“De werkelijkheid overtreft het theater sowieso”, zegt Warre Borgmans (45), voor wie acteren met de jaren boeiender wordt.

7:00

Zoals bij de meeste acteurs begint mijn biologische klok pas ’s avonds te tikken. Ik sta wel vroeg op voor de kinderen. Ik heb twee jonge kinderen.

10:00

Dat hij ’s morgens niet meteen in vorm is, belet hem niet om een gevulde agenda te hebben: “Af en toe doe ik een radiospotje. Toegegeven: dat is puur geld verdienen. Misschien wringt dat wat met het acteur-zijn, maar ik doe het echt graag. Het is een andere manier van creatief zijn en we lachen vaak heel wat af. Maar het kan ook iets totaal anders zijn: vandaag ben ik te gast op de verwendag voor leerkrachten van Het Paleis. Ik mag er over mijn schoolervaringen vertellen, al heb ik daar niet meteen goede herinneringen aan.”

14:00

Samen met het Rubio Strijkkwartet toert hij momenteel met De Kickflip, waarin hij een jongen van zestien speelt die tegen zijn wil kennismaakt met klassieke muziek. “Als acteur heb je zowel een kind van vijf als een bejaarde opa in je. In het moderne theater wordt opnieuw meer aan de verbeelding overgelaten en dat is alleen maar goed. Het mooie aan werken voor jongeren is dat zij direct reageren. Zij geven commentaar. Dat maakt het extra boeiend.”

17:00

Met het busje naar een andere schouwburg voor een voorstelling van Het Bal van de Pompiers. “Ik vind acteren boeiender worden naarmate ik ouder word. Vroeger deed ik maar op, vandaag kies ik bewuster. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de drijfveren van mensen of naar hoe ze zich gedragen. De werkelijkheid overtreft trouwens sowieso het toneel. Er zijn dingen die je gewoon niet kàn spelen. Als je het verdriet en de pijn ziet van de mensen in India en Equador na de aardbeving, dat is te intens, dat kan je niet ‘naspelen’. Toneel is altijd een vertaling van de werkelijkheid.”

19:00

Wat ik altijd bij me heb, is een matje. Te pas en te onpas rol ik dat uit en ga ik even liggen. Vijf minuten, soms maar drie. En laat de boel dan maar even doordraaien. Heerlijk is dat. Het gebeurt ook dat ik wat yogaoefeningen doe. Pseudo-yoga. Ik heb ooit een cursus gevolgd, maar intussen heb ik een beetje mijn eigen variatie ontwikkeld. De Warre-yoga.

22:30

Napraten op café is niet zo aan hem besteed. Tenminste niet onmiddellijk na de voorstelling. “Ik ben meestal leeggespeeld. Zeker na zo’n intens stuk als Het Bal van de Pompiers. Dan heb ik het liever stil. Even niks meer. Wat ik wel graag doe, is overdag iets gaan drinken en ondertussen mensen observeren. Kijken naar de pittoreskheden van het leven. Het gamma mensen is onuitputtelijk. Zelf vind ik het leven nogal moeilijk en soms zelfs somber. Wij zijn tot elkaar veroordeeld. Maar voor een acteur is dat dankbaar materiaal. Een stuk over gelukkige mensen is saai, een drama over miserie, pijn en verdriet fascineert.”

Info Kickflip: 014-85 37 03. Het Bal van de Pompiers is volledig uitverkocht.

Hilde Verbiest Foto’s Kristien Buyse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content