Ruim tweeduizend genodigden woonden op 18 maart Fashion Weekend bij in Brussel. De mode-wedstrijd van ‘Weekend Knack’ en ‘Weekend Le Vif /l’Express’ werd gewonnen door de Taiwanese student Chen Shao-Yen.

Tienduizend euro – dat was de inzet van de zesde editie van Fashion Weekend, de modewedstrijd van Weekend Knack en Weekend le Vif/l’Express. Twaalf kandidaten mochten op 19 maart het beste van zichzelf laten zien op de behoorlijk kille site van Tour & Taxis : (oud-)studenten van onder meer de Antwerpse modeacademie, La Cambre in Brussel en de Parsons School for Design in New York. Ook op het Festival International des Arts de la Mode et de la Photographie in Hyères en het festival ITS#7 in Trieste werden deelnemers geselecteerd.

Voor de ogen van talrijke bekende gezichten uit de modewereld ging uiteindelijk een student van het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen met de hoofdprijs lopen. De eerste plaats kende de jury toe aan de moderne, met textuur spelende collectie van de 27-jarige Chen Shao-Yen (27), een student knitwear van Taiwanese afkomst.

De jury, met naast de moderedacties van beide bladen ook de modeontwerpers Tim Van Steenbergen, Christophe Coppens en Jean-Paul Lespagnard, viel onder meer voor de consequente manier waarop de Taiwanees zijn inspiratiebronnen uitwerkte : de natuur en het menselijke lichaam.

Voor wie er op de avond zelf niet bij kon zijn : de fotografen van dienst hebben niet stil gezeten. De volgende pagina’s tonen dat er ook naast de catwalk veel knap volk te spotten viel.

De winnaar aan het woord

“Ik heb me gebaseerd op oude anatomische tekeningen”, zei de verblufte Shao-Yen achteraf. “In de constructie ben ik dus zo dicht mogelijk bij de natuurlijke structuur van het lichaam gebleven, en ik heb ook bewust voor eenvoudige, natuurlijke kleuren gekozen. Voor mij is kleding geen middel om het lichaam te verpakken, maar haast een tweede huid die zich van binnenuit ontwikkelt.”

Als voormalige student juweelontwerp en ‘nieuwkomer’ wat modewedstrijden betreft, schatte Shao-Yen zijn kansen niet erg hoog in : “Iedereen wil zo’n wedstrijd winnen, maar op de show waren wel meer sterke kandidaten en stijlen te zien. En om dan te winnen – dat is zo surreëel dat ik er haast beschaamd om ben.”

De toekomstplannen van de Taiwanees lijken in Brussel alvast iets duidelijker geworden te zijn : “Ik heb altijd van materialen en texturen gehouden. In die zin is er voor mij dan ook weinig verschil tussen het ontwerpen van juwelen en de creatie van mode. Alleen kun je met kleding veel meer experimenteren met het menselijke lichaam, en deze overwinning sterkt mijn zelfvertrouwen om daarmee door te gaan.”

Over de bestemming van de geldprijs liet Shao-Yen echter geen twijfel bestaan : “Ik heb nog anderhalf jaar opleiding te gaan, daar betaal ik mijn studie mee.”

Het oordeel van de jury

Na een hele namiddag collecties bestuderen, moodboards en schetsen bekijken en ontwerpers ondervragen, kwam de jury tot drie favorieten : Titipon Chitsantisook, Ann Eckers en Chen Shao-Yen. Die laatste wist de juryleden uiteindelijk te overtuigen met zijn subtiele ontwerpen, zijn intelligente research en het coherente creatieproces dat hij had afgelegd van inspiratiebron tot collectie. Hij toonde tekeningen en foto’s van beeldhouwwerken van Rodin waarop hij zich geïnspireerd had, en zijn hele argumentatie kwam zeer ontwapenend over. Deze Taiwanese ontwerper was volgens de jury ook iemand die nog niet gevormd en gekneed is door de mode-industrie. Door hem in deze fase van zijn carrière een geldprijs te schenken, hoopt de jury hem te stimuleren om zijn aanpak en visie verder ontwikkelen. Of zoals juryvoorzitter Tim Van Steenbergen het verwoordde : “Kijk naar dat fijne handwerk van kraaltjes om de hals en naar die ontzettend comfortabele sneakers uit tricot. Misschien is dát evenwicht wel wat de mode momenteel nodig heeft.”

Elke Lahousse

Meer foto’s van Fashion Weekend op www.weekend.be

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content