In december wordt in Brentwood, Los Angeles, het nieuwe Getty Center For The Arts geopend. Het ligt op een heuvel van de Santa Monica Mountains als een oogverblindende hedendaagse Acropolis. Dertien jaar geleden kreeg Richard Meier de opdracht. Voor de 62-jarige architect, die onder meer ook het High Museum of Arts in Atlanta bouwde, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Barcelona en het Museum voor Toegepaste Kunst in Frankfurt, was dit zijn grootste opdracht ooit. Zes gebouwen neerzetten op bijna 29 ha, een terrein dat helemaal opnieuw gemodelleerd werd naar de wensen van de architect : velen achtten het onmogelijk dat Meier dit tot een goed einde zou brengen. Frank Gehry, die mee in competitie was voor dit gigantische complex, zei in Vanity Fair dat hij heel erg onder de indruk was van het geheel. ?Dit is een citadel met tuinen, pleinen, publieke gebouwen. Dat tot stand brengen met zo’n graad van coherentie en kwaliteit is een verbazingwekkende prestatie… Ik vind dat er uitmuntende architecturale onderdelen inzitten. De tentoonstellingszalen zijn de beste die ik ooit heb gezien.?

Meiers karakteristieke wit werd hier wat getemperd, op vraag van de rijke buren, die angst hadden dat ze verblind zouden worden. Het aluminium is dus gecoat met hars in eierschaalkleur, en grote delen van de gebouwen werden opgetrokken in gekliefde blokken Italiaanse travertijn, waarin fossielen zichtbaar werden die meer dan 10.000 jaar oud zijn. Wat op de heuvel staat, is slechts een deel van het Getty Center ; in de berg zit de 7 verdiepingen tellende parking en onder meer ook de ruimte waarin het niet-geëxposeerde deel van de collecties opgeborgen wordt. Alle gebouwen zijn ondergronds ook met elkaar verbonden.

In de Getty Villa in Malibu kon slechts 1 procent van het bezit geëxposeerd worden. De tentoonstellingsruimte in het J. Paul Getty Museum is tienmaal groter dan wat in de Malibu Villa ter beschikking was. Recente en nooit-geëxposeerde aanwinsten krijgen nu een plaats. En er zal een roterende tentoonstelling zijn met werken uit de voorraden.

Naast het Museum zijn er nog het Auditorium, de Bibliotheek met haar 750.000 boeken, het Getty Education Institute for the Arts (dat museumconservators opleidt en bijschoolt), en het Getty Grant Program, dat tot nu toe bijna 60 miljoen dollar heeft toegekend aan 1500 projecten in 135 landen. Het wereldwijd geachte Getty Conservation Institute is samen met het Getty Research Center for the History of Arts and the Humanities betrokken bij conservatie- en restauratieprojecten over de hele wereld, van Quito tot Leningrad, van de Vallei van de Koninginnen in Egypte tot Tanzania.

Toen oliemagnaat J. Paul Getty in 1976 overleed, vermaakte hij bijna 700 miljoen dollar aan de Getty Trust. Dat bedrag is inmiddels aangegroeid tot 4 miljard dollar ; 4,25 procent moet volgens de Amerikaanse wet uitgegeven worden, 3 jaar op 4. De ontplooiing van middelen voor de bouw van het Getty Center en de spectaculaire aankopen die geregeld het nieuws halen, worden hierdoor verklaard.

The Getty Center, 1200 Getty Center Drive (op Interstate 405 of Sepulveda Bld), Los Angeles. Website : http://www.getty.edu/gci./

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content