps gemaakt voor de iPad.

DOOR BART GOOSSENS – ILLUSTRATIES LOULOU & TUMMIE

Heb jij al eens een e-mail verstuurd met een pingpongbatje ?

Het verhaal doet de ronde dat zelfs Suske en Wiske niet ontkwam aan de puriteinse kramp van Apple.

Voetbal kijken op de iPad zorgt voor een bijzonder effect : je hebt de match dan letterlijk zelf in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content