Dans, proef en bewonder

© LEYLA HESNA

Waarom zou een zomerfestival alleen in het teken van muziek moeten staan? Op het strand van Zeebrugge worden mode, design én culinaire hoogstandjes geserveerd op het ritme van vette beats. Knack Weekend proefde van het unieke recept van Wecandance, en deed inspiratie op voor een miniversie in eigen tuin.

Het festivalseizoen komt op kruissnelheid. Voor wie méér wil dan dansen op goede muziek, is het strand van Zeebrugge ook dit jaar de plek bij uitstek voor de ultieme mode-meets-food-meets-arts-meets-music-ervaring: het Wecandance-festival is in augustus al aan zijn vijfde editie toe. Sfeer en beleving staan centraal. Terwijl de festivalganger op zwoele undergroundbeats het Noordzeezand tussen de tenen voelt kriebelen, kan hij z’n modehart ophalen, creaties van jong designtalent spotten, culinair genieten in de tot in de puntjes verzorgde Food Market én installatiekunst meepikken.

“Ik heb wereldwijd tientallen festivals afgeschuimd om na te gaan hoe het ook hier anders kan”, vertelt medeorganisator Bart Roman. “Vanaf de eerste editie van Wecandance hebben we de focus gelegd op de lifestyle-elementen. We willen mensen uit verschillende communities verenigen, en bezoekers de kwaliteit bieden waar ze naar op zoek zijn.” Geen mainstream gebeuren dus, én er is telkens een centraal thema, dat zich naast de inkleding van het festivalterrein vertaalt in een dresscode voor de bezoekers. Een formule die bijdraagt tot een totaalervaring. “Veel festivals zetten in op het traditionele. Daar is niets mis mee. Maar wij zien het gewoon anders.”

Eten in de woestijn

GaultMillau beloonde het tweedaagse strandevent onlangs met een Culinary Innovator Award. “Ik zou zelfs durven te stellen dat wij naar een foodfestival geëvo- lueerd zijn”, zegt Roman. “Creativiteit is de rode draad door het hele festival, ook culinair. Het is nu al het vijfde jaar op rij dat we een rist wijze chefs en restaurateurs op ons festival ‘loslaten’. Van in het begin hebben we een specifieke no fastfood-policy gehanteerd. Ik heb niks tegen een pak friet of een hamburger, maar wij willen een stap verder gaan en er onze eigen touch aan geven. Mensen nieuwe kwaliteitsvolle producten laten ontdekken, hen andere smaken, inventieve gerechten en originele drankjes aanbieden.”

Voor hun lustrumuitgave kozen de organisatoren voor het thema ‘Desert Dreams’. Een delegatie jong, opkomend keukentalent zal de festivalganger meenemen op een culinaire trip door de woestijn. Deze keer zonder het Antwerpse restaurant The Jane, maar wél met sterrenchef Syrco Bakker van Pure C, Seppe Nobels van het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13, toppatissier Joost Arijs en Sam D’Huyvetter van Brasserie Boulevardin Sint-Martens-Latem. Wecandance vindt plaats op 12 en 13 augustus, op het strand van Zeebrugge.

Knack Weekend geeft 9 x 2 tickets weg voor Wecandance. Surf naar www.knackweekend.be/wecandance en doe mee aan de wedstrijd.

Try this at home

Fine dining, heerlijke dansmuziek, een aparte setting: wat als je nu eens een miniversie van dit inspirerende festival organiseerde in je eigen achtertuin? Lees: goed gezelschap, een aangepaste playlist die door de boxen schalt en topvoedsel dat de culinaire hoogstandjes van het festival benadert. Doenbaar, mits je wat creativiteit aan de dag legt.

Vertel een verhaal

“Als je andere culinaire horizonten verkent, kun je mensen aardig verrassen”, vindt Roman. “Doe vooraf wat research: kwaliteitsvol eten hoeft niet duur te zijn. En probeer op zoek te gaan naar een verhaal in je menu. Iets dat je zelf leuk vindt, en dat je met passie kan uitvoeren.

Kruid het af

“Leuk en budgetvriendelijk koken voor een leuk gezelschap kun je ook met lokale groenten in combinatie met wereldse kruiden, smaken en technieken”, meent Nobels. Zijn Wecandance-gerecht past helemaal in het plaatje. “Kool is een dankbaar product, maar helaas een beetje miskend. Je haalt er gemakkelijk acht porties uit, ideaal wanneer je vrienden over de vloer krijgt.”

Gebruik de warmte

Foodies kiezen met ‘Enter Sandman’ bovendien voor een milieuvriendelijke bereidingswijze: je maakt namelijk gebruik van de restwarmte van de barbecuekolen. “Leg de spitskool de avond voordien op de kolen en bedek het met een aardewerken deksel. De volgende ochtend heb je een groente die volledig gegaard is op de barbecue. Snijd de spitskool in gelijke delen, even opwarmen in de oven, en klaar. Je recupereert dus de warmte van de barbecue die anders verloren gaat. Pure eenvoud, en superlekker.”

Kies voor kleur

Zoek decoratie die bij je thema past. Lampionnen, kaarsen, paletten die dienst doen als zitbanken, kleurrijke plaids… Ze geven je feest een persoonlijke touch. “Als je je gasten zover krijgt dat ze aangepaste kleding dragen, draagt dat extra bij tot de beleving,’ zegt Syrco Bakker.

Hou het leuk

Bart Roman is formeel: “Wat je ook doet, en hoe je het ook aanpakt, doe het met passie. Focus je op de zaken die je graag doet, omring je met de mensen die je graag hebt en je krijgt een topfeestje.”

Tekst David Bitoune

“Wij willen mensen andere smaken leren ontdekken, hen inventieve gerechten en originele drankjes aanbieden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content