Data als dada

© gf/ OTHER STORIES

De naam & Other Stories verklapt het al: het Zweedse merk wil verhalen vertellen. Voor hun meest recente samenwerking koos het merk voor een originele vertelvorm: datadesign.

De Italiaanse informatiedesigner Giorgia Lupi benadert data op een warme, menselijke manier. Met potlood en papier visualiseert ze gegevens en verbindt ze cijfers met mensen. Ze is ervan overtuigd dat datahumanisme tot een dieper begrip en meer empathie kan leiden. Voor & Other Stories tekende de designer drie prints, gebaseerd op de verwezenlijkingen van vrouwelijke pioniers in de wetenschap.

Vanwaar de passie voor datavisualisatie?

Giorgia Lupi: “De wereld zien door de lens van data voelt aan als orde scheppen in de chaos. Daarnaast heb ik ook een heel visueel brein. Als kind was ik altijd aan het tekenen. Naarmate ik ouder werd, versmolten die twee werelden. Ik geef mezelf graag de tijd om te focussen op wat er in de cijfers verscholen zit en probeer steeds een visuele stijl te bedenken die bij die specifieke data past.”

Hoe verliep de samenwerking met & Other Stories?

“Het was de eerste keer dat ik in zee ging met een modelabel. Ik ben het gewoon om data te visualiseren op papier en schermen, maar data weergeven op textiel is iets nieuws voor mij. Ik werkte heel nauw samen met het team ontwerpers om er iets moois en betekenisvols van te maken. We hebben beslist om te focussen op vrouwen die een pioniersrol hebben gespeeld in de wetenschap.”

Wie zijn de vrouwen die het startpunt vormden voor de collectie?

“De drie pioniers met wie ik aan de slag ging zijn niet de minsten. De Britse Ada Lovelace was een van de eerste computerprogrammeurs in de geschiedenis. Rachel Carson was een marinebioloog die zich ontfermde over de bescherming van de natuur. En de derde wetenschapster is Mae Jemison, de eerste Afro-Amerikaanse astronaute in de ruimte. Stuk voor stuk hebben ze binnen hun veld van expertise een belangrijke rol gespeeld.”

Collectie verkrijgbaar vanaf 7 november, stories.com

Lees het volledige interview op weekend.be/giorgialupi

Een van de drie prints, ontworpen door Giorgia Lupi.
Een van de drie prints, ontworpen door Giorgia Lupi.© gf/ OTHER STORIES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content