Keuken : 7,5 i Decor : 7,5 i Comfort : 7,5 i service : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

Op de plek in de historische buurt van Antwerpen waar voorheen restaurant La Rucolla was, bevindt zich sinds juli de Godevaart. De naam vertelt dat men te doen heeft met een werelds restaurant voor wereldse mensen. Aan het fornuis staat exploitant Dave De Belder. Deze gedreven jongeman begint om acht uur in de keuken en zet pas na mindernacht het fornuis weer uit. Hij zet alles in het werk om de behoudzuchtige Antwerpse gourmets te overhalen om eens iets anders te proeven.

Wij kwamen op een avond in de week en hadden na een twintigtal minuten rondrijden spijt dat wij niet meteen de parking onder de Groenplaats waren ingereden. De buurt zit midden in een metamorfosefase waar de automobilist het slachtoffer van is.

Met de komst van Dave werd de inrichting van de eetzaal opgefrist met wat verf en wat stof, een kunstwerk en grote, kokervormige lampenkappen. Wat in de sfeervolle ruimte behouden bleef, is onder meer het hoge, houten plafond en de gedempte verlichting.

De Godevaart heeft een spijskaart met een tiental arbeidsintensieve bereidingen uit de nieuwe ‘speelkeuken’. Deze gerechten worden ook in de menu’s opgevoerd. Wij kozen voor het vijfgangenmenu (45 euro) en namen daar de aangepaste wijnen bij (22,50 euro). De chef kwam zelf in zwart keukenkostuum aan tafel om het hapje in te zetten : bonbon van bloemkool, haring, kaviaar en bieslook. Het eerste gerecht uit het menu was meteen een schot in de roos : tartaar van langoustine met verschillende structuren van komkommer en geitenkaas. De mooie miniatuurtjes waren licht, subtiel en speels ! Kort gekorste tataki van tonijn met hartige sorbet van komkommer en mierikswortel, blokjes sojagelei en cannelloni van oosterse groenten volgden. In deze bereiding misten wij smaakakkoorden. Het derde gerecht bestond uit gebakken sint-jakobsschelpdieren met krokante amandel, zalfje van wortel, Indonesische specerijen en amandelolie. Hier trad de zelf samengestelde specerijenmix te sterk op de voorgrond. Op de graat gebakken zeetong verscheen met kerriedruiven, snijboon, witte kool, paksoi en een crème van pastinaak, mosseljus en kokos. Te veel ingrediënten en te veel smaken in dezelfde richting om van deze bereiding een onvergetelijk gerecht te maken ! Lolly van geitenkaas omwikkeld met gelei van framboos, olie van koriander en gerookte rode biet volgde : het zag eruit als iets van de kermis maar het smaakte goed ! Als afsluiting was er een mooi en lekker nagerecht met chocolade, het parfum van tonkaboon, biscuit en fruit. Het wijnassortiment was in orde en dat mocht ook best voor de prijs.

Wij beleefden culinair vertier in De Godevaart. De techniek en de creativiteit zijn er, nu nog leren om op smaak te werken ! Als dat lukt, heeft Antwerpen er een grote kok bij.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content