CÔTES DU RHÔNE

© MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (427), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

In Italië zet men bij de stadsnaam ook de wijnstoksoort, bijvoorbeeld Barbera d’Asti of Brunello di Montalcino. In Frankrijk daarentegen is de naamgeving voor wijn haast altijd geografisch: de naam van een stad, streek of zelfs van een stroom. De geografische naam dient er ook als naam en definitie voor wijn of wijngebied. Zo is Elzas een wijn maar ook een departement. Voor de internationale handel is het Franse systeem niet gemakkelijk. Een Amerikaan kan zich wel iets voorstellen bij Montepulciano d’Abruzzo, een wijn van montepulcianodruiven uit het Abruzzogebied, maar geraakt het spoor wat bijster bij een wijn zoals Musigny of Beaune. Ook de naam Côtes du Rhône is misleidend. Als men in de noordelijke Rhône met wat moeite nog van oeverflanken of bermen kan spreken, is de betekenis van de naam in het zuiden verwaterd : men vindt ‘côtes’ tot op wel dertig kilometer van de Rhônebedding.

De Franse fixatie op de origine komt door de bezorgdheid in de jaren ’30 van de vorige eeuw, toen de appellations werden ingevoerd om fraude te bestrijden. Flessenhandel bestond nog maar nauwelijks en wijnen werden door de buitenlandse invoerders openlijk gemengd tot ze geschikt werden geacht voor de plaatselijke consumenten. Bordeauxwijn werd ‘gehermitageerd’ (er extra body en kleur aan geven door er hermitagewijn door te mengen), champagne werd in Engeland zoeter gemaakt, Portugese wijn werd met alcohol aangesterkt wat de oorsprong werd van Porto. In België was het bij de plaatselijke bottelaars de gewoonte om wat goede cognac bij de wijn te mengen ‘om beter te bewaren’.

Rhônewijnen hebben in België niet zo’n sterk imago als bourgogne. Daarvoor zijn er historische verklaringen. Toen paus Clemens V in 1309 zijn huishouding naar Avignon overbracht, werd Rônewijn er erg belangrijk. Ze vormde concurrentie voor de bourgogne met zijn uitvoer naar het noorden naar Engeland, de Lage Landen en Parijs. De machtige Hertog van Bourgondië maakte dan het transport van Rhônewijn over de rivier de Saône op zijn grondgebied praktisch onmogelijk. Dat duurde tot in de zeventiende eeuw. Toen werd vervoer over land per ossenwagen goedkoper en veiliger. De Rhônewijn werd naar het Loirebekken vervoerd om vervolgens per boot ook ons land te bereiken. Die drie eeuwen achterstand hebben sporen nagelaten.

Côtes du Rhône 2013, Caves Saint-Pierre

Stevige kleur, zeker in het volume, met een verse nuance en een discrete neus van rood fruit. De smaak is soepel en goed geknoopt. Past bij gebraden kip.

Colruyt : 5,25 euro.

Côtes du Rhône 2012, Les Hauts Rocs

Normale kleurconcentratie met evolutietoets en uitbundige neus van kruidig zwart fruit. De smaak is aangenaam en soepel. Universele wijn voor bij vleeswaren en kip. Kan koel als aperitief.

Colruyt : 4,75 euro.

Côtes du Rhône Villages 2013

Normale rode kleur, open aan de rand, maar een discrete neus met wat dunheid na opschudden. In de smaak een overdonderend zuur accent dat na-ijlt. Geen gastro- nomische mogelijkheden.

Delhaize : 3,89 euro.

Côtes du Rhône 2013, Les Grappes d’Antan

Goede kleurconcentratie met verse nuance en een fijne neus van zwart fruit (bramen). Kan nog wat liggen. Past bij geroosterd vlees.

Delhaize : 5,35 euro.

Côtes du Rhône 2013, Enclave des Prélats

Goede open kleur en een diepe grenacheneus van zwart fruit. In de smaak : vulling, structuur, soepelheid en lengte. Goede wijn die past bij geroosterd vlees met rode gestoofde pepers.

Carrefour : 5,99 euro.

Côtes du Rhône 2012, Cuvée Réservée

Open kleur met een kleine evolutietoets, ruime neus van rood fruit. De smaak zet gewoon aan met zuur- bittere accenten, ook in de afdronk. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour : 5,09 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content