Schilder Jaak De Koninck (51) is de hand achter het label Starbrook Airlines, waar alles draait rond vliegtuigen.

08:00

In de ochtend nemen we meestal wat tijd voor onszelf. Ontbijten doen we pas als de kinderen de deur uit zijn. Een stuk fruit en een vers sapje: we houden het graag gezond. Daarna meestal de kippen voeren en gewoon genieten van elkaars gezelschap. We doen trouwens alles samen, dag en nacht. Zowel commercieel als creatief zijn we op elkaar aangewezen.”

10:11

Een vast stramien heb ik niet. Meestal begin ik in de voormiddag wat te schetsen. Vaak zijn het opdrachten: affiches of prenten in aquarel. Altijd met vliegtuigen, hostessen of piloten erop. Alles wat met de luchthaven te maken heeft, is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron, al meer dan 30 jaar.”

11:00

Bespreking van een interieurontwerp. Samen met vrouw Heidi en het team worden er plannen getekend, stoffen gekozen en meubels geselecteerd. “Vroeger waren we zelf meubelontwerpers, maar nu doen we vooral interieurinrichting en runnen we een eigen interieurzaak. Hoewel dit vooral mijn vrouw haar ding is, wordt ook altijd naar mijn mening gevraagd. Ik heb een hekel aan die Belgische hokjesmentaliteit die zegt dat je als kunstenaar niets anders mag doen. Je moet al bijna een schooier zijn om als schilder gerespecteerd te worden. Daar doe ik niet aan mee, ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

14:30

Drie jaar geleden werd ons gevraagd om een voedingslijn te lanceren. Chocolade, bier, champagne, koffie…, allemaal lekkere producten die we onder de naam Starbrook Airlines in onze eigen huisstijl op de markt brengen. We zijn er impulsief aan begonnen, maar het lijkt toch van de grond te komen. Onze delicatessen worden nu al verkocht op de luchthaven van Zaventem, op Schiphol en in IJsland. Niet dat we zelf echt bezig zijn met de verdeling ervan, maar het is wel leuk om te horen dat ons Pilot Beer gedronken wordt op buitenlandse luchthavens.”

17:00

Mijn atelier is mijn favoriete plek. Hier, met mijn olieverf, kan ik me echt uitleven. In het ideale scenario ben ik in de toekomst enkel nog met mijn eigen werk bezig, geen opdrachten meer. Voor een kunstenaar is dat het ultieme. Het is een droom, maar ik blijf erin geloven.”

24:00

Hobby’s ? Jaak en zijn vrouw kijken elkaar vragend aan. “Die hebben we niet echt, behalve kussen en eten dan. Nee serieus, als het even kan, gaan we uit eten. Liefst Italiaans, dat is lekker en gezond. En we durven dan ook wel over het werk praten. Dat is bij ons geen verboden onderwerp ’s avonds. Werk en privĂ© lopen volledig in elkaar over. Maar dat geeft niet, want we amuseren ons. We slapen ook als het ware in onze showroom. Wel vervelend als je de deur vergeet op slot te draaien.”

INE RENSON / FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content