Stijn Caremans streeft naar een ‘wauw-effect’ en besteedt veel aandacht aan een verrassende presentatie van het bord.

Stijn Caremans zit in de verzekeringen en besteedt zijn vrije tijd aan voetbal, squash en koken. Om de basis van de kookkunst onder de knie te krijgen, volgde hij een avondcursus aan de Antwerpse Piva en werkte hij een jaar lang als commis in de keuken van een ‘gewoon’ restaurant. Thuis staat hij in het weekend geregeld achter het fornuis. Met enkele bevriende koppels wordt er om beurten gekokkereld. Wanneer het de beurt is aan Stijn, trekt hij een hele dag uit om inkopen te doen en het eten te bereiden. Meestal kiest hij gerechten uit de Franse en Belgische keuken. Stijn Caremans is vooral gepassioneerd door het decoratieve aspect van de kookkunst. Hij kan eindeloos bezig zijn met de bordschikking van een gerecht. Hij beschouwt het als een uitdaging om een gewoon gerecht zo naar voren te brengen, dat de mensen aan tafel ‘wauw’ zeggen. Stijn heeft zijn eigen trucjes om dat doel te bereiken : hij beschildert bijvoorbeeld de bordspiegel met ingekookte aceto balsamico en voor de nagerechten werkt hij met gesmolten chocolade of karamel. Om het allemaal nog mooier te doen lijken, koopt hij speciale borden. Op deze manier hoeft er echt geen kreeft of truffel op tafel te komen om het wauweffect te bereiken, een feestelijke presentatie is voldoende.

Stijn Caremans kiest voor decoratieve en smakelijke begeleidingen van vlees of vis. Bij een stukje wild presenteert hij bijvoorbeeld confituur van ui en rode wijn. Dat kleine beetje meer kan je ook bereiken door een gekookte aardappel door gehakte peterselie te rollen. Of je snijdt de ruggen van scampi’s in de lengte open, zodat de staarten tijdens het bakken mooi open komen te staan. Met een achttal van op deze manier gebakken scampistaarten kan je op het bord een prachtige krans vormen.

Stijn Caremans woont op een appartement en beschikt over een eenvoudige keuken. Zijn culinaire dromen gaan naar een nieuwe keuken en misschien ooit nog ‘iets doen’ met eten, zoals een klein pensionnetje openhouden, waar hij een goed ontbijt kan opdienen en op verzoek van zijn gasten iets voor het avondeten kan kokkerellen.

Voor de wijn bij de gepresenteerde gerechten gaat de keuze naar een fles Zuid-Afrikaanse Seidelberg 2003, Chenin Blanc, een rijke en volle witte wijn met perzikaroma. Hij is gemaakt van 30 jaar oude wijnranken en kost 8,33 euro bij Halewijn in Antwerpen (03 569 08 21, www.halewijn.be).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content