We zetten elke dag gemiddeld 17.000 stappen. Onze voeten zijn op intensief gebruik berekend, maar toch blijken voetproblemen vaak voor te komen.

Linda Raats

Voetproblemen als vereelting, likdoorns en vergroeiingen zijn meestal het gevolg van slechtzittende choenen die voor te veel druk zorgen. De voet beschermt zich tegen wrijving en overdruk door het vormen van eelterige huidlagen. Reeds gevormd eelt is na een voetbad makkelijk te verwijderen met een puimsteentje of eeltvijl, maar als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen, moet u blijven vijlen. De huid zal telkens weer eelt aanmaken. Kijken waar het schoentje precies wringt, voorkomt dan ook problemen.

Pijnlijker en harder dan eeltplekken zijn likdoorns, maar wanneer u de likdoorn tegen wrijving beschermt, verdwijnt hij wel vanzelf. Het proces verloopt sneller door de likdoorn plaatselijk te behandelen met salicylzuur, dat de huid oplost. Dergelijke pleisters zijn in de apotheek te koop.

Ook blaren ontstaan vaak door druk of wrijving van nieuwe schoenen. Kleine blaartjes worden met wat zalf en een pleister aangepakt. Grote blaren prikt u open met een gesteriliseerde naald zodat u het lymfevocht door de opening zachtjes naar buiten kan drukken, waarna de blaar met een pleister wordt afgedekt.

Wie de teennagels rond in plaats van recht afknipt, loopt het risico op ingegroeide teennagels. Dit is werk voor de pedicure, want aan een ingegroeide teennagel prutst u best niet zelf.

Wratten op de voetzool worden veroorzaakt door een virus dat vooral tijdens de zomermaanden actief is en via kleine schrammetjes in de huid dringt. Soms verdwijnen de wratten vanzelf, maar ze kunnen ook de hele voetzool aansteken. De behandeling varieert van bevriezen, wegsnijden tot behandelen met vloeibare stikstof.

Zwemmerseczeem is een infectie die veroorzaakt wordt door een schimmel die niet alleen in het zwembad maar ook in sportschoenen en laarzen gedijt. Is de voet aangetast, dan is een behandeling aangewezen met schimmeldodende producten die bij drogist en apotheek te koop zijn. Voorkomen kan ook : door de voeten droog te houden met talkpoeder of met sokken die veel vocht opslorpen.

Voetproblemen kan u tegengaan door de voeten door een pedicure onder handen te laten nemen. Om de zes weken is een mooi gemiddelde. In de tussentijd kan u zelf uw voeten vertroetelen, een keer per week, meer dan een half uur heeft u niet nodig. Om te beginnen worden de voeten geweekt in een warm badje waaraan een schep badzout of badgel werd toegevoegd. Vervolgens worden de voeten grondig afgedroogd en worden de dode huidcellen, masserend met een nat washandje of met een peelingcrème met slijpdeeltjes, verwijderd. Ruwe plekken en eelt worden rigoureus met een puimsteentje of eeltvijl bewerkt. Maar niet alle eelt wordt weggenomen, tijdig stoppen is de kunst, zoniet neemt u de natuurlijke bescherming van de voeten weg.

Daarna worden de voeten opnieuw gewassen, afgedroogd en worden de nagelriemen bijgewerkt : alles wat wit is en uitsteekt mag worden weggeknipt, maar knip niet te ver aan de zijkanten. Vervolgens worden de nagelriemen eerst wat geweekt met olie en daarna teruggeduwd met een stomp houten stokje of een rubberen bokkenpootje.

Voor u de nagels lakt, moet de oude nagellak eerst verwijderd worden. Enkele watjes tussen de tenen of een schuimrubberen teenspreider zorgen ervoor dat het lakken vlekkeloos verloopt. Gebruik een kleurloze basislak, zo gaat u het vergelen van de nagels tegen. Lak daarna tweemaal met een gekleurde lak. En wie daarover nog een kleurloze toplaag gebruikt, doet alles pas echt ten voeten uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content