Met “Lustobject”, haar nieuwste one-woman-show, toert Els De Schepper langs Vlaamse zalen.

Op een dag dat ik optreed, sta ik meestal om 10 uur op. Ik begin elke morgen met een bad. En dan lees ik een boek of een tijdschrift. Ik lees ontzettend veel. Hoofdzakelijk non-fictie: wetenschap, psychologie, filosofie… Onlangs heb ik iets gelezen over breinonderzoek, over ongevallen en de schade die ze berokkenen in de hersenen. Dat interesseert mij. Nu ben ik bezig in een boek van Alain de Botton: ‘ De troost van de filosofie’. Sommigen gruwen daarvan, maar voor mij is een boek een werkstuk. Ik onderlijn en maak aantekeningen. Als je het dan later terugleest, zie je hoe je geëvolueerd bent.”

11:00

Ze is haar eigen baas, houdt ook de administratieve kant van de zaak strak in de hand. “Ik vind het boeiend om het creatieve en het zakelijke te combineren. Al moet ik er wel over waken dat het ene het andere niet overschaduwt. Mijn one-woman-shows creëer ik van begin tot eind zelf. Mensen hebben er vaak geen idee van hoeveel werk dat vraagt. Alle stukjes moeten perfect in elkaar passen. Het duurt ongeveer een jaar voordat het helemaal op punt staat.”

14:30

Eén keer per week ga ik naar de voetreflexoloog om mijn stem op peil te houden en om energie los te maken. In een job als de mijne heb je constant te maken met stress, waardoor je vanzelf blokkades krijgt. En ik ben ook een echt stresskonijn: stress zet zich automatisch vast in mijn lijf. Ik heb altijd wel ergens iets. Vandaar dat ik vaak laat werken aan mijn lichaam: gelaatsverzorging, sauna, voetreflexologie… Op die manier kan ik de stress loslaten.”

17:00

Als ik bij de zaal kom, begin ik altijd met het klaarzetten van de kleedkamer. Dat is een vast ritueel. Alles heeft zijn plaats en wat zeker niet mag ontbreken, is mijn mascotte: een grot van Lourdes, die ik ooit van mijn grootmoeder heb gekregen.”

18:00

Sound checken, alles nog even doornemen, de puntjes op de i zetten… “Vroeger ging ik kapot aan kritiek. Nu kan ik dat veel beter plaatsen. Intussen ben ik ervan overtuigd dat je niemand met een ander kan vergelijken. Iedereen zit op een ander moment op zijn levenspad, en elk van ons heeft een andere opdracht. Ik ga gewoon mijn eigen weg. Ik zal wel luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, maar ik vind het vooral belangrijk om mijn hart te volgen. Je moet dan natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid nemen en dat vraagt soms moed, maar het maakt het leven zoveel rijker.”

18:45

Als alles klaarstaat, eten we samen. Een warme maaltijd. Nerveus voor een voorstelling? Het hoort erbij. En bij elke nieuwe show sterf je een beetje. Maar dat vermindert naarmate je ingespeeld raakt. In het begin is het zoeken, maar dat uitpuren is boeiend. En ook al probeer je het publiek zo goed mogelijk in te schatten, je komt toch voor verrassingen te staan. Neem nu ‘Lustobject‘, waarin de relatie man/vrouw en seks centraal staan, en hoe dwaas we daar soms mee omgaan. Woorden als ‘piet’ en ‘lul’ kan je dan bijna niet vermijden. En het verbaast mij soms hoe mensen hierdoor toch gechoqueerd zijn. Ze vinden het plat en vulgair. Voor mij is het een aspect dat vaak verborgen zit in onze schaduwkant. Het komt pas boven als je wat gedronken hebt, omdat je dan minder controle hebt over jezelf. En precies die kant laat ik naar buiten komen.”

02:00

Na de voorstelling blijf ik nog een tijd voortdrijven op de adrenaline, maar om twee uur is het ‘knip’ en het licht gaat uit. Heel plots.

Hilde Verbiest / Foto’s Kristien Buyse 10:00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content