DE ALLERLAATSTE

Koreograaf Alain Platel bereidt zich in Vooruit in Gent voor op “La tristeza”, dat in september tijdens Gent Danst 95 in de teaterzaal van Vooruit zal te zien zijn. Vooruit is co-producent samen met onder meer Théâtre de la ville uit Parijs.

Alain Platel leidt Les Ballets C. de la B. (vroeger voluit en ironizerend : Les Ballets Contemporains de la Belgique) en zijn jongste produktie “Bonjour Madame… ” bleek voor dit gezelschap de internationale doorbraak. Volle zalen in Parijs, Amsterdam, Kopenhagen, Lissabon, Glasgow, Hamburg. Drie voorstellingen in openlucht op het dak van de Queen Elisabeth Hall in Londen. Op 9 februari (20 u.) prezenteert Vooruit in de Balzaal de allerlaatste Belgische voorstelling van deze produktie, die door een aantal critici omschreven wordt als “indrukwekkend, soms ontroerend, rijk aan details, een aangrijpende kreet van wanhoop”.

“Bonjour Madame… ” wordt uitgevoerd door een 12-tal spelers, in een regie van Alain Platel, die zich liet inspireren door teksten van Marguerite Duras én door de ervaringen van de dansers en akteurs. Het decor is van William Phlips en de minimalistische muziek van Craig Weston.

– Reserv. : (09) 223.82.01 (Vooruit).

DE JONGE WERTHER

Verleden seizoen kwam het Kollektief D & A (Gent) sterk in de belangstelling met “Het nieuwe leven”, over liefde en de onmogelijkheid daartoe, met het werk van Dante als uitgangspunt. Op 9 februari (20 u.30) gaat D & A weer in première en dit keer wordt vertrokken van het werk van Goethe, meer bepaald van “Het lijden van de jonge Werther”. De bewerking van deze tekst heeft, meer nog dan bij “Het nieuwe leven”, naar een nieuwe tekst geleid.

Het eindpunt, de zelfmoord van Werther, is bij voorbaat duidelijk en het hele stuk is dan ook een race tegen de tijd. Anders dan bij Goethe, krijgt Lotte meer gewicht. Ze wordt een heus personage. Dan is er ook nog Wilhelm, aan wie Werther zijn brieven richt. Deze Wilhelm spiegelt zich in het publiek en de brieven “vormen de bouwstenen voor de spanningsboog van de produktie, nog versterkt door de nieuwe muziek van Bart Vandewege”, aldus Luc Van Autreve (tekst) en Dirk De Keyzer (regie).

“Het lijden van de jonge Werther” wordt gespeeld door Hilde Breda en Steven De Schepper en kadert in het projekt van D & A over “de mens in afzondering, verduisterd, eenzaam”. Het is een co-produktie met Limelight, in samenwerking met Nieuwpoortteater, waar (buiten de première op 9 februari) ook op 10 en 11 februari (20 u.30) wordt gespeeld.

– Reserv. : (09) 225.12.96 (Nieuwpoortteater).

ROGER ARTEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content