“Mijn werk is mijn leven”, zegt modefotograaf Roger Dyckmans (58). Naast de camera is de computer zijn belangrijkste werkinstrument.

08:00

Ik begin meestal met het opruimen van de vorige dag. Vaak ben ik heel laat, soms tot een stuk in de nacht, aan het werk en dan kom ik echt niet meer aan opruimen toe.

10:00

Op een shootingdag komt de ploeg – modellen, visagist, stylist – rond deze tijd in de studio aan. Vandaag doen we de accessoireproductie voor Weekend Knack. Peter (Philips, nvdr) begint met het maquilleren van Audrey, het model. Dat duurt een uur, soms twee. Intussen bespreek ik met Olivier (Rizzo, nvdr) hoe we deze productie zullen aanpakken en begin ik met de opstelling. Dat is het toffe van mijn job: hij vraagt ook fysiek een inspanning. Als je alleen al ziet hoe ik dagelijks met allerlei meubilair, lampen en ladders loop te zeulen.

12:00

Een spannend moment: de eerste foto. Audrey staat op een chaise longue, stapt er langzaam af… knip. “Ik werk bijna uitsluitend digitaal, al enkele jaren. Ik denk dat ik een van de eerste fotografen ben in Vlaanderen die deze stap heeft gezet. Gedaan dus met polaroids en rolletjes die je moet laten ontwikkelen. De foto’s komen op een minidiskette die je in de computer inlaadt en je ziet onmiddellijk het resultaat. Elk beeld bespreken we uitvoerig: moet het worden bijgestuurd? Zullen we het overdoen?”

15:00

Ik heb altijd modefotografie willen doen, maar ik ben eerst vijf jaar fotoreporter geweest bij een krant. Ik vond het belangrijk om ervaring op te doen en mijn blikveld te verruimen. Mode boeit mij, maar ik ben er niet intensief mee bezig. Naast modereportages doe ik bijvoorbeeld ook studio-opnames voor cd-hoezen. Wat mij vooral interesseert, is het beeld op zich en het creëren van een bepaalde sfeer. Het gaat erom dat je met één foto een heel verhaal vertelt. Of beter nog: dat je het verhaal dat de stylist wil vertellen in een beeld omzet.

19:00

Koken schiet er geregeld bij in. “Ik kook nochtans graag. Mijn favoriete instrument in de keuken is de wok: snel klaar en lekker. Als het weer het toelaat, trek ik dan mijn rollerblades aan om een eind te gaan skaten. Toen ik daar vijf jaar geleden mee begon, zag je de mensen denken: wat doet die ouwe op rollerblades. Maar ik vind het geweldig. Zeker in de zomer. Die sensatie om van een helling af te suizen. Fantastisch!”

22:00

De computer speelt een centrale rol in zijn werk. Hele avonden zit hij voor het scherm: “De digitale fotografie leunt dicht aan bij grafische vormgeving. Dat vind ik bijzonder interessant. Zodra het beeld in de computer zit, kan je het immers bewerken. Kleuren aanpassen, de achtergrond invullen, soms de compositie veranderen, enzovoorts. Daar ben ik uren mee bezig en ik zie het niet eens als een opgave. Ik doe mijn werk graag. Ik ben een van die gelukkigen die dat kan zeggen.”

Hilde Verbiest Foto’s Kristien Buyse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content