Te veel, en vooral, op de verkeerde plaats. Wie last heeft van overtollige haargroei, wil ervan af. Liefst voorgoed. Dat kan via elektrolyse en de Blend-methode.

Linda Raats / Foto Godewijn Daled

Al lang zoeken vrouwen en tegenwoordig ook mannen middeltjes om zich te ontdoen van overtollige haargroei. Secundaire haargroei komt pas na de pubertijd tot ontwikkeling en slechts zelden is er sprake van een echte afwijking. In de meeste gevallen is de natuur gewoon iets te kwistig geweest met haartjes en dat wordt in onze cultuur niet als esthetisch ervaren.

Overbeharing heeft niets te maken met scheren of epileren. Alleen een prikkeling door hormonen en lokale extra bloedvoorziening kunnen de haargroei stimuleren. Wel heeft men vastgesteld dat donshaartjes, door harsen of met het uittrekken, zo kunnen geprikkeld worden dat ze echte haren worden.

Maar volgens estheticienne Rita Nagels van Instituut Hebea uit Boom, die gespecialiseerd is in elektrisch ontharen, zijn alle plekken van het lichaam te behandelen. ?Niet alleen vrouwen komen voor ontsierende haartjes onder de neus of op de kin, langs de bikinilijn, op armen en benen. De laatste tijd zien we ook meer mannen : voor een mooier afgelijnde baard of omdat ze last hebben van ingroeiende baardhaartjes ter hoogte van de hemdskraag. Er komen ook bodybuilders die lichaamsbeharing kwijtwillen, drag queens, enz. Hoeveel tijd en geld het kost om alle ongewenste haartjes definitief te verwijderen, hangt af van de hoeveelheid haartjes die iemand kwijtwil. Tijdens de eerste maanden wordt er om de week geëpileerd, vervolgens om de twee weken, en zo wordt de behandeling verder afgebouwd tot één keer per maand. Ik ben per beurt telkens een uurtje aan het werk, en dat kost 1800 fr. Eerst bepaal ik de pijngrens van de klant, dan worden de naaldjes gekozen in functie van de dikte van het haar. Telkens wordt het naaldje in het haarzakje geschoven om de wortel te vernietigen. Definitief ontharen is een precisiewerkje dat je veel moet doen om het in de vingers te krijgen.?

Er bestaan twee verschillende definitieve ontharingsmethoden : de elektrolyse met wisselstroom, die al van 1930 wordt toegepast, en de Blend-methode die in de VS in 1948 werd ontwikkeld en sedert 1980 ook in België wordt uitgevoerd. Laatstgenoemde methode is de meest recente en zou de beste resultaten geven met de minste teruggroei. Ze is gebaseerd op het principe van het gelijktijdig toedienen van twee stroomstoten : gelijkstroom en wisselstroom.

De wisselstroom blokkeert het pijngevoel en versnelt het proces waarbij het haarzakje vernietigd wordt, en ook het proces van loogvorming. In het onderste deel van de haarfollikel zit namelijk meer zout dan water. De naald die als geleider voor de stroom wordt gebruikt, vormt loog dat de weefsels oplost zodat de haarpapil met de kiemcellen vernietigd wordt. Het hele proces duurt slechts 10 tot 15 seconden maar is niet geheel pijnloos. De warmte die zich aan het uiteinde van de naald ontwikkelt, wordt wel degelijk gevoeld. Daarom wordt eerst de individuele pijngrens bepaald, en wordt de stroomsterkte hierop ingesteld, zodat de behandeling praktisch voor iedereen draaglijk wordt.

Rita Nagels : ?Sommige klanten komen teleurgesteld terug omdat niet alle haartjes weg zijn. Dat heeft te maken met de groeicyclus. Een haartje dat tijdens de groei wordt behandeld, zal definitief verdwijnen, maar zit het in een overgangsfase (dat zie je niet aan de buitenkant), dan verschrompelt de follikel niet en groeit het haartje terug. Haartjes in de rustfase dat kan van 3 maanden tot een jaar duren zijn onzichtbaar en kunnen ook niet worden verwijderd. Er moet dus in feite veel meer haar worden behandeld dan men op het eerste gezicht zou denken. Dat betekent dat men gemiddeld anderhalf jaar met een klant bezig is. Bij een geoefende estheticienne gaat er in principe weinig mis.

Toch kunnen er bij een te ondiepe insteek van het naaldje witte blaasjes ontstaan. Ze zijn het gevolg van verbranding en geven vaak littekens. Na de behandeling is roodheid en irritatie van de huid normaal, maar dat verdwijnt snel met een verzachtende crème of door met een ijsblokje over de behandelde plaatsen te wrijven. De volgende dag mag de klant zich echter niet wassen met zeep ; ook zon, zonnebank en sauna zijn te mijden. Peuteren aan de kleine bobbeltjes kan infecties geven en mag dus evenmin.?F

Definitief ontharen : met geduld en geld lukt het wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content