Voor Dimitry Lysens en Aagje Moens had de horeca een magische aantrekkingskracht : na hun hogere studies schoolden de twee zich om, waarna zij in Tongeren restaurant Magis openden.

:: Restaurant Magis : Grote Markt 31, 3700 Tongeren. 012 74 34 64. www.magis.tk. Lunch 20 euro, Magis Menu 39 euro en Degustatiemenu 49 euro. Dinsdag en woensdag gesloten.

Het kan vreemd lopen in het leven : Dimitry Lysens behaalde een graduaat in marketing aan de Hogeschool van Hasselt. Eenmaal afgestudeerd besliste de jongeman om kok te worden. Tijdens zijn studiejaren kluste hij in de weekends bij in een pizzeria en bij een traiteur. Zo proefde hij van de horeca. Het smaakte zo goed dat Dimitry avondschool ging volgen en ’s avonds in het vermaarde restaurant Clos St. Denis in Kortessem ging werken. Daarna volgden andere stops aan de Limburgse top, zoals Figaro in Hasselt en, ruim vier jaar lang, Kasteel St. Paul in Lummen. Aagje Moens studeerde economie aan de universiteit en is de hotelsector ingestapt om daar bij de verkoopdienst en de personeelsdienst aan de slag te gaan. Toen de mogelijkheid ontstond om via de curator restaurant De Brasserie in Tongeren over te nemen, hebben de twee hun kans gewaagd. De decoratie werd aangepast en De Brasserie werd omgedoopt tot Magis, naar het Latijnse woord voor ‘meer’. De vergrotende trap verwijst naar het magische beetje meer dat het restaurant te bieden heeft.

Het eethuisje is te vinden in het laatste huis van de Grote Markt, dat gelegen is op een onopvallende hoek. Grote ramen tonen de voorbijganger een modern, prettig sober en rechtlijnig ingerichte eetzaal met een grote toog uit blauwe steen en spoelbak uit zink. Een vloer van eikenhouten planken en natuurhouten lambriseringen brengen warmte ; sneeuwwitte tafellakens zorgen dan weer voor een smetteloos propere indruk.

Magis is nog niet zo lang open en heeft vooral ’s avonds niet te klagen van een gebrek aan belangstelling. ’s Middags is het zaaltje moeilijker vol te krijgen, daarom is er een lunch met twee gerechten, koffie en zoet, voor 20 euro. De spijskaart is beperkt, met vijf voorgerechten en drie hoofdgerechten, die ook terug te vinden zijn in de menu’s. Er is een wijnkaart in opbouw met vertegenwoordigers van de grote Franse wijnen en met zorg geselecteerde flessen uit Spanje en Italië.

Perfect gegaard

Wij kozen het aantrekkelijk geprijsde Magis Menu van vier gangen (39 euro). Dimitry en Aagje volgen beiden les om het diploma wijnkeldermeester te behalen, dus er was reden om bij het menu het voorgestelde wijnaccompagnement te nemen (plus 16 euro).

De eerste wijn die geschonken werd was een correcte Albet i Noya met lichte tinteling, zuur en veel fruit uit Catalonië. Hij is gemaakt van de xarel-lo-druif (veel gebruikt voor de cava) en was goed gekozen naast de in olijfolie krokant gebakken kreeft met (te) zoete honing- en limoenboter en versiering van rijk geparfumeerde mango en krokantje van sesam. Als tweede wijn volgde een fles Les Oliviers van Jean-Louis Denois uit de Languedoc-Roussillon : een witte gemaakt van roussanne en marsanne, die vroeg om een gerecht met vettigheid. En dat kregen wij : in het bord lagen perfect gegaarde ravioli met vulling van eendenlever en romige saus van kippenbouillon, en paddestoelen met parfum van witte truffels en geserveerd met koekje van Parmezaanse kaas. Beide gerechten vielen helemaal in de smaak, hoewel wij groenten misten. De derde wijn was een Bodegas Escorihuela Candela uit de Mendoza Valley in Argentinië, een rode met présence, gemaakt van malbec en syrah. De wijn kwam bij het succulente vlees van gebakken reefilet met kikkererwten, gegrilde reuzenpaddestoelen, krokante polenta en jus van tijm en kalfsknoken.

Tartaar van ananas met muntschuim, koude sabayon van passievrucht en luchtig gedraaid rumroomijs sloten deze smakelijke maaltijd met ruime porties en royaal geschonken wijnen af.

KWALITEITSEETHUISJE

Keuken7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Bediening7,5/10

Prijs/kwaliteit 8/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content