Niet alleen je genen en levensstijl, maar ook de vorm van je gelaat bepaalt hoe je veroudert. De 3D-technieken van de esthetische chirurgie leveren inspiratie voor de nieuwste antirimpelcrèmes.

Dat het na je dertigste alleen maar bergaf gaat, lachte ik nog geen jaar geleden dapper weg. Toegegeven, de kilo’s komen er al een tijdje vlotter bij dan dat ze eraf gaan en ook de eerste grijze haren duiken op. So what ? Met wat vrouwelijker vormen en prille tekens van wijsheid zit ik niet zo, maar toen die fronsrimpel zich onlangs niet meer liet verjagen met een plens koud water en een dot crème, moest ik toch even slikken. Het confronteerde me met het onafwendbare : het verval was ingezet.

Zou hij weg te gommen zijn, zoals de nieuwe peelings van L’Oréal ( ReFinish) en Biotherm ( Line Peel) beloven ? En zou een product als Lancasters Reversible First Signs zijn naam waardig zijn ? Cliniques Superdefense en All Day All Year van Sisley zet ik ook meteen opzij : van het nut van preventief smeren en zonnefilters ben ik al langer overtuigd.

Een fronsrimpel is geen depressie waard, maar wat als je de rimpels niet meer kunt tellen en de spiegel je een oudere, altijd vermoeide versie van jezelf toont ? Het scalpel van de chirurg en de spuit van de dermatoloog zijn voor steeds meer mensen een aanvaardbare oplossing, nu het taboe afbrokkelt onder invloed van publieke debatten en tv-shows. Maar niet iedereen heeft het begrepen op dergelijke ingrepen. Cosmetica is een zachter alternatief, al voert het soms een stoer discours met moeilijke woorden en namen die alluderen op de populairste ingrepen uit de dermatologenpraktijk. Bovendien is de keuze zo groot dat je vaak door het bos de bomen niet meer ziet. Een antiveroude-ringscrème bestaat tegenwoordig in evenveel versies als er rimpels zijn : kraaienpoten, expressielijntjes, horizontale of verticale groeven hebben allemaal hun eigen smeerbare oplossingen.

Ook de vorm van het gelaat is een bepalende factor in de keuze. Een rond gezicht veroudert immers anders dan een mager, hoekig type. Rimpels manifesteren zich op de plaatsen waar de huid de meeste spanning ondervindt : bij een rond gelaat is dat meer op de wangen, langere gezichten ontwikkelen gemakkelijker verticale plooien, vaak rond neus en mond. Ook het volume wijzigt, volgens Véronique Delvigne, wetenschappelijk directrice van Lancôme : “Dit komt omdat de steunweefsels geleidelijk aan ‘wegsmelten’.” In de esthetische chirurgie wordt volgens haar al langer rekening gehouden met de drie dimensies van de morfologie. “Om het gelaat te verjongen moet het dus niet alleen strakker worden, maar moet ook het volume de nodige aandacht krijgen.” Het verlies aan stevigheid doet gelaatscontouren zwaarder of juist fijner worden, naargelang de vorm van het gelaat : ronde types zwellen meer op, terwijl magere, hoekige gezichten de neiging hebben om eerder uit te hollen of in te vallen. Enkele merken hebben hun antwoord al klaar : YSL’s Expert Advanced belooft de spanningszones van de huid lokaal te verstevigen en Lancômes Rénérgie Morpholift-gamma bevat een liftend serum, een modellerende verzorging en verstevigend masker. Dior ten slotte werkte voor het nieuwe Capture Sculpt 10-gamma samen met plastische chirurgen en ontwikkelde een liftende verzorging, die aangevuld wordt met specifieke producten om de onderkant van het gelaat te verfijnen van bolle types of de ingevallen wangen en uitgedunde lippen van hoekiger gezichten wat meer body te geven. n

Tekst Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content