Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (435), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

De zuidelijke Côtes du Rhône zijn qua naamgeving wat belachelijk : deze appellation ‘oevers van de Rhône’ reikt immers gemakkelijk tot wel honderd kilometer buiten de werkelijke oevers van de stroom. We ervaren de appellationnaam niet meer als een plaatsnaam, maar als een wijn.

Hoe groter de appellation, hoe meer de neiging ontstaat om stukjes van uitzonderlijke kwaliteit erbovenuit te tillen : de classements zijn daar voortreffelijke voorbeelden van. Het classement de 1855 van de medoc- en de graveswijnen rangschikte ze in wel vijf oplopende categorieën, van Premier Grand Cru Classé tot Cinquième Grand Cru Classé. Een en ander hing af van de prijs die de vrije markt op dat ogenblik voor dat bepaalde chateau wou betalen. Het klassement werd sindsdien nooit in vraag gesteld. De wijngaardoppervlakte van de chateaus in kwestie is in de loop der jaren door de bank genomen haast verdubbeld, wat toch wel vragen doet rijzen.

Aan de Saint-Emilionzijde van de Gironde is er een soortgelijk klassement dat echter om de tien jaar opnieuw wordt bekeken. Er zijn problemen, want de onlangs naar de status Premier A gepromoveerde Angélus en Pavie zijn niet welkom bij de traditionele leden van de A-club. Cheval Blanc en Ausone : ze willen zelfs niet samen aan tafel.

In de Rhône speelt men het anders : er wordt een kwaliteitscascade gebruikt van appellations. Vooreerst is er de regionale appellation Côtes du Rhône die wel 40.000 ha beslaat met een maximaal rendement van 43 hl per ha. Iets beter is de Côtes du Rhône Villages met 3600 ha en 42 hl per ha. Vervolgens, nog iets beter, waarbij de naam van de gemeente op het etiket vermeld mag worden : de Côtes du Rhône Villages Communaux, met 560 ha en 40 hl per ha.

Ten slotte is er, als bovenste trap van de ladder, de eigen appellation waarvan Châteauneuf-du-Pape met 3160 ha het bekendst is. Maar er zijn ook : Gigondas (1286 ha), Lirac (747 ha), Rasteau (987 ha), Tavel (946 ha), Vacqueyras (1455 ha) en Vinsobres (450 ha). Ze kunnen allemaal de vergelijking met Châteauneuf-du-pape gemakkelijk doorstaan.

Château des Fines Roches, Châteauneuf-du-Pape 2012

Normale kleurconcentratie met fris accent en eenvoudige neus van rood fruit die echter mooi verdiept na opschudden. De smaak is stevig en fris met goede zuurheid en een toets van gezond oud hout. Past bij pluimwild.

Colruyt : 15,49 euro.

La Font Sereine, Gigondas 2013

Donkere volumekleur met een accent van vers, de neus is kruidig met zwart fruit en groeit mooi bij opschudden. De smaak is stevig met goede structuurtannines en goed geknoopt. Ideale wijn voor bij wild.

Delhaize : 11,99 euro.

Cave de Tain, Saint-Joseph 2012

Donkere volumekleur met een kleine evolutietoets en een neus van syrahfruit die zichzelf blijft na opschudden. De smaak is wat eenvoudig, met fris fruit. Voor bij het type geroosterde kip.

Carrefour : 10,99 euro.

Cave d’Augustin Florent, Gigondas 2012

Goede kleur met een evolutietoets en een kruidige neus met rood fruit zonder rijpe, zware aroma’s. De smaak is soepel rond en aangenaam eenvoudig. Voor bij geroosterde kip.

Carrefour : 10,96 euro.

Domaine de la Font du Roi, Châteauneuf-du-Pape 2013

Normale kleur met een kleine evolutietoets en een versmolten neus met finesse en fruit. De smaak is aangenaam met fruit zonder meer. Voor bij wit vlees en geroosterde kip.

Colruyt : 9,99 euro.

Domaine Didier Charavin, Rasteau 2013

Donkere kleur in het volume met een accent van fris en een neus van zwart fruit die groeit na opschudden. Stevige smaak, nog wat ruw in de tannines, die na enkele jaren liggen nog meer kan versmelten. Wijn voor bij wild.

Delhaize : 9,19 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content