Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (423), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Als u in een eenvoudig Italiaans restaurant van het type pizzeria een karaf chianti of valpolicella bestelt, is de kans groot dat er een simpele tafelwijn in de glazen komt. Iets soortgelijks is in Frankrijk aan de gang met côtes du Rhône : de naam verwijst nog wel naar de appellation maar wordt gebruikt voor generische tafelwijn.

Het appellationgebied aan de oevers van de Rhône is dan ook immens, enkel geëve-naard door dat van generische bordeaux. De voornaamste basisdruivensoort is grenache, waar diepgekleurde, warmbloedige wijnen met een hoog alcoholpercentage van komen. In de betere wijnen zit wat mourvèdre voor de structuur en syrah voor elegantie. De côtes du Rhône zijn dan ook wijnen voor de stevige, landelijke keuken : van geroosterd lamsvlees tot daubestoofpoten, vaker met rode pepers dan met tomaten.

Door de ‘keuken van schuimpje en druppels’ kwamen ze wat in de verdrukking, maar met de renaissance van het serieuze werk staan ze terug in de belangstelling. De regionale Appellation Côtes du Rhône (40.200 ha) mag geproduceerd worden in wel 171 gemeenten met een basis- rendement van 52 hl per ha. De appellation Côtes du Rhône Villages (9500 ha) in 25 gemeenten waarvan er 16 de gemeentenaam aan de appellation mogen toevoegen, moet het echter stellen met 42 hl/ha.

De top van de Rhône wordt gevormd door de ‘cru’s’, waarvan Châteauneuf-du-Pape het bekendst is, met een basisrendement van 35 hl/ha. Vandaag staan er vier in de proefglazen: Rasteau, 765 ha met een maximaal rendement van 42 hl/ha en druiven als grenache, mourvèdre en syrah; Lirac, 700 ha met een rendement van 42 hl/ha en wat cinsault erbij; Beaumes-de-Venise, 555 ha en 42 hl/ha; en ten slotte Vacqueyras, met 1300 ha en 36 hl/ha.

De cru’s zijn tegelijk gulle en elegante wijnen die na enkele jaren verouderen op fles een zekere complexe finesse kunnen ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat ze nog redelijk zijn in prijs.

Alle beschreven wijnen passen bij het type stevig geroosterd rood vlees, bij stoofpotten en Navarin en bij oude, harde kazen.

Les Hauts Rocs, Rasteau 2012

Heel goede kleur met nuance van jong rood en iets open aan de rand. De neus is van zwart fruit met kreupelhoutkruiden. Frisse en puntige smaak, maar valt wat op het einde.

Colruyt : 5,55 euro.

Beaumes-de-Venise 2012

Heel goede, jonge kleur en een neus van rood fruit ook na opschudden. De smaak is met goede eenheid en lengte met een accent op elegantie en soepelheid.

Carrefour : 8,79 euro.

Lirac 2011

Goede, sombere volumekleur met wat spanning aan de rand. De neus is van simpel rood fruit. Goede, evenwichtige smaak. Mist wat onderbouw. Eerder voor bij kip.

Delhaize : 4,99 euro.

Château Thézane, Vacqueyras 2012

Inktachtige kleur en een gesloten neus van gedegen zwart fruit, met rijpheid in de diepte. Volumineuze, krachtige smaak met frisheid, lengte en eenheid. Goede wijn.

Delhaize : 9,65 euro.

Vacqueyras 2012

Heel lichte kleur, haast rosé, en een neus van dun rood fruit. Aangename, correcte wijn. Ook meer voor bij kip.

Colruyt : 6,99 euro.

Domaine Jean-Charles Aubert, Côtes du Rhône 2012

Mooi rode kleur, iets open aan de rand. Neus van rood frambozenfruit die iets verdicht na opschudden. De smaak is evenwichtig met eenheid en lengte. Carrefour : 7,15 euro

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content