An Swartenbroekx (31) is sinds elf seizoenen Bieke van F.C. De Kampioenen. Er was een periode dat ze het niet leuk vond om voortdurend met haar personage te worden geassocieerd. Maar daar ligt ze niet meer wakker van.

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek. Eén dag volgen we bekende en minder bekende mensen.

07:30 Vaak kan ik de kinderen niet in bed stoppen, dus hoe laat het ook werd de avond tevoren, voor het ontbijt maak ik tijd. Dikwijls is dat het enige moment van de dag dat we met z’n vieren aan tafel zitten: Michael, Tom (3), Yara (10 maanden) en ik. Daar ben ik erg aan gehecht, hoewel het meestal chaotisch is en vol stress om Tom op tijd op school te krijgen. Tijdens het ontbijt bespreken we ook wie wat doet die dag, wie de kinderen ophaalt, wie boodschappen doet…”

09:00 Op weg naar Antwerpen, waar ik met Ben Rottiers en het kinderkoor De Wiebels repeteer voor een musical. Eén serie van De Kampioenen betekent voor mij zes maanden werk. Daarnaast doe ik nog allerlei andere dingen.”

14:30 Die combinatie van zingen, bewegen en acteren vind ik heel tof. En het mooiste is dat je aan de kinderen voelt dat het voor hen een geweldige ervaring is. Toen Walter Verbruggen, de man van De Wiebels, mij voor dit project vroeg, moest ik niet lang nadenken. Het is geen groots opgezette musical à la Peter Pan. MjoeZikal, dat is de titel, heeft een eenvoudig, beetje mythisch verhaal dat veel ruimte laat voor fantasie. Ben en ik vertolken twee hoofdfiguren, maar de echte hoofdrol is gereserveerd voor de kinderen.”

17:00 Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel gewassen. De kinderen hebben me erg veranderd, ze houden me met de voeten op de grond brengen. Ik denk dat ik zo geniet van Tom en Yara en het thuiskomen omdat ik overdag zo hard werk.”

20:00 Als de kinderen slapen, durven we wel eens een fles champagne ontkurken. Dat is echt genieten. Met 10 Jaar Kampioenen werd ik getrakteerd op een helikoptervlucht naar Reims om er een champagnekelder te bezoeken. Ik kreeg toen 36 flessen cadeau. Maar er stond een massa volk mij op te wachten en in het feestje dat daarop volgde, zijn er 30 flessen gekraakt.”

22:30 Aan het eind van de dag probeer ik nog wat te lezen. Ik ben tussen de boeken opgegroeid. Mijn vader nam me mee als hij moest signeren, er kwamen andere schrijvers bij ons over de vloer… Als kind heb ik zowat alle beschikbare jeugdliteratuur verslonden. Dat zit erin gebakken, dat raak je niet kwijt. Elk boek is een wereld op zich, soms zo boeiend dat ik niets meer hoor of zie.”

MjoeZikal, van 3 t.e.m. 7 januari om 15 uur, vrijdag en zaterdag ook om 19 uur. Arenbergschouwburg Antwerpen, tickets: Tel. 03-202 46 46.

Hilde Verbiest Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content