CULINAIR PARCOURS

De bioboerderij Dôrloû verkoopt rechtstreeks aan de consument. © MICHEL VAEREWIJCK

Op onze culinaire ronde selecteerden wij tien adressen waar u de beste Henegouwse specialiteiten kunt vinden.

100 procent bio – LA FERME DÔRLOÛ

Deze boerderij in de Pays des Collines produceert volledig biologisch en verkoopt rechtstreeks aan de consument. De binnenplaats is ingericht als een dorpsplein, met een bakker-patissier, een slager, een kruidenier en een gîte. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je boodschappenmand voor een hele week te vullen : boter, kaas, kip, parelhoen, eend, konijn, aardappelen, fruit, groenten, biobrood, krentenbrood en taart. Het vlees is afkomstig van eigen koeien (Blonde d’Aquitaine) die worden gevoed met eigen granen en gewassen.

FERME DÔRLOÛ, VIEUX MOULIN 48, 7890 WODECQ. 068 448 306. DE BOERDERIJPRODUCTEN ZIJN OOK TE KOOP IN DE WINKEL IN DOORNIK, RUE DE L’EPINETTE 27, 7500 DOORNIK. 069 77 78 08. WWW.FERMEDORLOU.BE.

Van escabèche tot espinette – LE PLAISIR DES SAVEURS

Cecile Pétrizot is geboren en getogen in Chimay. Zij houdt van al wat lekker is en biedt in haar winkel een mooi assortiment van kazen, streek- producten en delicatessen. Ze in- formeert en adviseert over alle specialiteiten van Chimay : kazen en abdijbieren, authentieke aperitieven van de streek, artisanale escabèche met paling, en gezouten vleeswaren. Onze suggestie : probeer eens de espinette, een aperitief op basis van wijn en sleedoorn, een struik met scherpe doornen die typisch is voor deze streek.

GRAND’ PLACE 23, 6460 CHIMAY. 060 21 11 26. ALLE DAGEN 8.30-18.30 U.

Artisanaal brood – LES SAVEURS DU PAIN

Bakker Emmanuel Spanedda, die zich hier vijf jaar geleden vestigde, heeft twee principes : hij maakt alles zelf en hij doet geen toegevingen op het gebied van kwaliteit. Zijn croissants, bijvoorbeeld, zijn gemaakt met Normandische AOC-boter. Zijn bloem, die hij in Frankrijk koopt, is volledig vrij van toevoegingen en verbeteraars. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag biedt Spanedda zuurdesembrood gemaakt van biobloem, gemalen op steen en gebakken in een houtoven. Succesnummers zijn ook zijn Jurataart en de heerlijke zondagse pistolets.

SAVEURS DU PAIN, GRAND’ PLACE 13, 7950 CHIÈVRES. 068 45 48 55. DINSDAG TOT ZATERDAG 7.30- 18.30 U., ZONDAG 7.30-12.30 U.

Seizoenproducten – LES JARDINS DE MYRTILLE

Deze kleine fruit- en groentezaak wordt gerund door Marie Myrtille Janssens. Sinds april 2012 biedt zij een mooi assortiment seizoen-producten : tomaten, aardbeien, sla, bonen, wortelen, kool, selderij en diverse pompoenen. Alles wordt geteeld op ecologische wijze, zonder gebruik van middelen die uit den boze zijn in de biolandbouw. Eén keer per maand – elke derde vrijdag – kun je bij Marie ook pakketten rund- en varkensvlees, evenals gevogelte en eieren van Jean-Yves Demanet kopen. Deze buurman-boer van de Escafènehoeve gaat al zes jaar biologisch te werk, zonder CO2-uitstoot.

LES JARDINS DE MYRTILLE, RUE EMILE VANDERVELDE 12, 6141 FORCHIES-LA-MARCHE. 071 54 09 93/0496 600 371. BOERDERIJVERKOOP : WOENSDAG 15.30-17 U., VRIJDAG 16.30-18.30 U., ZATERDAG 10-12 U. (OF NA AFSPRAAK). INFO : WWW.LESSAVEURSPAYSANNES.BE

Biostreekproducten – AU BIO VILLAGE

Ethiek op het schap in deze kleine buurtsupermarkt, die nog maar open is sinds 19 april en waar Caroline Canonne een mooie selectie streekproducten aanbiedt, van zuivel en artisanale koekjes, jam en vruchtensappen tot vlees en fijne vleeswaren, groenten en fruit. Alles is afkomstig van bioland- en tuinbouw, of toch van duurzame teelt. De speciale aanbiedingen van de week worden telkens aangekondigd op de website. De klanten kunnen hun bestelling online doorgeven en later afhalen.

AU BIO VILLAGE, RUE DE TOURNAI 97, 7972 QUEVAUCAMPS. INFO: 069 44 55 01, 0472 53 02 90, WWW.AUBIOVILLAGE.BE.

Gouda naar oud recept – FERME DE THORICOURT

Thea Oostendorp en haar man vestigden zich in deze boerderij in 1992. Alles draait hier om Goudakaas, die er al meer dan vijftien jaar geproduceerd wordt volgens een oud recept. Thea komt uit de streek van Gouda in Nederland en de kaasmakerij zit haar in het bloed. Haar oma was zelfs ooit ‘wereldkampioen kaasmaken’. De kazen worden uitsluitend gemaakt van melk van de eigen koeien, die worden gevoed met zelfgeteelde gewassen. In de boerderijwinkel vind je zowel milde, jonge Gouda als karaktervolle, belegen en oude kaas. Verder zijn er specialiteiten als noten- en lookkaas, kaas met Italiaanse kruiden en brandnetelkaas. Eieren, melk en verse witte kaas vervolledigen het beperkte maar kwaliteitsvolle gamma.

