Eén dag lang volgen we bekende en minder bekende mensen. Een miniportret in vijf momenten.

In april ging Jim tv van start. De jongerenzender maakte het leven van VJ, conservatoriumstudent en cabaretier Thomas Vanderveken (20) nog hectischer dan het al was.

08.00

Tijd nemen om te ontbijten is belangrijk voor me. Als ik op een halfuur aan de voordeur moet staan, is mijn hele dag om zeep. Het ontbijt is dus de enige maaltijd waar ik bewust voor ga zitten. Door de dag kom ik vaak niet aan eten toe: meer dan een hap of een vette snack komt er niet van. Ik haal het mezelf wel op de hals, ik hou niet van leemten. ’s Ochtends is het ritueel echter altijd hetzelfde: müsli, yoghurt en twee stukken fruit. Ik woon trouwens nog bij mijn ouders, in Hotel Thuis.

10.30

Het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar Thomas piano studeert. “Mijn echte passie. Ik speel al piano sinds mijn vijfde, het is een deel van mezelf. Al kom ik er de laatste weken nauwelijks nog aan toe. Eigenlijk zou ik dagelijks drie à zes uur zelfstudie moeten doen, maar nu gaat Jim tv voor. Het is een unieke kans om ervaring op te doen. Wie in Vlaanderen mag elke avond anderhalf uur lang een programma zelf invullen? Ik maak in juni wel de balans op.” Als kind ging Thomas op in de sfeer van theaters en deed hij mee aan voordrachtwedstrijden. Later belandde hij in de VTM-series Nonkel Jef en Spoed. “De ervaring is mijn school, want een echte podiumopleiding heb ik nooit gehad. Ik zie wel waar ik uitkom. Al gaat er niets boven zaaloptredens en rechtstreeks contact met het publiek. Als ik daar ooit van kan leven, ben ik een gelukkig mens.”

13.00

Het restaurant op het conservatorium is een ramp. Het is dan ook een gewoonte om met klasgenoten de restaurants van Brussel te verkennen. Een Senegalees, een Italiaan of een leuke snackbar, als het maar de eerste keer is.

16.00

De Jim tv-redactie in de Medialaan in Vilvoorde. Na de redactievergadering met coördinator Peter Hoogland bekijkt Thomas ingezonden cd’s in de studio en bereidt hij het avondblok voor, dat hij wekelijks drie keer voor zijn rekening neemt. “Ik wil niet ondankbaar klinken, maar bekend zijn boeit me niet. Ik wil vooral experimenteren met andere vormen van entertainment. Bovendien kan ik er mijn interesses in kwijt. Zelfs een toneelvoorstelling kan in de uitzending. Peter moedigt me aan om mezelf te blijven en niets te verstoppen, zelfs als het fout gaat. Die authenticiteit bevalt me.”

21.00

Vanavond sta ik op de planken in Geleeg, een uithoek bij Leopoldsburg. Sinds vier jaar vorm ik samen met saxofonist Tom De Haes het duo Tom & Thomas. We toeren door Vlaanderen met RedMilkshake, een humoristisch cabaretprogramma met ook intieme momenten. Onze teksten zijn gebaseerd op die van mensen als Wim Sonneveld, Toon Hermans en Youp Van ’t Hek. Parochiezalen, culturele centra, vernissages, de Katholieke Arbeidersvrouwen, we staan overal. En als we het publiek voor ons winnen, is het gevoel onbetaalbaar. Al zijn mijn nachten op die manier wel kort. Ook vandaag lig ik niet voor drieën in bed.

Wim Denolf / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content