Wereldkeuken

Tru’o’ng Thi Quyên is de oudste dochter van een Vietnamese visser die, op de vlucht voor het communisme, door een Brugse boot werd opgepikt. Moeder en de zes kinderen kwamen vader achterna naar Wichelen, waar zij snel Nederlands en Frans leerden. Vandaag leidt de bevallige Quyên als een gedreven manager het razend populaire Brusselse restaurant Little Asia (www.littleasia.be). Met de hulp van redactrice Daphne Aalders en fotograaf Joris Luyten werd het boek Koken met Quyên – Recepten uit de Vietnamese keuken van Little Asia gemaakt. Voor culinaire avonturiers met een exotische supermarkt in de directe omgeving.

De Indiase keuken is in ons land ten onrechte miskend. Om de avontuurlijke hobbykok op de goede weg te helpen, is er het aantrekkelijk uitgevoerde boek De snelle Indiase keuken, met honderd avontuurlijke recepten met maximaal zes ingrediënten. Monisha Bharadwaj, internationaal bekend van eerdere, goed verkochte boeken en van haar verschijning in de tv-show Good Food op UK Food, stelde de gerechten op een heldere manier samen en geeft terloops uitleg over het nieuwe Indiase koken

In Grenzeloos Genieten – Gerechten van alle continenten krijgt de lezer een culinaire wereldreis voorgeschoteld. De Nederlander A. Postma sprokkelde typische gerechten en eetgewoontes van alle continenten bijeen. In de meeste gevallen zijn de ingrediënten gemakkelijk te vinden en zijn de bereidingen relatief eenvoudig. België is aanwezig met mosselen met friet, Nederland met asperges met ham en eieren, Bahrein met lamsvlees met exotische kruiden, Finland met gebakken Baltische haring met aardappelpuree en dille, Indonesië met gebakken makreel met noten en rode pepers enzovoorts.

Koken met Quyên, Uitgeverij BMP, 19,50 euro.

De snelle Indiase keuken, Monisha Bharadwaj, Inmerc, 17,95 euro.

Grenzeloos Genieten, A. Postma, Miller Books, 14,95 euro.

Zuivel op het bord

Melk, yoghurt & room is de titel van een aantrekkelijk boek vol traditionele en verrassende recepten met zuivel als basisgrondstof. Eén zaak hebben ze gemeen : de bereiding is eenvoudig, waardoor dit boek tevens geschikt is voor beginnende amateurs. Papajamilkshake, kwarktaart met bodem van speculaas, zoete couscous met melk en gedroogd fruit : het wordt allemaal zonder veel moeite bereid en het resultaat mag gezien en geproefd worden.

In Het ei presenteert de internationaal gelauwerde Engelse kok Michel Roux hartige en zoete gerechten met ei. Van koken, pocheren, bakken, tot bereidingen uit de oven, roereieren, omeletten, soufflés, flensjes enzovoorts. De recepten zijn gedegen, de uitleg is zorgvuldig en het fotowerk is ondersteunend.

Melk, yoghurt & room, Laurence en Gilles Laurendon, Terra, 15,95 euro.

Het ei, Michel Roux, Fontaine Uitgevers, 17,90 euro.

pieter van doveren

Partner Content