Da bomb

Ermenegildo Zegna, herfst-winter 2020-2021. © GETTY IMAGES

Hij heeft oorlogen meegemaakt, revoluties en feesten. Deze zomer maakt het historische bomberjack zijn comeback in de modewereld.

Veel stukken uit de mannengarderobe lijken ontsnapt uit de militaire kleerkast, onder andere het bomberjack. Als jongste in een lange rij van luchtvaartvesten is zijn geschiedenis verbonden met die van de straaljager. Door de introductie van die bommenwerpers in de luchtmacht van de Verenigde Staten kon het leger op grotere hoogtes, maar dus ook in moeilijkere omstandigheden, vliegen. Traditionele leren jassen bevroren wanneer ze nat werden en men moest op zoek naar een nieuwe, lichtere jas die tegelijkertijd ook warm genoeg was. Enter het MA-1-jack in de vroege jaren vijftig.

In 1963 bracht kledingfabrikant Alpha Industries het bomberjack uit voor het grote publiek. De jas werd in een mum van tijd enorm populair door de beelden van Amerikaanse piloten tijdens hun missie in Vietnam. Mettertijd zou het kledingstuk evolueren naar een soort uniform voor rebelse subculturen en kreeg het een slechte reputatie. Skinheads en punks droegen het als statement tegen de heersende macht. Vanaf de jaren negentig waren het de Nederlandse gabbers, Berlijnse ravers en andere feestvierders die het zich toe-eigenden voor zijn praktische bruikbaarheid.

Ook in Hollywood is het jasje populair. Marlon Brando draagt er een in leer in A Streetcar Named Desire, Steve McQueen in The Hunter. En meer recent liep ook Ryan Gosling in Drive rond in een satijnen interpretatie met een gele schorpioen op de rug geborduurd. Vandaag inspireert het bomberjack nog steeds tal van ontwerpers, zoals Boss, Ermenegildo Zegna, Martine Rose, Philipp Plein en Wooyoungmi. Ongetwijfeld zal de jas deze zomer de straten veroveren zoals hij ooit de lucht inpalmde.

Bomber in polyester (189,90 euro), Terre Bleue, terrebleue.com
Bomber in polyester (189,90 euro), Terre Bleue, terrebleue.com© PACKSHOTS:GF
Bomber in polyester en katoen (905 euro), Martine Rose, via farfetch.com
Bomber in polyester en katoen (905 euro), Martine Rose, via farfetch.com© PACKSHOTS:GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content