Dagelijkse kost

De familie Tack uit Waregem kweekt aardappelen en enkele basisgroenten, maar niet op de klassieke manier. Ze kozen bewust voor teelt op een beperkte schaal en verkoop op de hoeve. Wij maakten met hun aardappelen een aantal minder alledaagse recepten.

Een zomerse zaterdag zoals een andere. Paul en Rita Tack hebben net de dagelijkse aardappeloogst binnengehaald. Een onverwachte bestelling maakt dat ze wat langer bezig zijn geweest dan gewoonlijk.

Trots als een pauw zit zoon Tino aan het stuur van de tractor die met een snelheid van twee, drie kilometer per uur door het veld rijdt. Het is vakantie en Tino wil dit voor geen geld missen.

“We hebben nu al vijftien jaar geen koeien meer. Kort daarop zijn we begonnen met het vetmesten van stieren en dan hebben we nog lang zeugen gehad voor het kweken van biggetjes, maar dat is nu allemaal verleden tijd.”

Rechtstreekse verkoop

Op de hoeve van de familie Tack, aan de rand van Waregem, wordt enkel nog aan akkerbouw gedaan. Omdat je niet altijd dezelfde planten in dezelfde grond kunt kweken, zaaien ze hun land elk jaar in met maïs en suikerbieten. Een deel van de wisselbouw is ook bestemd voor bewaargroenten. Zo volgen in enkele maanden tijd twee teelten elkaar op. Begin juli wordt spinazie geoogst en dan wordt de grond voorbereid voor het zaaien van boontjes, die eind september geplukt kunnen worden. Maar het dagelijks werk van Paul en Rita – en tijdens de schoolvakanties ook van hun kinderen Lies en Tino – is vooral toegespitst op het kweken van groenten die vers worden gegeten. Op enkele honderden meters van de hoeve kweken ze wortelen, uien, prei, rode kool, savooikool en aardappelen.

“Toen we daarmee begonnen, hadden we al snel begrepen dat we meer moesten doen dan alleen produceren. We hebben dus een bescheiden infrastructuur op poten gezet om ook rechtstreeks te kunnen verkopen. We hebben bijvoorbeeld de loodsen geïsoleerd om er heel het jaar door de pas geoogste gewassen vers te kunnen houden en we hebben een koelkamer gebouwd.”

Terwijl anderen grote volumes willen produceren op industriële schaal, houden Paul en Rita het bij 18 hectare. Hun originaliteit zit hem in het feit dat ze de producten van eigen kweek vers geoogst aanbieden.

In de winter zijn dat kolen en prei, in de zomer en het begin van de herfst wortelen en aardappelen. Van 15 juni tot 15 augustus loopt bijvoorbeeld het seizoen van de vroege en de halfvroege aardappelen. De twee variëteiten – Eerstelingen en rode Eerstelingen – worden dag na dag geoogst, volgens de bestelde hoeveelheden. Later, in oktober, worden de onverwoestbare Bintjes geoogst.

Veel handwerk

Bij de familie Tack vind je geen grote machines die met één gemechaniseerde beweging de klus klaren. Er wordt nog veel werk manueel gedaan. Eerst moet het loof worden verwijderd. Daarna worden de aardappelen met een kleine machine uit de grond gehaald en met de hand opgeraapt. Als de klant dat wenst, worden de aardappelen ook op de hoeve gewassen.

“In het begin dacht ik dat ik me kon beperken tot het leveren van mijn eigen producten. Maar mijn klanten – scholen, restaurants… – waren geïnteresseerd in een complete service. Zo zijn wij dus handelaren in groenten en fruit geworden. Daarvoor bevoorraad ik me verscheidene keren per week bij groothandelaars. Het volledige assortiment is ook te koop in de hoevewinkel die in een oude stal is ondergebracht.”

Het verhaal van Paul Tack is niet uniek, maar het is interessant omdat het aantoont dat er toch iets meer nodig is dan kwaliteit en versheid om zeker te zijn van je afzet.

Paul Tack – Kruiskesstraat 19 – 8790 Waregem – Tel. en fax: 056-60 12 51. De hoevewinkel is open van maandag tot zaterdag tussen 8 en 19 uur.

Onterecht onbemind

Een aardappel bevat 22% droge stof en 78% water. 100 g product bevat gemiddeld 15 g zetmeel, 0,5 g snelle suikers zoals sacharose, een beetje vezels, 2 g proteïnes, 0,5 tot 1 g minerale zouten en, onder andere organische stoffen, vitamines.

Zijn caloriewaarde schommelt tussen 80 en 90 kcal per 100 g, dat is nog niet half zoveel als brood.

Aardappelproteïnes zijn van zeer goede kwaliteit want ze bevatten alle essentiële aminozuren, weliswaar in variabele verhoudingen. Op kop: lysine, threonine, tryptofaan, isoleucine, leucine en fenylalanine. Hetzelfde geldt voor de aanwezige vitamines en minerale zouten. Aardappelen bevatten veel vitamine C en vitamines uit de B-groep (B1, B3 en B6), kalium, magnesium en ijzer.

Hun uiteindelijke voedingswaarde wordt echter in grote mate bepaald door de bereidingswijze. Rauw schillen brengt al meteen een verlies van vitamines en mineralen met zich mee.

De aanwezige voedingsvezels (cellulose, hemicellulose, pectine en lignine) voorkomen constipatie en verminderen de kans op darmkanker.

Jammer genoeg heeft de aardappel de slechte reputatie een dikmaker te zijn. Het hangt er echter van af hoe evenwichtig het dieet in zijn geheel is en hoe de aardappelen worden gegeten. Aardappelen en vet vormen een lekkere combinatie, maar het vet dringt gemakkelijk in de vezels. Zo bevatten 100 g chips 550 kcal, wat 6 tot 7 keer meer is dan het product zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content