Wanneer beroemde juweliers zich in de parfumeriewereld begeven, doen ze dat, noblesse oblige, in stijl. Denk aan Cartier, Bulgari en Boucheron. Dit jaar viert het huis Boucheron de tiende verjaardag van zijn intrede op de parfummarkt.

Toen Cartier in 1973 onder de naam Les Must de Cartier een serie “meer toegankelijke” (lees: goedkopere) luxeproducten als aanstekers, uurwerken, brillen en pennen op de markt bracht, vonden enkele collega’s-juweliers van de Parijse Place VendĆ“me dat een aanfluiting van hun vak, de haute joaillerie. Maar Les Must de Cartier werden een succes. Met het prestige en het aura van een groot juwelier, kon Cartier nu ook minder gefortuneerde, maar nog altijd welgestelde klanten aantrekken. Dat was nodig. Het bedrijf mocht dan een magische reputatie hebben, zonder Les Must had Cartier wellicht niet overleefd. Dat gaf zelfs Cartier-baas Alain-Dominique Perrin een aantal jaar geleden in een interview met Weekend Knack toe. In 1981 werden de parfums Must en Santos gelanceerd. Dure parfums in een stijlvolle flacon. Later volgden nog PanthĆØre, Pasha en So Pretty.

In 1988 stapte ook het beroemde en prestigieuze huis Boucheron – opgericht in 1858 en bekend om het gebruik van onconventionele stenen en ongewone modellen – in de parfumwereld. Voor Alain Boucheron – vierde generatie – bestond de uitdaging erin van een naam een merk te maken, met horloges en parfums, zonder de traditie van de haute joaillerie te verloochenen. Volgens hem is de diversificatie van een luxebedrijf een keuze die je kan, maar niet noodzakelijk hoeft te maken. “We zijn allang een grote naam. We hebben ons op een bepaald ogenblik afgevraagd: blijven we hyperselectief en elitair, gekend bij 10.000 klanten wereldwijd, wat leefbaar is, of evolueren we naar iets anders”, vertelde hij daarover. “In 1988 hebben we dan besloten om een merk te worden. Dat betekent: toegankelijkheid in prijs en hoeveelheid.”

Franscesco Trapani, gedelegeerd bestuurder van Bulgari, ziet in parfums de mogelijkheid om de naambekendheid te vergroten. “In onze sector gaat veel aandacht en geld naar marketing. Op duizenden flacons je naam kunnen zetten, is zeker een goed marketinginstrument.” Bulgari bracht in 1992 Eau ParfumĆ©e uit, een uniseks geur, die in het begin alleen te koop was in een grote, dure flacon van 150 ml. Trapani besefte dat je als juwelenhuis niet met om het even wat kan aankomen. Bulgari pakte dan ook uit met verschillende beperkte edities: flacons van Murano-glas met zilveren dop en juwelendoosjes met parfum in poedervorm, om enkele voorbeelden te noemen.

Het eerste parfum van Boucheron is zeker naar vorm een juwelier waardig: een goudkleurige ring met saffierblauwe dop. Maar Boucheron Bague verwees ook met de geur – een gesofisticeerde bloemengeur – naar de roots van het huis: bloemen zijn van oudsher de favoriete motieven. Wat later bedacht Boucheron ook de mannen met een eau de parfum, in een strakke flacon en een gelijkaardige maar stoerdere dop in goud en blauw. Het tweede parfum JaĆÆpur kreeg een armband als flacon. De naam roept een stukje geschiedenis op: Louis Boucheron, grootvader van Alain, kreeg de opdracht om de edelstenen van de Mahajarah van Punjab in juwelen te zetten. Het ging om een enorme hoeveelheid diamanten, parels, saffieren… De mooiste stenen kwamen uit Jaipur en de liefde voor die stad hebben de Boucherons behouden. Zowel bij Boucheron Bague als bij JaĆÆpur (nu ook te koop in een mannenversie, een lekkere en elegante geur) hoort een luxueuze badlijn.

Om de tiende verjaardag van Boucheron Bague te vieren, werd nog een stapje verder gegaan: een beperkte editie van duizend kristallen flacons. Elke flacon – in de vorm van een ring – werd met de hand gemaakt bij Baccarat, is gevuld met 15 ml parfum en wordt aangeboden in een juwelendoos. De prijs, net geen 40.000 frank, sluit daar mooi bij aan.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content