Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook

de kenners wel bevalt. Deze week : Côtes du Rhône.

De Franse AOC Côtes du Rhône is een ‘mega-appellation’. De officiële startdatum was 19 november 1937, toen de productievoorwaarden bij decreet werden vastgelegd. De nabijheid van de geweldige Rhônestroom heeft het gebied grondig beïnvloed : de rivier deed reliëf ontstaan en bracht specifieke afzettingen met rijkelijk variërende bodems. Men vindt er klei op zand of grind en ook mergel en zandsteen of rolkeien en conglomeraten allerhande. De bodems vertonen allemaal de eigenschap overdag warmte op te slaan en deze gedurende de nacht traag af te geven.

Bij de naam Côtes du Rhône denken we echter te gemakkelijk aan warmte en zon. Er waait echter ook een noord-zuidwind, de fameuze mistral. In 1956 blies de winterse mistral drie weken lang met snelheden van 100 kilometer per uur en bij een temperatuur van 15 graden onder nul. De meeste olijfbomen stierven een snelle dood, maar de wijnstok hield goed stand : de landbouw in de Rhônevallei verliet massaal de olijven- en fruitteelt en in de plaats kwam de wijnstok, meer dan ooit tevoren. Nu zijn er 42.000 hectaren wijngaarden en een 10.000 wijnboeren die voor de AOC een rendement mogen halen van 52 hectoliter per hectare ! De keuze van de druivenrassen is niet aan het toeval overgelaten en de Rhônewijn is altijd samengesteld, dat wil zeggen : opgebouwd uit wijn van verschillende wijnstoksoorten om voldoende smaakcomplexiteit te garanderen. Grenache-druiven (minstens 40 procent van de assemblage) brengen alcohol en een zekere rondheid, syrah brengt modieuze kruidigheid in de neus en mourvèdre een door bitterheid gedragen structuurelement. De drie vermelde hoofdcomponenten moeten minstens 70 procent uitmaken van het geheel. De rest mag dan gevormd worden door de wat neutrale, traditionele carignan en de lichtfruitige cinsault.

In deze immense wijnzee onderscheidt men wel wat kwaliteitsniveaus. Iets beter is de AOC Côtes du Rhône Villages, ongeveer 7000 hectaren waarvan de wijnen van 4000 hectaren dan nog de naam van de gemeente in de appellation mogen dragen. Bijvoorbeeld de naam van een van de wijnen die we vandaag bespreken : Appellation Côtes du Rhône St. Maurice Contrôlée. Er is dan een alcoholgraad meer, 12 in plaats van 11, en het maximum toegelaten rendement is kleiner : 45 in plaats van 52 hectoliter per hectare. Voor de ‘gemeentelijke’ appellations zelfs maar 42 hectoliter per hectare.

Bij de 8 flessen die we uit de rekken van de supermarkten plukten, is er maar één ‘gemeentelijke’, met name die van St. Maurice.

Recentelijk werd een viertal ‘nieuwe’ zuidelijke AOC’s opgericht, niet binnen de Côtes du Rhône, maar wel met gelijkaardige en redelijke geprijsde wijn : Coteaux du Tricastin (2000 ha), Côtes du Lubéron (4000 ha), Costières de Nîmes (5000 ha) en Côtes du Ventoux (7500 ha). We komen er een van de volgende keren zeker op terug.

Côtes du Rhône 2002, Domaine du Grand Vaucroze

De kleur is haast rosé. Enkel wat ver fruit in de neus en dan nog na opschudden. De smaak is fris, typisch van rosé-cinsaultdruiven. Koel te drinken in de tuin als aperitief. (Colruyt : 4,85 euro).

Côtes du Rhône 2000, Domaine de Couron

Goede donkere en sombere diepe kleur en een complexe neus van geëvolueerde syrah die dan aan hout doet denken. Aangename versmolten smaak met stevige lengte. Goede wijn, gedroomd voor bij geroosterd lamsvlees. (Carrefour : 4,66 euro).

Côtes du Rhône 2002, Château de Rouanne

De kleur is goed en de wijn heeft een neus met licht, fijn fruit. Ook de smaak is fijn en soepel maar wat kort. Koel drinken in de tuin. (Delhaize : 3,34 euro).

Côtes du Rhône 2001, Château Gigognan

Goede, sombere kleur en neus van fruitige syrah met viooltjes en kruidigheid. De smaak is soepel en gevuld met lengte. Goede complexe wijn met een accent van diep rijp fruit. (Colruyt : 4,36 euro).

Côtes du Rhône 2001, Château D’Aiguilhon

Goede, sombere kleur met een versmolten, complexe neus. Ernstige, geconcentreerde smaak met goede structuurtannines. Wijn voor het grote zomerwerk : geroosterd lamsvlees. (Carrefour : 4,71 euro).

Côtes du Rhône 2001, Les Moulines

Lichte kleur en elegante neus van fijn fruit. De smaak is soepel en aangenaam. Koel drinken in de tuin. (Delhaize : 3,29 euro).

Côtes du Rhône 2002, Domaine de Tout-Vent

Lichte kleur met een paarse, verse nuance. Neus van kruidige syrah. Ook de smaak heeft een kruidig accent en is voldoende volumineus. Ideaal voor bij fijne bereide vleeswaren. (Colruyt : 4,89 euro).

Côtes du Rhône Saint Maurice 2001

Goede kleur met een sombere diepte en complexe presente neus van viooltjes. Ernstige wijn met gestructureerde smaak en met lengte. Voor bij de barbecue. (Delhaize : 4,41 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content