Jaarlijks herdenken over de hele wereld Pride-optochten de zomer van 1969. Een opstand tegen de New Yorkse politie gaf de moderne holebibeweging toen wind in de zeilen. Anno 2010 mikt het feest echter ook op families en toeristen. Tips voor een Europese citytrip achter de regenboog.

1. Athene – 5 JUNI

De Griekse economie kan alleen maar welvaren bij de Pride op het Klafthmonosplein. Die is nog maar aan zijn zesde editie toe, maar won in 2009 flink aan populariteit. De uitgebreide gayscene in Gazi is de ideale laatste halte voor een vakantie op Mykonos of Lesbos.

Info : www.athenspride.eu

2. Parijs – 26 JUNI

In Parijs leggen de praalwagens en rijdende disco’s van de Marche des Fiertés samen met honderdduizenden deelnemers en toeschouwers urenlang enkele grote boulevards lam, waarna de meute de Place de la Bastille bestormt. De horeca in de Marais draait overuren.

Info : marche.inter-lgbt.org

3. Madrid – 1 TOT 4 JULI

Uitgeslapen aan de start verschijnen is geen luxe : de Spaanse hoofdstad gaat met ruim één miljoen manifestanten op zaterdag, een evenementenweek in trendy holebiwijk Chueca en megaparty’s prat op Europa’s grootste Pridemanifestatie.

Info : www.madridgaypride.com, www.esmadrid.es

4. Keulen – 19 JUNI TOT 4 JULI

Gay marketing meets Duitse Gründlichkeit tijdens Europa’s gezelligste Pridemanifestatie. Twee dagen voor de parade gaan op vrijdagavond al regenboogmarkten en openluchtdisco’s van start in de binnenstad, Bratwurst en Lederhosen zijn gegarandeerd. Drie weken later staat Keulen opnieuw op stelten dankzij de achtste Gay Games (31 juli tot 7 augustus).

Info : www.colognepride.de, www.games-cologne.de

5. Warschau – 9 TOT 18 JULI

Polen heeft wat goed te maken als het op holebirechten aankomt en werkt zijn belabberde imago bij met het jaarlijks verhuizende Europridefestival, dit jaar het grootste holebi-evenement in Oost-Europa. De parade vindt op de voorlaatste dag plaats. Het National Museum in de hoofdstad buigt zich alvast over homoseksualiteit in de kunst (11 juni tot 5 september).

Info : europride2010.eu, www.mnw.art.pl

6. Stockholm – 26 TOT 31 JULI

Humor kan het grootste holebifestival van Scandinavië niet ontzegd worden : de organisatoren vestigen dit jaar een heus Pridepark in Djurgarden, voormalig jachtterrein dat u het gemakkelijkst bereikt met bus 69. De parade volgt op zaterdag.

Info : www.stockholmpride.org

7. Amsterdam – 5 TOT 8 AUGUSTUS

Op zaterdag verdringt half Nederland zich langs de grachten om een glimp mee te pikken van de intussen wereldberoemde Canal Parade. Na de botenparade kunt u fuiven en straatfeesten bezoeken tot u vanzelf naar bitterballen uit de muur verlangt.

Info : www.canalparade.nl, www.amsterdamgaypride.nl

8. Kopenhagen – 18 TOT 22 AUGUSTUS

Het plein voor het stadhuis verandert vijf dagen lang in een holebidorp, met een optocht op zaterdag. De ideale gelegenheid om een Rainbow Viking (een lid van de gelijknamige Deense bikersgroep) aan de haak te slaan.

Info : www.copenhagenpride.dk

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content