FERME DE THORICOURT, RUE DU FOULENG 16, 7830 THORICOURT (SILLY). 068 56 86 58. WWW.FROMAGESDETHORICOURT.BE.

Macarons en gagnolets – MAISON SOLBREUX-DECAMPS

Aan het uiteinde van de markt van Beaumont vinden we bakkerij-patisserie Solbreux-Decamps. Sinds 1842 worden hier artisanale macarons gemaakt op basis van gemalen amandelen en suiker. Zes generaties lang al wordt het geheime familierecept doorgegeven. Andere specialiteiten zijn rijsttaart, het Charles Quint-gebak – met gekaramelliseerde appelen, bavarois van peperkoek en huisgemaakte marsepein – en de cassonadetaart. Het huis zet ook een zeer oude traditie voort met de gagnolets, een soort brioches met een gat erin, die de kinderen om de hals droegen als symbool voor het Laatste Avondmaal van Christus.

MAISON SOLBREUX-DECAMPS, RUE DE BINCHE 6, 6500 BEAUMONT. 071 58 80 67. WWW.SOLBREUXDECAMPS.BE. WOENSDAG TOT MAANDAG, 8-12.30 U. EN 14-19 U.

Kazen en wafels – DE MARKT VAN DOORNIK

Op het eerste gezicht ziet de markt er wat teleurstellend uit met zijn over-daad aan textielkraampjes. Maar wie wat moeite doet, vindt hier exquise lekkernijen, zoals de kazen van de bekende affineur Jacquy Cange. De vakman weet precies bij welke boer of kaasmaker in binnen- of buiten-land hij moet zijn voor het juiste product. Bij hem ontdek je speciali-teiten als Moellon Beloeil, een zachte kaas gewassen met honingdrank en Aubelse siroop, of Délice d’Eté, een romige kaas gevuld met aardbeien-coulis. Cange is ook gepassioneerd door de pairing van kazen en wijn, bieren en sterkedrank. Op de markt vind je ook hoeveproducten van Druart-Sol, waaronder gezouten en ongezouten boter, melkdesserten, ijs, yoghurt, verse kaas, naast typische geitenkaasjes van de Chèvrerie de la Croix de la Grise of de 23 wafelsoorten van Guy Bedell.

DOORNIKSE MARKT, PLACE DE LILLE, 7500 DOORNIK. ELKE ZATERDAG VAN 8 TOT 13 UUR.

Appelen en peren – POM D’HAPPY

De boomgaarden van de familie Fontaine bevinden zich in de Pays des Collines, in Papignies en Ghoy. Het waren de grootouders, Jean en Andrée Fontaine, die na hun terugkeer uit Afrika in 1965 begonnen met de Gaumetteboomgaard in Papignies. Twee van hun kinderen, Jean-Pierre en Philippe, namen de zaak over. De eerste focust op de commerciële kant, de tweede op de boomgaard. Sinds de jaren 80 concentreren ze zich steeds meer op gezondheid en milieu. Vandaag kweken ze wel 45 soorten appels en peren. Naast klassiekers zijn er oude soorten, zoals Reinette de Waleffe en Karmijn de Sonnaville. Sinds 2011 heeft het bedrijf een vruchtenpers in Ellezelles, waar particulieren hun eigen fruit kunnen persen.

LES VERGERS DE GHOY, RUE GININTREAU 3, 7863 GHOY. 0495 92 31 34, EN LES VERGERS DE LA GAUMETTE, RUE PIERRE FONTAINE 63, 7861 PAPIGNIES. 068 33 33 29. WWW.POMDHAPPY. DE PRODUCTEN ZIJN OOK VERKRIJGBAAR IN DE COPROSAINVERKOOPPUNTEN, WWW.COPROSAIN.BE.

Huisgemaakte vleeswaren – BOUCHERIE JEAN-POL NICOLAS

Nicolas is een slagersfamilie van vader op zoon sinds 1951. In 1967 nam Jean-Pol de fakkel over. Hij maakt er een erezaak van om dieren uit de streek te kiezen : runderen die in de wei hebben kunnen grazen en varkens die werden gefokt op stro. Dat merk je overigens aan de donkere kleur van het vlees. Jean-Pol bouwde tot ver buiten Chimay een sterke reputatie op met zijn traditionele, huisgemaakte vleeswaren. De klanten appreciëren vooral specialiteiten als zwarte bloedworst, gemaakt volgens een recept dat Jean-Pols vader nog leerde van de compagnonnage, Franse stielmannen die na de oorlog in België waren terechtgekomen. De slagerij is ook gerenommeerd om zijn herten- en everzwijnpaté, op eikenhoutzaagsel gerookte worst, hoofdvlees en traditionele escabèche.

BOUCHERIE JEAN-POL NICOLAS, RUE SAINT-NICOLAS 17, 6460 CHIMAY. 060 21 13 73. DINSDAG TOT ZATERDAG 9-12.30 U. EN 14.30- 18.30 U.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content