Cryotherapie

© GETTY

Wat? Een koudebad van -190°C. Onder atleten is het al jaren populair.

Belofte? Ook voor mensen met fysieke klachten zou het soelaas bieden. Het verhelpt pijnlijke gewrichten, stramme spieren en slapeloosheid.

Prijs? Een sessie (30 minuten, waarvan 3 in de koelcel) bij Cryo Sauna Center kost 29 euro.

In België zijn er maar een paar adressen waar je terechtkunt voor een extreem koudebad. Bij het Cryo Sauna Center in Brasschaat kun je in een koelcel, elders werken ze met een ton gevuld met stikstof waar je tot je schouders in staat. Bij het online reserveren moet ik een medische vragenlijst invullen, ter plaatse wordt mijn bloeddruk gecheckt; voor mensen met een hoge bloeddruk is zo’n extreme temperatuurschok geen goed idee. In bikini, maar met dikke sokken, sloffen, handschoenen, oorbeschermers en een mondkapje ben ik klaar om de temperatuur van -190°C te trotseren. Denk ik.

Ik krijg gezelschap van eigenares Diana Horemans. “Je weet nooit hoe iemand reageert. Sommigen gaan door de koude oppervlakkiger ademen, wat een risico geeft op hyperventileren.” Door een groot venster in de koelcel houdt de begeleider me in de gaten. Gerustgesteld stap ik in de voorkamer, om al even te wennen in -90°C. Wanneer we even later de grote koelcel ingaan, ben ik blij dat ik niet alleen ben. Ik probeer me te focussen op de ballon die Diana meenam. “Hij krimpt, net zoals de huid, onder zo’n extreme koude”, legt ze uit. “Alle bloed wordt uit de organen gezogen en gaat naar het hart, wat achteraf een ongelooflijke boost geeft.”

En dat moment komt al snel. Eenmaal buiten voel ik mijn bloed stromen en probeer ik een bibberreactie te onderdrukken. Ik voel me geweldig: alsof ik een ijskoude duik heb genomen na een stevige sportsessie. De sporen van mijn te korte nacht zijn uitgewist, ik voel me zo fris als een hoentje, ontspannen en helemaal opgeladen. Die nacht slaap ik goed, maar de volgende dag is het effect weg. Er wordt dan ook aangeraden om het regelmatig te herhalen voor een langdurig effect. Veel wetenschappelijk bewijs lijkt er voorlopig niet te zijn, maar ik ken weinig behandelingen waarbij je je na vijf minuten herboren voelt.

cryosaunacenter.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content