Keuken : 7 i Decor : 5,5 i Comfort : 6,5 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 8

Door Pieter van Doveren/Foto’s Jan Caudron

Dinant strekt zich uit over een smalle vlakte langs de rechteroever van de Maas en wordt in de rug gesteund door kalkrotsen. In de winter is het duizendjarige Dinant een ietwat mistroostige stad. In de zomer komen horden toeristen voor de citadel, de voorhistorische holen en natuurlijke galerijen, de rondvaarten op de Maas en … het toeristische treintje. Culinair gezien heeft de stad ook zijn attracties. Alom bekend zijn de koeken van Dinant, gemaakt zonder gist, uit tarwebloem en honing. De koeken zijn zo hard dat je er vooral niet op moet bijten. Je breekt er met de vingers of een hamer een stukje af en steekt dat in de mond, om op te zuigen !

Maar in Dinant kan je ook lekker eten voor een aantrekkelijke prijs, zeker als je in restaurant La Broche een van de menu’s bestelt. La Broche ligt in de voornaamste winkelstraat, heeft een allesbehalve opwindende inrichting en is een vertrouwd adres voor lokale lekkerbekken. Aan het fornuis staat eigenaar Eric Fieuw. Hij groeide op bij zijn ouders in het bekende gastronomische restaurant Les Ramiers in Crupet. Echtgenote Joseline Lefèvre verdeelt haar tijd tussen keuken en zaal, en is ook verantwoordelijk voor de wijnen én de strijk. Wanneer je de prijzen laag wil houden, moet je zoveel mogelijk zelf doen !

De spijskaart bestaat uit eenvoudige, traditionele gerechten. In het seizoen is wild specialiteit. Op de wijnkaart zijn de Franse wijnen goed vertegenwoordigd. De prijzen zijn redelijk. La Broche afficheert twee menu’s : het Menu de Saison (drie gangen met keuze, 24 euro !) en het Menu Gourmand (vier gangen, 35 euro !).

Wij kozen het Menu Gourmand en namen daar het wijnarrangement bij (16 euro), dat bestond uit ruim geschonken wijnen van goede kwaliteit. Er waren twee verschillende voorgerechten : een fris taartje van krab, avocado en citrusvruchten met een mandarijnvinaigrette en een tapasbord met scampi’s, zoetzure groenten, Indiase papadum en kerrievinaigrette, flauw gekruide kreeft met platte peterselie en pijnboompitten en terrine van ganzenlever met rabarbercompote en coulis van aalbessen. In de tweede bereiding waren de smaakakkoorden zoek : snoekbaars, flauw gekruid, werd gekoppeld aan parmentier van aardappel, ansjovis en pompelmoes en werd versierd met gefrituurde vermicelli. Als tussengerecht verscheen een sorbet, bijna als toiletzeep zo sterk geparfumeerd met lavendelolie. Hoofdgerecht was in de natuur uitgezette en in cocotte bereide patrijs met compote van kwetsen, peer in siroop, bospaddenstoelen, een spies met gefrituurde dadels en quinoa.

Een bord met drie nagerechten (chocoladebavarois, compote van ananas en pruimen met mousse van verse kaas en sorbet van framboos onder gesponnen suiker) sloot deze verzorgde, royale en vriendelijk geprijsde maaltijd af.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content