Voor een portie schaduw is er het lover van Bonheiden en om lekker te eten is er de hedendaags-landelijke brasserie Marie en de keuken van Pascal Geerinckx.

:: Brasserie-restaurant Marie : Rijmenamseweg 167, 2820 Bonheiden. 015 52 96 90. www.brasseriemarie.be

Businesslunch 30 euro (45 euro met aangepaste wijnen). Gesloten op dinsdag en zaterdagmiddag.

Het waren een collega-journalist en Frank Heylen, eigenaar en chef-kok van het aanbevelenswaardige eethuis De Gelofte in Aarschot, die ons beiden brasserie Marie als tip gaven. En omdat de weg meestal filevrij is, trokken wij naar Bonheiden. Marie is een blanke, koloniaal aandoende, elegante constructie tussen het groen, omgeven door een overdekt en verwarmd terras met balustrade. De parking is omzoomd met platanen en bamboe. Binnen wacht een modieus-rustieke inrichting met in vaalwit gekalkt houtwerk alom. Het countrygevoel wordt aangewakkerd door balken en pilaren van grofgeschaafd hout, houten balustrades en, in het midden van alles, een grote, centraal opgestelde, horizontale grill, waarop een in het zwart geklede en royaal besnorde rotisseur behendig grote stukken vlees roostert. Op de natuurhouten tafelbladen ligt een strook onberispelijk wit linnen en je kan kiezen tussen laag of hoog zitten. In beide gevallen zit je bij de buren op schoot. Marie is dus geen plaats om discreet te tafelen en dat is ook niet de bedoeling : je komt er om gezien en gehoord te worden. Alom zitten tevreden, op de maat van de muziek snijdende en kauwende ‘carnivoren’, want de brasserie is in april geopend met vlees van de grill als specialiteit.

Marie heeft echter meer in petto, want een week voor ons bezoek werd de uitbating toevertrouwd aan Pascal Geerinckx en Karin Klerkx, het echtpaar dat vijftien jaar lang met succes het Olense fijnkostrestaurant Doffenhof runde in het verplaatste, zeventiende-eeuwse gerechtsgebouw van Zepperen. Zij verkochten de negotie en trokken naar Zuid-Afrika, maar zijn na vijf jaar back home met een droom minder.

Gedegen kookkunst

Marie heeft een gevarieerde spijskaart met inlandse en buitenlandse gerechten en een beperkt repertoire dat doorlopend van 12 tot 17 uur wordt geserveerd ( Caesar-salade, tomaat mozzarella, tapas enz.). Succesnummers van de grote kaart zijn, naast vlees van de grill, ook gegrilde tonijn met seizoengroenten (20 euro) en slibtongetjes met citroenboter en knapperige frieten (19,50 euro). Wij kregen een kopje gazpacho als welkomsthapje en er kwamen twee voorgerechten : cannelloni van Mechelse asperges van eerste kwaliteit, doch hier en daar met een korrel zand in de koppen, gerold in warm gerookte zachte zalm, op z’n Vlaams opgediend met gehakt hardgekookt ei en gesmolten boter (14,50 euro) en een smakelijke taboulé met zuiderse groenten, gekonfijte knoflook, rozijnen en couscoussaus (10 euro). Hoofdgerechten waren : een plak rib eyesteak van 400 gram, succulent vlees met beet, opgediend met een kom handgesneden en in rundervet gebakken frieten en een verzorgde salade (22,50 euro) en rosé en mals gebakken eendenborst terriyaki met Chinese kool (19 euro). Het glas werd gevuld met een sappige en evenwichtige Col di Sasso 2001, Castello Banfi, een aantrekkelijke Toscaanse wijn gemaakt van sangiovese- en cabernetdruiven.

Deze smakelijke en verzorgde brasseriemaaltijd werd in toon afgerond met drie bollen lekker mascarpone-ijs met koffiekaramel, mango en snippers basilicum (7,50 euro).

ELEGANT-LANDELIJKE BRASSERIE

Keuken7/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Service 6,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content